Συντρίμμια έχει αφήσει πίσω του το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από την Λιβύη, όπου ο αριθμός των θυμάτων έχει ξεπεράσει τους 2.000, ενώ οι τραυματίες έχουν περάσει τους 7.000.

Ads

Ο απολογισμός είναι ασαφής, δήλωσε ο Τάμερ Ραμαντάνη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού από την Τύνιδα απευθυνόμενος στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στον ΟΗΕ στην Γενεύη.

«Δεν έχουμε οριστικούς αριθμούς» προς το παρόν, είπε προσθέτοντας ότι «ο αριθμός των αγνοουμένων είναι κοντά στις 10.000».

«Οι ανθρωπιστικές ανάγκες ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες της λιβυκής Ερυθράς Ημισελήνου, ακόμη και τις δυνατότητες της κυβέρνησης», εξήγησε.

Ads

«Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση απηύθηνε έκκληση για διεθνή βοήθεια και εμείς επίσης θα απευθύνουμε αδιάκοπα έκκληση για επείγουσα βοήθεια», είπε.

Η πρόσβαση σε πολλά σημεία που έχουν πληγεί είναι δύσκολη όχι μόνο από τα νερά που έχουν κατακλύσει τα πάντα αλλά και από τα φερτά υλικά και τα ερείπια κτιρίων που έχουν κλείσει δρόμους.

 

Ο κόσμος κάνει εκκλήσεις για βοήθεια ενώ αρκετές χώρες έχουν ανακοινώσει ότι στέλνουν σωστικά συνεργεία και ανθρωπιστική βοήθεια.

«Χιλιάδες πολίτες εξαφανίστηκαν προς τη θάλασσα» αναφέρουν λιβυκές ιστοσελίδες ενώ το Sky News Arabia ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων στους 2.800, επικαλούμενο ιατρικές πηγές. Η κακοκαιρία Ντάνιελ έπληξε αρκετές πόλεις της Λιβύης, οι οποίες ανακηρύχθηκαν ως «περιοχές καταστροφής» καθώς ολόκληρες γειτονιές έχουν εξαφανιστεί κάτω από τα νερά ή έχουν ισοπεδωθεί.

Η Τουρκία, από τις πρώτες χώρες που ανταποκρίθηκε, στέλνει τρία αεροσκάφη με ομάδα έρευνας και διάσωσης και ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα σήμερα, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα και σύμφωνα με τις παράλληλες αρχές στο ανατολικό τμήμα της χώρας στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους μόνο στη Ντέρνα.

Η τουρκική αποστολή αποτελείται από 168 μέλη της AFAD (της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών) ειδικευμένα στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, δυο οχήματα και δυο πλεούμενα, 170 σκηνές, κουβέρτες και άλλα είδη, ανέφερε αργότερα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η καταιγίδα Daniel εκτός από την Ντέρνα, έπληξε τις περιοχές του Τζαμπάρ Αλ-Αχνταρ και τα προάστια του Αλ-Μαρζ» στην ανατολική Λιβύη, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Μασούντ, εκπρόσωπο της παράλληλης κυβέρνησης με έδρα την Βεγγάζη.

Σε παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό Almasar, ο επικεφαλής της κυβέρνησης στην ανατολική Λιβύη, ο Οσάμα Χαμάντ, έκανε λόγο για «περισσότερους από 2.000 νεκρούς και για χιλιάδες αγνοουμένους» μόνο στην πόλη Ντέρνα, αλλά ο απολογισμός αυτός δεν επιβεβαιώθηκε από καμιά ιατρική πηγή ούτε από υπηρεσίες διάσωσης.

Μολονότι τα μέσα ενημέρωσης της ανατολικής Λιβύης αναμετέδωσαν ευρέως τις δηλώσεις του Χαμάντ, οι χωριστοί απολογισμοί που ανέφεραν από διάφορες τοποθεσίες ήταν πολύ κατώτεροι των αριθμών που εκείνος είχε αναφέρει.

Στην ανατολική Λιβύη βρίσκονται οι κύριες πετρελαιοπηγές και οι κύριοι τερματικοί σταθμοί εξαγωγής πετρελαίου της χώρας. Η λιβυκή Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) κήρυξε «κατάσταση ύψιστου συναγερμού» και «ανέστειλε τις πτήσεις» ανάμεσα στις εγκαταστάσεις παραγωγής, στις οποίες η δραστηριότητα έχει μειωθεί δραστικά.