Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή στη Θεσσαλία από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας «Daniel», με τους νεκρούς να έχει φτάσει τους 15 ενώ άλλοι δύο άνθρωποι αγνοούνται.

Ads

Την ίδια ώρα υποχωρούν σταδιακά τα νερά στον Πηνειό, όμως η εικόνα είναι αποκαρδιωτική καθώς ολόκληρα χωριά έχουν βυθιστεί στα λασπόνερα, τεράστιες είναι οι καταστροφές στις υποδομές, στο ζωικό κεφάλαιο, στις καλλιέργειες και στις οικοσυσκευές. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Στρατού συνεχίζουν τις προσπάθειες απεγκλωβισμού ανθρώπων αλλά και την παροχή βοήθειας (τροφή, νερό και φαρμάκων) σε όσους παρέμειναν στα σπίτια τους.

Συνολικά 4.486 διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από την περασμένη Τρίτη έως το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 10.313 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

 

Στον Πηνειό με την κατασκευή αναχωμάτων επικεντρώνουν οι αρχές τις προσπάθειές τους, καθώς η στάθμη του ποταμού έχει υπερβεί τα όρια συναγερμού.

Ads

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Λάρισας Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, η στάθμη του Πηνειού βρίσκεται τώρα στα 8 μέτρα, με όριο τα 7 μέτρα, και συνεχίζει να κατεβαίνει, ενώ είχε ξεπεράσει τα 10 μέτρα πριν από δύο μέρες. Αυτό σημαίνει ότι στραγγίζουν τα νερά από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα και αυτό σημαίνει ότι έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο πλημμύρας στο κέντρο της Λάρισα ωστόσο, τα νερά μετατοπίζονται προς την Κοιλάδα των Τεμπών και στη συνέχεια στο Δέλτα του Πηνειού, όπου υπάρχει στο σημείο μεγάλος όγκος νερού.

Μάλιστα όπως είπε, η γέφυρα στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στην Κοιλάδα των Τεμπών, η οποία έχει ύψος 18 μέτρων, έχει σκεπαστεί από τα νερά.

Παράλληλα ανέφερε ότι το γεγονός ότι πέφτει η στάθμη του νερού στον Πηνειό, μπορεί να λειτουργήσει το αποχετευτικό σύστημα της Λάρισας και έχουν αποτραβηχτεί τα νερά από πολλές συνοικίες της. Μάλιστα, ο κεντρικός δρόμος στη συνοικία του Αγίου Θωμά είναι πλέον στεγνός, υπάρχει όμως πρόβλημα στους κάθετους δρόμους, καθώς τα νερά μπορεί να φτάνουν και τα δύο μέτρα ακόμη και να τα ξεπερνούν και χρειάζεται βάρκα για να μεταφερθεί βοήθεια (νερό, τροφή ή φάρμακα) στους κατοίκους των σπιτιών, ενώ συνεχίζουν για τρίτη μέρα να είναι χωρίς ρεύμα και νερό.

Δραματική είναι η κατάσταση στα χωριά του Πηλίου, πολλά από τα οποία παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό και νερό. Δημοφιλείς παραλίες έδωσαν τη θέση τους σε ένα τοπίο απόκοσμο, όπου η θάλασσα έγινε καφέ από το χώμα, τη λάσπη και τις φερτές ύλες που κατέβασαν οι χείμαρροι. Χωρίς πρόσβαση εξακολουθούν να βρίσκονται αρκετές περιοχές λόγω των τεράστιων ζημιών, στο οδικό δίκτυο.

Στο Βόλο, που βρίσκεται ακόμη κάτω από τις λάσπες, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κατεστραμμένο δίκτυο υδροδότησης. Οι συνοικίες υδροδοτούνται εκ περιτροπής, με νερό που δεν είναι πόσιμο.

Συναγερμός για την προστασία της δημόσιας υγείας

Εν τω μεταξύ, η επόμενη μάχη που θα δοθεί είναι για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς ελλοχεύουν μολυσματικές ασθένειες από τα χιλιάδες νεκρά ζώα στον Θεσσαλικό κάμπο. Μετά από σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έγινε έκκληση προς τους πλημμυροπαθείς να καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό ακόμη και για την ατομική υγιεινή και μόνο συσκευασμένα τρόφιμα.

Επίσης, συστάσεις και προειδοποιήσεις προς τους πολίτες απηύθυνε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία βρέθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας στη Λάρισα.

Τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι πολίτες στις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα για να μην καταναλώσουν μολυσμένο νερό, αλλά και να αντιμετωπίζουν ως δυνητικά μολυσμένα όλα τα στάσιμα και λιμνάζοντα ύδατα.

 

Τα μέτρα στήριξης

Εξειδικεύοντας τα μέτρα μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη Λάρισα το απόγευμα της Κυριακής, για τους πληγέντες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος ανέφερε τα εξής:

  • Η επιδότηση έναντι της στεγαστικής συνδρομής είναι ως 10.000 ευρώ για στήριξη επιχειρήσεων ως 4.0000 και για κάλυψη πρώτων επισκευαστικών εργασιών και οικοσκευών ως 6.000
  • Ενεργοποιείται με κάλυψη ως 80% το πλαίσιο στεγαστικής συνδρομής στήριξη ως 70% σε πληγείσες επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές και αγροτικές εκμεταλλεύσεις
  • Eνεργοποιείται η επιδότηση συγκατοίκησης
  • ισχύει αναστολή ασφαλιστικών εισφορών και ανακριτικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου
  • ισχύει τριετής απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ

Αθροιστικά η έκτακτη χρηματοδότηση φθάνει στα 45 εκατομμύρια ευρώ.