Η εφημερίδα Information δημοσίευσε χθες άρθρο του δημοσιογράφου Mads Frese με τίτλο «Η κρίση πλήττει τους Έλληνες τρομοκράτες», το οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις απόψεις του πρώην Αμερικανού διπλωμάτη, John Brady Kiesling, ο οποίος παραιτήθηκε, το 2003, από τη θέση του στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, διαμαρτυρόμενος για τον πόλεμο στο Ιράκ και ο οποίος στη συνέχεια ερευνά την πολιτική βία στην Ελλάδα.

Ads

Ένα δικαστήριο στην Άμφισσα καταδίκασε, χθες, με ποινή ισόβιας κάθειρξης τον 38χρονο αστυνομικό Επαμεινδώνα Κορκονέα, καθώς τον έκρινε ένοχο για, εκ προθέσεως, φόνο, του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το Δεκέμβριο του 2008, που είχε ως αποτέλεσμα το ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων στην Ελλάδα. Η δολοφονία αποτέλεσε ένα δραματικό γεγονός για την απογοητευμένη ελληνική νεολαία.

«Τα επεισόδια απέκτησαν μυθικές διαστάσεις μεταξύ των αναρχικών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, οι οποίοι τα θεώρησαν παράδειγμα επιτυχημένης αντίστασης», εκτιμά ο John Brady Kiesling. Ο John Brady Kiesling έχει, μόλις, εκδώσει έναν βιβλίο, στα ελληνικά, σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη, η οποία δημιουργήθηκε ως αντίδραση στα γεγονότα του 1973 και ήταν ενεργή έως το 2002.

Σύμφωνα με τον πρώην Αμερικανό διπλωμάτη, δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι οι σύγχρονοι αναρχικοί είναι οι συνεχιστές της κληρονομιάς των τρομοκρατών. «Αντίθετα με την 17 Νοέμβρη, οι αναρχικοί δεν πιστεύουν στο κράτος. Οι αναρχικοί θεωρούν ότι ο κόσμος διαιρείται σε εξουσιαστές και αντιεξουσιαστές. Πρακτικά, συμπληρώνουν το κενό, που έχει δημιουργηθεί μετά την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη αλλά ιδεολογικά έχουν πολύ λίγες ομοιότητες».

Πολλοί παρατηρητές έχουν επισημάνει τον κίνδυνο
αναζωπύρωσης της τρομοκρατίας, καθώς το πρόγραμμα αυστηρών περικοπών, το οποίο υποχρεώνεται να ακολουθεί η Ελλάδα, λόγω του μεγάλου εθνικού της χρέους, θα δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για ένα νέο κύμα πολιτικής βίας.

Ads

Ο John Brady Kiesling δεν συμμερίζεται, ωστόσο, αυτήν την ανησυχία. «Η τρομοκρατία στην σύγχρονη Ελλάδα αποτελεί περισσότερο ένα φαινόμενο της μη κυρίαρχης κουλτούρας παρά μία πολιτική κίνηση. Για μένα πρόκειται για ένα εμφανές παράδοξο. Η εναλλακτική κουλτούρα των Εξαρχείων δημιουργήθηκε από την άνοδο του βιοτικού επιπέδου. Πρόκειται για νεαρούς, με γονείς, οι οποίοι είναι οικονομικά ευκατάστατοι, ώστε να τους στηρίζουν.

Θα μπορούσε, λοιπόν, να είναι μία κουλτούρα,
η οποία ζει παρασιτικά, χωρίς να προκαλεί μεγάλες ανησυχίες αλλά η οικονομική κρίση της ασκεί πιέσεις, καθώς μειώνεται η οικονομική δύναμη», δηλώνει ο John Brady Kiesling, ο οποίος προσθέτει ότι «το παράδοξο είναι ότι οι πολίτες είναι οργισμένοι και ενδεχομένως να πολιτικοποιηθούν, εάν τους μιλήσει κάποιος με πολιτικό λόγο, ο οποίος θα δώσει στους αγώνες μία ηθική χροιά.

Σύμφωνα με τον John Brady Kiesling,
«η ρίψη κοκτέιλ μολότοφ αποτελεί κάτι σαν τελετή ενηλικίωσης για τους νέους Έλληνες αλλά αυτή η μορφή της τρομοκρατίας, η οποία στην ουσία είναι περισσότερο τρόπος ζωής, δεν απειλεί το πολιτικό σύστημα της χώρας».

«Πολλές από τις πράξεις τους αποτελούν
περισσότερο ένα θεατρικό έργο και η στρατηγική τους δεν είναι και πολύ έξυπνη. Το σημαντικότερο μέλημά τους είναι η καταστροφή του ισχύοντος συστήματος, ενώ, στη συνέχεια, θα ασχοληθούν, με το μέλλον. Οι Έλληνες είναι οργισμένοι και ανησυχούν για το μέλλον αλλά δεν υπάρχει κάποιος στόχος για τρομοκρατικές επιθέσεις, οι οποίες να μπορούν να μετατραπούν σε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης», εκτιμά ο John Brady Kiesling.