Συνολικό ποσό ύψους 1,17 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο από την πώληση εξάμηνων εντόκων γραμματίων, με το επιτόκιο να υποχωρεί κατά 28 μονάδες βάσης σε σχέση με τη δημοπρασία του Σεπτεμβρίου.

Ads

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), το επιτόκιο στη σημερινή δημοπρασία διαμορφώθηκε σε 4,54% από 4,82% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία της 14ης Σεπτεμβρίου.

Η έκδοση καλύφθηκε κατά 4,22 φορές έναντι 4,54 στην προηγούμενη δημοπρασία. Σημειώνεται ότι στο ποσό που αντλήθηκε συμπεριλαμβάνονται μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 270 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί μετά την ανακοίνωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι μπορεί να παρατείνει το χρόνο αποπληρωμής των δανείων της και από την Κίνα ότι σχεδιάζει την αγορά ελληνικών ομολόγων.

Ads

Το επιτόκιο των διετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου μειώθηκε κατά 199 μονάδες βάσης (σχεδόν 2 εκατοστιαίες μονάδες) σε σχέση με τα μέσα Σεπτεμβρίου και διαμορφώνεται στο 7,64%, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σημαντική είναι η μείωση και στο επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου, το οποίο μειώθηκε στο 9,28%, αλλά παραμένει υψηλότερο σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης – τα αμέσως υψηλότερα είναι 6,55% της Ιρλανδίας και 6,24% της Πορτογαλίας. «Βλέπω αξία στα ελληνικά ομόλογα από εμπορική σκοπιά», αναφέρει στο Bloomberg ο κ. Christoph Kind, επικεφαλής επενδύσεων της Frankfurt Trust, η οποία διαχειρίζεται περίπου 20 δισ. δολάρια, προσθέτοντας ότι «είναι ακόμη μακρύς και δύσκολος ο δρόμος για τα ελληνικά ομόλογα».

ΟΟΣΑ: Στο 96% του ΑΕΠ το χρέος των χωρών του το 2010

Μεγάλη αύξηση του δημόσιου χρέους και των δανειακών αναγκών των κυβερνήσεων των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναμένεται το 2010 και το 2011, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού για τη διαχείριση δημοσίου χρέους. Σε άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times, ο Hans Blommestein εκτιμά ότι οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες των χωρών του ΟΟΣΑ θα φτάσουν τα 17,5 τρις δολάρια φέτος – από λιγότερο από 16 τρις δολάρια που ήταν η αρχική εκτίμηση – και θα αυξηθούν περαιτέρω σε 19 τρις δολάρια το 2011.

Όσον αφορά το δημόσιο χρέος (Γενικής Κυβέρνησης) στο σύνολο του ΟΟΣΑ, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 96% του ΑΕΠ φέτος και στο 100% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά. Η αύξηση των δανειακών αναγκών και του χρέους αποδίδεται στις αρνητικές επιπτώσεις από την ύφεση που προκάλεσε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2007/2008 και στα δημοσιονομικά προγράμματα στήριξης των οικονομιών που προώθησαν οι κυβερνήσεις. Ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός αντιστοιχεί περίπου στο 65% των εκδόσεων χρέους για το σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ και προβλέπεται ότι θα αυξηθεί στο 67% το 2011.