Η κυβέρνηση είναι σε πλήρη αδυναμία. Δεν μπορεί να εξηγήσει την καταστροφή, γιατί ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι φέτος είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Και δεν μπορεί να πάρει ουσιαστικά μέτρα γιατί η πρόληψη, οι προσλήψεις πυροσβεστών και ο εξοπλισμός κάθε είδους στρέφονται εναντίον της ιδεολογίας της για λιγότερο κράτος και υπέρ του «μαγικού χεριού της αγοράς».

Ads

Μόνο που τους επενδυτές και τις αγορές, καθόλου δεν ενδιαφέρει η πυροσβεστική.

Το αποτέλεσμα είναι ο μεν πρωθυπουργός να κρύβεται, η δε κυβερνητική προπαγάνδα να παραπαίει ανάμεσα στους αλητήριους εμπρηστές του Κικίλια, τους ύποπτους μετανάστες του βουλευτή της ΝΔ Στυλιανίδη και της ακροδεξιάς ή άλλες ανοησίες για την κλιματική κρίση. Που δεν εξηγούν τα πρωτοφανή αρνητικά ρεκόρ και τη μεγαλύτερη σε έκταση πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1957.

Οι κυβερνητικοί προπαγανδιστές είναι σε αμηχανία. Ο Γ. Πρετεντέρης -που τον τελευταίο καιρό υπογράφει το κύριο άρθρο στο Βήμα, πρακτική ασυνήθιστη για τα κύρια άρθρα εκφράζουν την εφημερίδα στο σύνολο της- κατέφυγε την Κυριακή στον .,.πλανήτη. «Αν οι πυρκαγιές ήταν υπόθεση κυβέρνησης, το θέμα είναι απλό. Θα αλλάζαμε κυβέρνηση », ξεκινάει το πρωτοσέλιδο άρθρο. «Και εμείς. Και οι Ισπανοί. Και οι Ιταλοί. Και οι Πορτογάλοι. Ακόμη και οι Καναδοί ή όποιοι άλλοι πληρώνουν το βαρύ τίμημα της φωτιάς. Αλλά δεν είναι».

Ads

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα χρησιμοποιήσει την άλλη όψη του ίδιου αφηγήματος. Αποφεύγοντας να πάρει την μεγάλη ευθύνη που της αναλογεί για την ανυπολόγιστη καταστροφή, θα παραδεχθεί ότι υπήρξαν ολιγωρίες τις οποίες θα αποδώσει βασικά στις ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού και στο «βαθύ κράτος», που για κάποιο -ανεξήγητο- λόγο δεν άλλαξε η ίδια την προηγούμενη τετραετία.

Η έλλειψη προετοιμασίας και πρόληψης, οι τσιγκουνιές στις προσλήψεις πυροσβεστών και μέσων πυρόσβεσης, οι ανέξοδες φανφάρες περί προετοιμασίας, θα ξεχαστούν. Θα φταίει το δημόσιο, οι πυροσβέστες, μπορεί κανένας υπουργός και βασικά ο κακός μας ο καιρός. Οπως συμπεραίνει και ο Πρετεντέρης στο κύριο άρθρο:

«Οχι επειδή δεν υπάρχουν πολιτικές πλευρές στη διαχείριση μιας κρίσης, άρα και ευθύνες. Αλλά επειδή, αν μείνουμε σε αυτές, δεν θα έχουμε κάνει το βήμα που χρειάζεται ένα πρόβλημα το οποίο ήδη μας ξεπερνάει. Συνεπώς η κυβέρνηση δεν είναι μόνη, όλοι έχουμε ευθύνη».

Συμπέρασμα: μαζί τα κάψαμε. Και επειδή δεν μπορούμε να αλλάξουμε κυβέρνηση, θα τα ξανακάψουμε μαζί.