Ο δασολόγος Γιώργος Καρέτσος μίλησε σχετικά με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και με ποιον τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται, θέτοντας ως σημαντικό παράγοντα την πρόληψη, καθώς όπως είπε «Αν συνεχίσουμε να έχουμε την ίδια αντίληψη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, η Πάρνηθα θα ξανά καεί και θα ξανακαεί»

Ads

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο OPEN, ο κ. Καρέτσος ανέφερε ότι «Στην ουσία, η δασική υπηρεσία έχει εκτοπιστεί από τον φυσικό της χώρο. Αρμοδιότητες δικές της έχουν μεταφερθεί στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, που δεν είναι στελεχωμένο με το ανάλογο επιστημονικό προσωπικό.

Έτσι βλέπουμε συντηρήσεις δρόμων, διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών, να μεταφέρονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας που δεν έχει τον επιστημονικό ρόλο για το πως θα πρέπει να χαραχτούν είτε να καθαριστούν δρόμοι είτε να αραιωθεί το δάσος είτε να φτιαχτούν αντιπυρικές ζώνες».

 

«Τα δάση που καίγονται δεν έχουν οικονομικό ενδιαφέρον»

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «Τα δάση αυτά που καίγονται περισσότερο συχνά, δηλαδή της χαμηλής υψομετρικά ζώνης, από τα 500 μέτρα και κάτω, συνήθως δεν διαχειρίζονται γιατί δεν έχουν οικονομικό ενδιαφέρον, είναι δηλαδή εκτός διαχείρισης.

Όχι ότι δεν διαχειρίζονταν στο παρελθόν, ακόμα, ας πούμε, και η ρητινοσυλλογή είναι μια μορφή διαχείρισης, αλλά έχουν εγκαταλειφθεί παράλληλα και διάφορες άλλες δραστηριότητες, οι οποίες ασκούνταν μέσα σε αυτές τις δασικές περιοχές, όπως είναι η νομαδική βοσκή».

Ads

Έπειτα ο κ. Καρέστος επεσήμανε ότι «η δασική υπηρεσία έχει αποδεκατιστεί σε προσωπικό και δεν μπορεί να ασκήσει τον διαχειριστικό της ρόλο».

Για την προστασία των δασών τόνισε την ανάγκη στελέχωσης της δασικής υπηρεσίας αναφέροντας πως πλέον«ασχολείται με αλλότρια πράγματα, όπως η σύνταξη δασικών χαρτών και τις πράξεις χαρακτηρισμού, που αν αυτό δεν τελειώσει δεν πρόκειται έστω και αυτό το ελάχιστο προσωπικό να ασχοληθεί με άλλες δασικές υποθέσεις».

Φέρνοντας ένα παράδειγμα για την υποστελέχωση στάθηκε στο δασαρχείο της Πάρνηθας που υποστήριξε πως έχει «1 δασολόγο, 1 τεχνολόγο και 7 δασοφύλακες που έχει να διαχειριστεί μία έκταση γύρω στα 450.000 στρέμματα».

Τέλος, σχετικά με την πρόληψη των καταστροφικών πυρκαγιών ο κ. Καρέτσος τόνισε την ανάγκη περισσότερης συμμετοχής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε δασικές επιχειρήσεις και τον χειμώνα.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «Η Πυροσβεστική Υπηρεσία απασχολείται στην καταστολή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν ασχολείται καθόλου με δασικές εργασίες.

Κανονικά με έναν ενιαίο φορέα δασοπροστασίας θα έπρεπε όλοι οι δασοπυροσβέστες να ασχολούνται σε δασικές εργασίες που έχουν σχέση με τον καθαρισμό των δασών, με αντιπλημμυρικά έργα, καθαρισμούς, αραιώσεις, ώστε να γνωρίζουν τον χώρο τους και να είναι πιο αποτελεσματικοί τουλάχιστον στην πρώτη προσβολή, που είναι και η πιο σημαντική».