«Καθόλου ικανοποιημένοι» εμφανίζονται οι πολίτες από την Κυβέρνηση και από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, σύμφωνα με έρευνα της ΚΑΠΑ Research, η οποία διενεργήθηκε στις 6 και 7 Οκτωβρίου για λογαριασμό της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής». Η κοινή γνώμη εμφανίζεται απογοητευμένη από την κυβερνητική πολιτική και την πορεία της οικονομίας, η κυβέρνηση χάνει σε δημοτικότητα, ενώ οι πολίτες δηλώνουν πλέον πως «την προσφυγή στο ΔΝΤ θα μπορούσαμε να την είχαμε αποφύγει», καθώς δεν ήταν «αναγκαία». Παράλληλα, ο Γιάννης Δημαράς βρίσκεται στη δεύτερη θέση των επιλογών για την Περιφέρεια Αττικής, σημειώνοντας στον δεύτερο γύρο «νίκη-θρίαμβο» έναντι του Γιάννη Σγουρού, ενώ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Παναγιώτης Ψωμιάδης φαίνεται να σημειώνει μία άνετη εκλογική νίκη.

Ads

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της ΚΑΠΑ Research, το 51,5% δηλώνει πως δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από το έργο της Κυβέρνησης, ενώ «λίγο ικανοποιημένοι» δηλώνουν το 26,7% των πολιτών και το 18,4% δηλώνει «αρκετά ικανοποιημένο». Μόλις το 3,0% δηλώνει «πολύ ικανοποιημένο», ενώ το 0.4% δεν απάντησε.

Παράλληλα, στην ερώτηση «πόσο ικανοποιημένος είστε από το έργο του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου», 45,2% απάντησε «καθόλου», 26,9% «λίγο», 18,2% «αρκετά», 9,5% «πολύ», ενώ το 0,2% δεν έδωσε κάποια απάντηση. Σημειώνεται ότι στην αντίστοιχη ερώτηση τον Απρίλιο δυσαρεστημένοι από το Γιώργο Παπανδρέου δήλωναν το 37,0%.

Ταυτόχρονα το τελευταίο εξάμηνο καταγράφεται μία κατακόρυφη αύξηση εκείνων που δηλώνουν ότι θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει το μνημόνιο. Το Απρίλιο 49,6% είχαν δηλώσει ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ ήταν αναγκαία, σήμερα αυτή την άποψη υποστηρίζει μόλις το 30,8%, ενώ αντιστοίχως εκείνοι που πιστεύουν ότι θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε αυξήθηκαν από 41,9% τον Απρίλιο σε 65,6% τον Οκτώβριο.

Ads

Όταν οι πολίτες ρωτήθηκαν από την ΚΑΠΑ Research «αν θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα για τη χώρα αν θα κέρδιζε τις τελευταίες εθνικές εκλογές η ΝΔ» το 44,9% δηλώνει χειρότερα (57% τον Απρίλιο), το 36,5% δηλώνει το ίδιο (28,7% τον Απρίλιο) και 14,3% δηλώνει ότι θα ήταν καλύτερα να κέρδιζε η ΝΔ (9,3% τον Απρίλιο).

Στην ερώτηση ποιόν εμπιστεύονται γενικότερα μεταξύ των προέδρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου συγκεντρώνει 41% των θετικών ψήφων και ο Αντώνης Σαμαράς το 23,4%.

Η μάχη σε Αττική-Κ. Μακεδονία και δήμους Αθήνας,Θεσσαλονίκης, Πειραιά

Μικρό προβάδισμα φαίνεται να διατηρεί ο Γιάννης Σγουρός έναντι του δεύτερου στις προτιμήσεις Γιάννη Δημαρά στο πρώτο γύρο των εκλογών για την Περιφέρεια Αττικής, ωστόσο στο δεύτερο γύρο ο Γιάννης Δημαράς σημειώνει μία συντριπτική νίκη έναντι του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 45,2% έναντι 28,9% του Γιάννη Σγουρού. Το 16,8% δηλώνει ότι δεν ψήφιζε κανένα ενώ το 9,1% δεν έδωσε απάντηση.

Αναλυτικά στον πρώτο γύρο: Γιάννης Σγουρός 20,1%, Γιάννης Δημαράς 17,9%, Βασίλης Κικίλιας 12,1%, Άδωνις Γεωργιάδης 9,0%, Θανάσης Παφίλης 8,1%, Αλέξης Μητρόπουλος 7,9% Γρηγόρης Ψαριανός 3,5% και Αλέκος Αλαβάνος 3,1%. Το 2,5% δήλωσε ότι θα ψήφιζε κάποιον άλλον ενώ το 15,7 δήλωσε ότι δεν ψηφίσει κανέναν.

Για το Δήμο της Αθήνας ο Νικήτας Κακλαμάνης φέρεται να έχει σαφές προβάδισμα τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Ειδικότερα, στον πρώτο γύρο ο Νικήτας Κακλαμάνης συγκεντρώνει το 38,5% των προτιμήσεων και ακολουθούν Γιάννης Καμίνης με 26,3%, Νίκος Σοφιανός με 8,2%, Ελένη Πορτάλιου με 5,1% και «άλλοι» με 4,1%. Το 15,9% δεν θα ψηφίσει κανέναν, ενώ το 1,9% δεν απάντησε.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Παναγιώτης Ψωμιάδης συγκεντρώνει το 35,9%, ενώ ο Μάρκος Μπόλαρης 26,6%. Πολύ πίσω από τους δύο υποψηφίους ακολουθούν οι Κυριάκος Βελόπουλος με 3,9%, Τάσος Κουράκης με 3,1%, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης 2,4%, Ασημίνα Ξηροτύρη 2,0% και Μιχάλης Τρεμόπουλος 1,9%. Το 16,5% δεν σκοπεύει να ψηφίσει ενώ το 4,4% δεν απάντησε και το 3,3% δηλώνει την προτίμησή του σε κάποιον άλλο υποψήφιο. Στο δεύτερο γύρο ο ΠΑναγιώτης Ψωμιάδης συγκεντρώνει το 41,2% έναντι 37,3% που συγκεντρώνει ο Μάρκος Μπόλαρης.

Στο Δήμο Θεσσαλονίκης η μάχη ανάμεσα στους Κώστα Γκιουλέκα και Γιάννη Μουτάρη είναι σώμα με σώμα, καθώς οι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν 30,9% και 29,0% αντίστοιχα. Ακολουθούν οι Στέλιος Παπαθεμελής με 7,1%, ο Σωτήρης Ζαργιανόπουλος με 5,3% ενώ «κάποιον άλλο» δηλώνει το 4,8%. Το 14,2% δεν θα ψηφίσει «κανέναν» και το 8,7% δεν απάντησε.

Στο δεύτερο γύρο φέρεται να έχει προβάδισμα ο Κώστας Γκιουλέκας με 44,0%, ενώ ο Γιάννης Μπουτάρης συγκεντρώνει το 35,3%. Ωστόσο το 20,7% δεν απάντησε.

Τέλος στο Δήμο Πειραιά ο Γιάννης Μίχας συγκεντρώνει το 40,5%, με τους Πέτρο Μαντούβαλο και Βασίλη Μιχαλολιάκο να στηρίζονται από το 16,2% και 15,9% αντίστοιχα των ερωτηθέντων. Ακολουθούν οι Ελπίδα Παντελάκη με 8,6% και ο Νίκος Λεγάκης με 2,9%. «Άλλον» δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 5,3%, ενώ 5,0% δηλώνει «κανέναν» και 5,6% δεν θέλησε να απαντήσει.

Δυσαρεστημένοι δηλώνουν 78% των πολιτών σύμφωνα με την Public Issue

Ανάλογα είναι και τα αποτελέσματα που καταγράφονται στο βαρόμετρο της Public Issue για λογαριασμό της «Καθημερινής της Κυριακής». Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 78% των ερωτηθέντων (μέγεθος δείγματος 1.045 άτομα) δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση και το 21% δηλώνει ικανοποιημένο. Αντίστοιχα για τη ΝΔ δυσαρεστημένοι εμφανίζονται 89% των ερωτηθέντων και ικανοποιημένοι μόλις το 9%.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από 1-4 Οκτωβρίου το 59% δηλώνει πως κανένα από τα δύο κόμματα δεν είναι κατάλληλο να κυβερνήσει, το 29% αναγνωρίζει ως καλύτερη κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, το 9% τη ΝΔ, ενώ 2% των ερωτηθέντων δηλώνει «και οι δύο».

Σχετικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσιάζει μείωση 3% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο συγκεντρώνοντας το 47% στις θετικές γνώμες. Ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς με 39% και μείωση 3% και ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 33% και μείωση 2%.

Οι Αλέξης Τσίπρας και Αλέκα Παπαρήγα είναι οι μόνοι αρχηγοί κομμάτων που παρουσιάζουν αύξηση στη δημοτικότητά τους. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ συγκεντρώνει το 31% (αύξηση 1%) και η γ.γ του ΚΚΕ συγκεντρώνει επίσης 31%, αλλά με αύξηση 4% από το Σεπτέμβριο. Επιπλέον σύμφωνα με το βαρόμετρο Οκτωβρίου της Public Issue η δημοτικότητα όλων των κομμάτων μειώνεται.

«Η εκλογική επιρροή των πολιτικών κομμάτων» σύμφωνα με την Public Issue είναι:

ΠΑΣΟΚ 42,5% (44% τον Σεπτέμβρη), ΝΔ 28% (έναντι 27%), ΚΚΕ 11% (έναντι 10,5%), ΛΑΟΣ 5,5% (ίδιο ποσοστό το Σεπτέμβριο), ΣΥΡΙΖΑ 4,5% (έναντι 4%), Οικολόγοι Πράσινοι 2,5%, Δημοκρατική Αριστερά 1,5% (έναντι 2%).