Η ουκρανική αντεπίθεση που διεξάγεται από τον Ιούνιο έχει ως στόχο την απελευθέρωση ολόκληρης της Ουκρανίας, «όσος χρόνος και αν χρειαστεί γι΄αυτό», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ads

«Στόχος μας είναι η νίκη, η νίκη υπό την μορφή της απελευθέρωσης των εδαφών μας εντός των συνόρων του 1991 και μικρή σημασία έχει πόσο θα χρειαστεί αυτό», λέει.

Η Ουκρανία θα έχει ανάγκη από περισσότερα όπλα των δυτικών συμμάχων όσο δεν έρχεται η νίκη κατά των ρωσικών δυνάμεων, προειδοποιεί ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Οσο δεν νικάμε, θα έχουμε ανάγκη από περισσότερα όπλα. Πρέπει να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, διότι ο πόλεμος είναι μία πραγματικότητα και σε αυτήν την πραγματικότητα πρέπει να νικήσουμε. Δεν υπάρχει άλλη λύση».

Ads

Η Ουκρανία έχει δώσει «εγγυήσεις» ότι θα δεν θα χρησιμοποιήσει τα όπλα που προμηθεύεται από τους Δυτικούς στο ρωσικό έδαφος, δηλώνει επίσης ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Αν οι εταίροι μας μας ζητήσουν να δώσουμε εγγυήσεις ότι αυτό ή το άλλο όπλο δεν θα χρησιμοποιηθεί παρά μόνο στο έδαφος της Ουκρανίας, θα δώσουμε αυτήν την εγγύηση και θα την σεβασθούμε. Υπήρξαν (και προηγουμένως) περιπτώσεις που δώσαμε τέτοιες υποσχέσεις και τις τηρήσαμε».

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών λέει ότι το Κίεβο δεν αισθάνεται πίεση εκ μέρους των δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας για την επιτάχυνση της αντεπίθεσης κατά των ρωσικών δυνάμεων.

«Δεν αισθανόμαστε κάτι τέτοιο. Υπάρχει αύξηση των φωνών σχολιαστών και ειδικών στην δημόσια σφαίρα. Αυτό υπάρχει, αλλά θα εξαφανισθούν όλες (…) μετά την πρώτη σημαντική νίκη της Ουκρανίας στο νότιο ή στο ανατολικό τμήμα της χώρας», διαβεβαιώνει.

Το Κίεβο έχει ξεκινήσει συστηματική προσπάθεια για την αναβίωση των σχέσεων της Ουκρανίας με την Αφρική, λέει επίσης ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας κατηγορώντας την Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τον εξαναγκασμό, την διαφθορά και τον φόβο για να διατηρήσει την επιρροή της στην αφρικανική ήπειρο.

«Εχουν χαθεί πολλά χρόνια, αλλά θα προωθήσουμε την ουκρανοαφρικανική αναγέννηση, την αναγέννηση των σχέσεών μας (…) η ήπειρος αυτή έχει ανάγκη συστηματικής και μακροπρόθεσμης δουλειάς».

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022, ο Ντμίτρο Κουλέμπα έχει πραγματοποιήσει τρεις περιοδείες στην Αφρική σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει υποστήριξη απέναντι στην Μόσχα.

Αντιπροσωπεία ηγετών αφρικανικών χωρών υπό τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα επισκέφτηκε τον Ιούνιο το Κίεβο προσφέροντας μεσολάβηση -η οποία απορρίφθηκε από την Ουκρανία- πριν επισκεφθεί την Μόσχα.

Αν οι περισσότερες αφρικανικές χώρες εμφανίζονται ουδέτερες απέναντι στην σύρραξη, «βρίσκεται σε εξέλιξη μια αργή διάβρωση των ρωσικών θέσεων στην Αφρική», διαβεβαιώνει ο ουκρανός υπουργός, αναφέροντας την Λιβερία, την Κένυα, την Γκάνα, την Ακτή του Ελεφαντοστού, την Μοζαμβίκη, την Ρουάντα, την Ισημερινή Γουινέα μεταξύ των νέων Αφρικανών εταίρων του Κιέβου.

«Δεν ισχυρίζομαι ότι έχουμε διώξει τους Ρώσους από παντού. Αλλά, αν η Ρωσία είχε προηγουμένως την στρατηγική πρωτοβουλία, τώρα έχουμε επιβάλει την ατζέντα μας, την δυναμική μας. Η στρατηγική μας δεν είναι να αντικαταστήσουμε την Ρωσία, αλλά να απελευθερώσουμε την Αφρική από την ρωσική επιβολή».

Ο ουκρανός υπουργός κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι χρησιμοποιεί «τον καταναγκασμό, την διαφθορά και τον φόβο» για να κρατήσει υπό τον έλεγχό του αφρικανικές χώρες προσθέτοντας ότι η Μόσχα δεν έχει παρά δύο εργαλεία στην Αφρική: την προπαγάνδα και την Wagner.

Η Ρωσία έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια την εκστρατεία προσέγγισης της Αφρικής και μέσω των υπηρεσιών της εταιρείας μισθοφόρων Wagner, εμφανιζόμενη ως καταφύγιο απέναντι στον «ιμπεριαλισμό» και την «νεοαποικιοκρατία» της Δύσης.

Η Wagner συνεργάζεται με καθεστώτα σε αφρικανικές χώρες, όπως το Μάλι και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου έχει διαπράξει πλήθος ωμοτήτων, σύμφωνα με δυτικές κυβερνήσεις και οργανισμούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας χαρακτηρίζει «ψέματα» τις ανησυχίες που εκφράζει η Μόσχα για την επισιτιστική ασφάλεια της Αφρικής, μετά την αποχώρησή της από την συμφωνία για τα σιτηρά που επέτρεπε την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Οι Αφρικανοί έχουν δει ότι όλες αυτές τις ιστορίες του Πούτιν για το πόσο ανησυχεί για τις αφρικανικές χώρες είναι ψέματα. Αυτοί που πληρώνουν πιο ακριβά την απόφαση της Μόσχας είναι ο ουκρανός αγρότης και ο αφρικανός καταναλωτής ψωμιού», λέει ο Ντμίτρο Κουλέμπα.