Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν τιμά σήμερα, ημέρα που έχει κηρυχθεί αργία, τη δεύτερη επέτειο από την κατάληψη του ελέγχου της χώρας με εορτασμούς και μια διακήρυξη που αναφέρεται υπερήφανα στην επιστροφή τους στην εξουσία.
«Η κατάκτηση της Καμπούλ απέδειξε για άλλη μία φορά ότι κανείς δεν μπορεί να ελέγξει το υπερήφανο αφγανικό έθνος και ότι σε κανέναν εισβολέα δεν θα επιτραπεί να απειλήσει την ανεξαρτησία και την ελευθερία της χώρας», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι αρχές των Ταλιμπάν το πρωί της Τρίτης.
Οι ασπρόμαυρες σημαίες του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν, ονομασία που ξανάδωσαν στη χώρα οι νέοι ηγέτες της, κυμάτιζαν στα σημεία ελέγχου ασφαλείας στην πρωτεύουσα, που κατελήφθη στις 15 Αυγούστου του 2022, όταν κατέρρευσε η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση και οι επικεφαλής της εξορίστηκαν.
Οι δρόμοι της πρωτεύουσας παρέμεναν ωστόσο ιδιαιτέρως ήσυχοι σήμερα το πρωί, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. Ταλιμπάν άρχισαν να συγκεντρώνονται μπροστά από το πρώην κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας. Ορισμένοι τραβούσαν selfies, ενώ ακούγονταν θρησκευτικοί ύμνοι.
«Σήμερα είναι ημέρα χαράς»: είναι «η ημερομηνία του τέλους της κατοχής της χώρας μας», δήλωσε στο AFP ο Μορτάζα Χαΐρι, 21 ετών, φοιτητής ιατρικής. Σπουδές που είναι αδύνατον να ακολουθήσουν τα κορίτσια, που δεν μπορούν πλέον να φοιτήσουν στα πανεπιστήμια.
https://www.youtube.com/watch?v=0jL_JftQFNo
Κατά τα δύο χρόνια που ακολούθησαν την επιστροφή τους στην εξουσία, οι αρχές των Ταλιμπάν επέβαλαν την δική τους ακραία ερμηνεία του ισλαμικού νόμου στη χώρα, με τις γυναίκες να πλήττονται ιδιαίτερα σκληρά από διατάγματα τους οποίους τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν «απαρτχάιντ των φύλων».
Η στρατιωτική παρέλαση που είχε προγραμματιστεί στην Κανταχάρ, όπου γεννήθηκε το κίνημα των Ταλιμπάν και από όπου κυβερνά ο ανώτατος ηγέτης Χιμπατουλάχ Αχουνζάντα, τελικά ματαιώθηκε.
Αυτοκινητοπομπές των Ταλιμπάν αναμένεται να παρελάσουν στους δρόμους της Χεράτ (δυτικά) και στην Καμπούλ. Το υπουργείο Παιδείας διοργανώνει εκδήλωση σε σχολείο σε συνοικία της πόλης όπου κάποτε συγκεντρώνονταν διπλωμάτες, οι οποίοι πλέον είναι λίγοι καθώς η κυβέρνηση των Ταλιμπάν δεν αναγνωρίζεται επίσημα από καμιά άλλη χώρα.
«Θάνατος στους Ευρωπαίους! Θάνατος στους Δυτικούς! Ζήτω το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν! Θάνατος στους Αμερικανούς!», φώναζαν το πρωί υποστηρικτές των Ταλιμπάν στην Χεράτ.
https://www.youtube.com/watch?v=d53sLOI8oE4
Οι Ταλιμπάν γύρισαν το Αφγανιστάν στη «λίθινη εποχή», λέει η ΥΠΕΞ της Γερμανίας
Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ανναλένα Μπέρμποκ αναφέρθηκε στη δεύτερη επέτειο της κατάληψης της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν καταδικάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι φονταμενταλιστές σουνίτες κυβερνούν τη χώρα, επισημαίνοντας πως τη γύρισαν στη «λίθινη εποχή».
«Δυο χρόνια διακυβέρνησης των Ταλιμπάν σημαίνουν πισωγύρισμα στην εποχή του λίθου για τον λαό του Αφγανιστάν», έκρινε η Μπέρμποκ σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της τη Δευτέρα το βράδυ.
Εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας υποφέρουν από την πείνα και σχεδόν κάθε εβδομάδα που περνάει η de facto κυβέρνηση καταπατά κάποιο δικαίωμα των γυναικών και των κοριτσιών ή αναιρεί κάποια ελευθερία τους, στηλίτευσε η γερμανίδα ΥΠΕΞ.
Το καθεστώς δεν πρέπει να νομίζει πως οι ενέργειές του θα μείνουν χωρίς συνέπειες, διεμήνυσε. «Εμείς, ως ΕΕ, έχουμε προσθέσει όσους απαγόρευσαν την πρόσβαση των κοριτσιών και των γυναικών στα σχολεία, στα πανεπιστήμια και στα πάρκα στη μαύρη λίστα όσων υφίστανται κυρώσεις», θύμισε.
Η υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν (το καθεστώς των Ταλιμπάν), το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωριστεί από καμιά κυβέρνηση σε διεθνές επίπεδο.
Αυτό δεν πρόκειται να γίνει όσο «συνεχίζουν να αποκλείουν τη μισή κοινωνία από την εργασία και τη συμμετοχή στα κοινά», πρόσθεσε.
Το παράρτημα στη Γερμανία του διεθνούς οργανισμού ΟΗΕ Γυναίκες τονίζει πως το καθεστώς των Ταλιμπάν προχώρησε στην έκδοση 50 εκτελεστικών διαταγμάτων που πλήττουν διαστάσεις της ζωής των γυναικών από τον Σεπτέμβριο του 2021 ως τον Μάιο του 2023. Στα κορίτσια και στις γυναίκες έχει πλέον απαγορευτεί η πρόσβαση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η εργασία στον δημόσιο τομέα, η δυνατότητα να πηγαίνουν σε διάφορους δημόσιους χώρους όπως τα πάρκα κ.ο.κ., εξηγεί.
«Μέσω πλειάδας δρακόντειων κανονισμών, οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν πρακτικά αποκλειστεί από τη δημόσια ζωή και στερούνται ευκαιρίες για το μέλλον», κατήγγειλε η πρόεδρος του παραρτήματος, η Έλκε Φέρνερ.
Η κυρία Μπέρμποκ από την πλευρά της διαβεβαίωσε πως το Βερολίνο δεν θα εγκαταλείψει τον αφγανικό λαό. «Σε περιοχές όπου μπορούμε ακόμη να φθάσουμε στον πληθυσμό, έχουμε προσφέρει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ για προστασία και ταχεία ανθρωπιστική βοήθεια από το καλοκαίρι του 2021», ανέφερε.
Πάνω από 30.000 Αφγανοί και Αφγανές που αντιμετώπιζαν διωγμό από τους Ταλιμπάν έχουν βρει ασφαλές καταφύγιο στη Γερμανία και βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για την υποδοχή περισσότερων, συμπλήρωσε..
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >