Την εφαρμογή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ σε επίπεδο ΕΕ, πρότεινε επιπλέον ένα φόρο επί των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων. «Απαράδεκτες, μη ικανοποιητικές και χωρίς φιλοδοξία» χαρακτήρισε τις σημερινές προτάσεις της Επιτροπής για τη φορολογία του χρηματοπιστωτικού τομέα η Ένωση Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC). «Οι προτάσεις της Επιτροπής απέχουν πολύ από την αναγκαία πολιτική βούληση η οποία θα υποχρέωνε τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να πληρώσουν για την κρίση που έπληξε εκατομμύρια εργαζόμενες οικογένειες στην Ευρώπη», προσθέτει η ETUC.
Ads
Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα αφορά κάθε πράξη συναλλαγής, ανάλογα την αξία της και θα φορολογείται χωριστά ο κάθε εμπλεκόμενος της συναλλαγής, ενώ ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, θα στοχεύει στα κέρδη και στις αμοιβές των εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Την πρόταση για το την επιβολή φόρου παρουσίασε ο αρμόδιος επίτροπος Αλγκίρντα Σεμέτα, ο οποίος υποστήριξε ότι «ένας διεθνούς ισχύος φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης για παγκόσμιες πολιτικές όπως π.χ. οι επενδύσεις για την ανάπτυξη και για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών».
Σχετικά με το φόρο επί των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, ο Σεμέτα τόνισε ότι «αν καταστρωθεί και εφαρμοστεί προσεκτικά, θα μπορούσε να αντλήσει για την ΕΕ έσοδα ύψους 25 δισ. ευρώ ετησίως».
Αιτιολογώντας την πρότασή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Αλγκίρντα Σεμέτα υποστηρίζει πως «πρώτον ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα πρέπει να συμβάλει ανάλογα στο κόστος ανασυγκρότησης των οικονομιών της Ευρώπης και στήριξης των δημόσιων οικονομικών, δεύτερον, ένας διορθωτικός τραπεζικός φόρος θα μπορεί να συμπληρώνει τα ουσιώδη κανονιστικά μέτρα (μεταξύ άλλων η τραπεζική εισφορά και το Ταμείο εξυγίανσης) που έχουν σχεδιαστεί για την τόνωση της αποτελεσματικότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών και τη μείωση των διακυμάνσεών τους και τρίτον ο χρηματοπιστωτικός τομέας απαλλάσσεται του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) εντός της ΕΕ και ένας νέος φόρος θα μπορούσε να συμβάλει σε μια πιο δίκαιη και πιο ουσιαστική συμμετοχή του χρηματοπιστωτικού τομέα στα δημόσια οικονομικά, προσφέροντας νέες πηγές εσόδων και βοηθώντας στη δημιουργία ενός σταθερού και αποδοτικότερου χρηματοπιστωτικού τομέα».
Η Επιτροπή θα παρουσιάσει ολοκληρωμένες τις προτάσεις της στους Υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ στο Συμβούλιο ECOFIN της 19ης Οκτωβρίου, καθώς και στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 28 και 29 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια, η θέση της ΕΕ σχετικά με τη φορολόγηση του χρηματοπιστωτικού τομέα θα παρουσιασθεί στη σύνοδο κορυφής της ομάδας G20 του Νοεμβρίου, αποβλέποντας σε μια συμφωνία σε διεθνές επίπεδο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >