Ανήσυχος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την «Κάρτα του Πολίτη» που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ωστόσο, υπογράμμισε ότι η Αρχή δεν μπορεί να πάρει επίσημα θέση πριν παρουσιαστεί το αντίστοιχο νομοσχέδιο.

Ads

«Φυσικά και ανησυχούμε για την Κάρτα του Πολίτη, αλλά δεν μπορούμε να επιλαμβανόμεθα με βάση δημοσιεύματα» δήλωσε ο Χρήστος Γεραρής μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλης.

«Όταν η κυβέρνηση ανακοινώσει επισήμως το περιεχόμενο του σχετικού νομοσχεδίου, και, πολύ περισσότερο, όταν το θέσει προς δημόσια διαβούλευση, η Αρχή θα τοποθετηθεί» ξεκαθάρισε.

Νωρίτερα, η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγκυμονεί η πολυχρηστική κάρτα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και δεδομένων.

Ads

«Υπάρχει τέτοια αυστηρότητα στο επίπεδο των ασφαλιστικών καλύψεων εκ μέρους των ασφαλιστικών εταιρειών, που η πάσα παράβαση εκ μέρους του ασφαλισμένου, παραδείγματος χάριν το κάπνισμα, μπορεί να συνεπάγεται ακύρωση συμβολαίου. Αν δεν αντιμετωπιστούν αυτά, η επαπειλούμενη γενίκευση κανόνων υπό το πρόσχημα της τεχνολογίας, θα καταργήσει την Αρχή σας ως Αρχή» δήλωσε η κ. Κανέλλη.

Για τις κάμερες

Ο κ. Γεραρής μεταξύ άλλων επανέλαβε την αντίθεση της Αρχής στην τοποθέτηση καμερών από την Αστυνομία με απλή επίκληση των αρμοδιοτήτων της. Τόνισε ότι οι κάμερες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τη διαφύλαξη της εθνικής άμυνας και ασφάλειας, την αποτροπή και καταστολή σοβαρών αξιόποινων πράξεων και τη διαχείριση της κυκλοφορίας. Τόνισε πάντως ότι δεδομένης της ανυπαρξίας νόμου που να το προβλέπει ρητά, η Αρχή δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης.

«Το ότι υπάρχει ένας “νόμος Δένδια” που λέει ότι η Αστυνομία θα τις βάζει όπου θέλει, αυτό είναι αντισυνταγματικό. Αν όμως στείλω στη ΓΑΔΑ ανθρώπους, οι εισαγγελείς θα πούνε πως δεν έχουμε αρμοδιότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, εξέφρασε επιφυλάξεις για τη φημολογούμενη ενοποίηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, για λόγους δημοσιονομικούς. Υπενθύμισε ότι η ύπαρξη των πέντε ανεξάρτητων Αρχών είναι θεσπισμένη συνταγματικά και πως «κανένα από τα μέλη της ΑΔΑΕ δεν συνήργησε στη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών». «Το δημοσιονομικό είναι το λιγότερο» κατέληξε.