Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Με τις πρόσφατες πυρκαγιές, αν δεν ήταν τα « μπάνια του λαού», οι εκλογές τόσο πρόσφατες και η αντιπολίτευση τόσο αδύναμη, η κυβέρνηση θα είχε ταρακουνηθεί, αν δεν είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση. Γιατί δεν είναι μόνο η -αδικαιολόγητα παρατεταμένη- καταστροφή της Ρόδου και της Κέρκυρας, δύο εμβληματικών νησιών της τουριστικής βιομηχανίας. Είναι κυρίως τα όσα αδιανόητα συνέβησαν στο στρατόπεδο της Νέας Αγχίαλου που συνιστούν το εύφλεκτο υλικό μιας μεγάλης πολιτικής κρίσης.
«Η 111 Πτέρυγα Μάχης είναι μονάδα αιχμής για την Πολεμική Αεροπορία – έδρα του μεγαλύτερου μέρους του στόλου των ελληνικών F-16», ξεκινάει το κεντρικό θέμα της η Καθημερινή της Κυριακής. «Πρόκειται για μια μονάδα η οποία πέρα από το επιχειρησιακό φορτίο που σηκώνει σε περιόδους έντασης, διαθέτει τεχνικές εγκαταστάσεις υψηλών δυνατοτήτων συντήρησης και αναβάθμισης των F-16, που βρίσκονται σταθμευμένα εκεί..
Εντός της βάσης υπάρχουν αποθήκες και εγκαταστάσεις υποστήριξης των μαχητικών ..δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι η 111 Π.Μ. θεωρείται, τηρουμένων των αναλογιών, ένα από τα πολύτιμα διαμάντια του στέμματος της Πολεμικής Αεροπορίας.. Κι ωστόσο αποδείχθηκε ότι οι εγκαταστάσεις, που έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν πολεμικό πλήγμα, ήταν ευάλωτες στο ξέσπασμα της φύσης».
Αν η βάση « διαμάντι του στέμματος» δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια πυρκαγιά που δεν ξέσπασε ξαφνικά, πώς θα απέκρουε μια εχθρική επίθεση; Ο βασιλιάς είναι γυμνός και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των καναλιών να σκεπάσουν όπως-όπως τη γύμνια του, έχουν θορυβήσει την πολιτική και στρατιωτική ελίτ. «Oπως παρατηρούσε πρόσωπο με πολυετή πορεία στο στράτευμα», συνεχίζει το ρεπορτάζ (Β. Νέδος) της εφημερίδας, «η έκρηξη στην αποθήκη προξένησε πολύ σημαντικό πλήγμα στο ηθικό, όχι μόνο των αξιωματικών της Π.Α., αλλά και στο ευρύτερο αίσθημα ασφαλείας των πολιτών, καθώς είναι εδραία η πεποίθηση ότι οι συγκεκριμένες μονάδες είναι ‘’θωρακισμένες’’ από κάθε είδους απειλή»..
Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό τι όπλα ακριβώς και πόσα καταστράφηκαν καθώς και ποιες ελλείψεις δημιουργήθηκαν, αν και διάχυτη είναι η εντύπωση ότι η καταστροφή είναι μεγάλη και αφορά ακριβό πολεμικό υλικό. Το βέβαιο είναι, έλεγε γνώστης των στρατιωτικών θεμάτων στο Tvxs, ότι «τέτοιες εικόνες εκρήξεων σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε καιρό ειρήνης, θυμίζουν τον Λίβανο. Είναι εικόνες τριτοκοσμικής χώρας».
Μάχη για τη διαδοχή: η διάλυση της Πυροσβεστικής
Αυτή η τριτοκοσμική διάσταση είναι διάχυτη σε όλη την αντίδραση της κυβέρνησης, από τις δηλώσεις-λευκή πετσέτα του ίδιου του πρωθυπουργού («απέναντι στη μανία της φύσης κανένα μέτρο δεν θα είναι ποτέ αρκετό») μέχρι τον κωμικοτραγικό «Πόλεμο ευθυνών στα αποκαΐδια» (ο τίτλος στο χθεσινό Βήμα της Κυριακής) τις προσπάθειες δηλαδή κυβερνητικών αξιωματούχων να μεταθέσουν τις ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Οι διαμάχες είναι πλέον δημόσιες, μέσα στο στρατόπεδο της ΝΔ. Στις σχετικές δηλώσεις του κ. Βορίδη απάντησε ο πρόεδρος της Ενωσης Δήμων(ΚΕΔΕ) που επελέγη επίσης από τον κ. Μητσοτάκη: «Οι φωτιές δεν ξεκίνησαν από την πλατεία Συντάγματος και πήγαν στα δάση, δεν ξεκίνησαν δηλαδή από περιοχές ευθύνης – κατά τον νόμο και τον κοινό νου – των δήμων αλλά ξεκίνησαν από δασικές και αγροτικές περιοχές, την ευθύνη για τους καθαρισμούς των οποίων δεν φέρουν οι οικείοι δήμοι. Την ευθύνη φέρουν αποκλειστικά η Δασική Υπηρεσία, ο ΔΕΔΔΗΕ κ.λπ.».
Διαβάστε επίσης: Canadair CL-415 / Μεταθέτουν εν μέσω πυρκαγιών τους μηχανικούς τους
Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι αδιαμφισβήτητες και δεν φταίει πια ο ΣΥΡΙΖΑ. Την προηγούμενη τετραετία, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν υλοποίησε το σχέδιο Αιγίς που είχε εξαγγείλει διθυραμβικά ο τότε υπουργός Πολιτικής Προστασίας κ.Χ. Στυλιανίδης, αλλά διέλυσε ακόμη και την υπάρχουσα δομη της Πυροσβεστικής.
«Τι συνέβη και η Πυροσβεστική δεν κατάφερε να ελέγξει έγκαιρα πυρκαγιές όπως αυτές της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Αττικής, της Μαγνησίας, της Καρύστου και άλλες, με αποτέλεσμα να έχουν μετατραπεί σε στάχτη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου τον Μάιο πάνω από 400.000 στρέμματα δάσους; », ρωτάει ένα ακόμη ρεπορτάζ της Καθημερινής( Γ. Σουλιώτης).
«Στις τελευταίες τακτικές κρίσεις αξιωματικών, για λόγους που αφορούν το εσωτερικό της Πυροσβεστικής και συνδέονται με θέματα διαδοχής στην κορυφή της ιεραρχίας, έχουν αποστρατευθεί 11 ικανοί αξιωματικοί. Τα εναπομείναντα στελέχη, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, δεν πηγαίνουν στο πεδίο αλλά αντ’ αυτού επιλέγουν να συντονίζουν τις δυνάμεις από το συντονιστικό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής. ..Η ίδια κυβερνητική πηγή ανέφερε στην «Κ» ότι έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις στην υλοποίηση του νόμου που ψηφίστηκε το 2020 για τη δημιουργία του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων ».
«Οι εκρήξεις έφτασαν και στο Μαξίμου»
Πίσω από τις δηλώσεις συγκάλυψης για το αναπόφευκτο των καταστροφών του αρμόδιου υπουργού κ. Κικίλια, που εξήγγειλε μάλιστα αλλαγές στην Πολιτική Προστασία λες και μέχρι τώρα ήταν στην εξουσία άλλη κυβέρνηση, ο εκνευρισμός του Μεγάρου Μαξίμου έφτασε μέχρι το Βήμα της Κυριακής, που ξεκινά το σχετικό ρεπορτάζ(Α. Κωβαίος-«Οι εκρήξεις έφτασαν και στο Μαξίμου») ως εξής:
«Ελλείμματα, παραλείψεις και προχειρότητες της προηγούμενης περιόδου διακυβέρνησης, ειδικά στο πεδίο της πρόληψης και πυροπροστασίας, αναδεικνύονται με αφορμή την εφετινή κρίση των πυρκαγιών και ειδικότερα λόγω της καταστροφής στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο. ..Η ανησυχία και νευρικότητα που επικράτησε στην ηγεσία της κυβέρνησης τις επόμενες ώρες ήταν έντονη και το κλίμα άρχισε να γίνεται εξαιρετικά βαρύ».
Προς το παρόν, τη νευρικότητα την πλήρωσε ο κ. Μηταράκης (και από ότι φαίνεται ο περιφερειάρχης κ. Πατούλης) που υποχρεώθηκε σε παραίτηση, αλλά είναι φανερό ότι ένα μήνα μετά την ορκομωσία της νέας κυβέρνησης η μία κρίση διαδέχεται την άλλη με απρόβλεπτες συνέπειες για το πολιτικό σκηνικό.
« Στο καθαρά πολιτικό πεδίο», συνέχιζε το ρεπορτάζ στο Βήμα, «η κρίση των εφετινών πυρκαγιών καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πίεση, η οποία έχει ιδιαίτερα και κρίσιμα χαρακτηριστικά. Δεν προέρχεται από την αντιπολίτευση αλλά από τις ίδιες τις συνθήκες και τα γεγονότα. Υπό αυτή τη συνθήκη, η νέα αναμέτρηση των αυτοδιοικητικών εκλογών του φθινοπώρου προσλαμβάνει μια απροσδόκητη βαρύτητα και μια νέα διάσταση, κυρίως ως προς τις πιθανότητες εκδήλωσης λαϊκής δυσαρέσκειας και ειδικότερα μέσω της ενδεχόμενης ενίσχυσης της Ακροδεξιάς ».
Το άρθρο της προηγούμενης Δευτέρας τελείωνε με τη φράση: «Από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έχει να αντιμετωπίσει κάθε εβδομάδα μια κρίση, πολλές από τις οποίες θα δημιουργεί μόνη της». Ισως το μια εβδομάδα, είναι πολύς χρόνος…
Διαβάστε επίσης: Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την αντιπολίτευση στον εαυτό του
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >