Εντυπωσιακά αυξημένα είναι πλέον τα διαπιστωμένα κοιτάσματα αργού πετρελαίου του Ιράκ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας της Μέσης Ανατολής, επιτρέποντας έτσι στη Βαγδάτη να ασκήσει πιέσεις τον ΟΠΕΚ για μεγαλύτερη ποσόστωση όσον αφορά την παραγωγή του.

Ads

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, ο Χουσάιν αλ Σαχριστάνι δήλωσε ότι «τα διαπιστωμένα κοιτάσματα αργού πετρελαίου στο Ιράκ, τα οποία μπορούν να εξαχθούν με τις τεχνικές που είναι διαθέσιμες στη χώρα, ανέρχονται σε 143,1 δισεκατομμύρια βαρέλια».

Το νέο συνολικό νούμερο βασίζεται στα 66 πεδία άντλησης στο Ιράκ, είπε ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν και άλλες περιοχές οι οποίες θα εξερευνηθούν και οι οποίες αναμένεται να προσθέσουν» περισσότερες ποσότητες στο σύνολο.

Το νέο νούμερο σηματοδοτεί αύξηση 24% των διαπιστωμένων αποθεμάτων του Ιράκ σε σχέση με ό,τι ήταν γνωστό μέχρι σήμερα, και φέρνει τη χώρα της Μέσης Ανατολής πίσω από τη Σαουδική Αραβία, με 264,5 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και τη Βενεζουέλα, με 211,1 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, σύμφωνα με το Δελτίο Ετήσιων Στατιστικών 2009, το οποίο ο ΟΠΕΚ δημοσιοποίησε τον Ιούλιο του 2010. Η τελευταία έκθεση Energy Statistical Review δίνει την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη στη Σαουδική Αραβία (264,6 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου) και τη δεύτερη στο Ιράν (137,6 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου).

Ads

«Το Ιράκ θα ενημερώσει σήμερα επίσημα τον ΟΠΕΚ για να αναγνωριστούν διεθνώς τα νέα αποθέματα», είπε ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου. Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι το νέο νούμερο δεν λαμβάνει υπόψη τα αποθέματα αργού πετρελαίου στην αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν. Είπε, επίσης, ότι πέραν των 143,1 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, το υπουργείο Πετρελαίου θεωρεί διαπιστωμένα αποθέματα και 33,486 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου τα οποία δεν είναι «άμεσα» εκμεταλλεύσιμα.

Το 71% των διαπιστωμένων αποθεμάτων βρίσκεται στο νότιο τμήμα τη χώρας, κυρίως στις περιοχές γύρω από τη Βασόρα. Το μεγαλύτερο ιρακινό κοίτασμα είναι αυτό στη Δυτική Κούρνα, το οποίο με αποθέματα ύψους 43 δισεκατομμυρίων βαρελιών είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, είπε ο αλ Σαχριστάνι. Στο βόρειο τμήμα της χώρας, κυρίως στην περιοχή γύρω από την Κιρκούκ, απαντάται το 20% των διαπιστωμένων αποθεμάτων, ενώ στο μεσαίο τμήμα της χώρας το 9%.

Το Ιράκ παράγει σήμερα περίπου 2,4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, αλλά στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, ο αλ Σαχριστάνι είχε πει ότι στοχεύει σε διάστημα κάποιων ετών να αυξήσει την παραγωγή μεταξύ 10 και 12 εκατομμυρίων βαρελιών για να καταστεί η χώρα του η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός και πετρελαιοεξαγωγός χώρα παγκοσμίως, υποσκελίζοντας τη Σαουδική Αραβία.