Η Έμιλι Ο’Ράιλι, η Διαμεσολαβήτρια της ΕΕ που διερευνά κακοδιοίκηση από πλευράς θεσμικών οργάνων και συστημικά προβλήματα, ξεκινά έρευνα σχετικά με τον ρόλο της Frontex στο ναυάγιο της Πύλου, ένα από τα πιο θανατηφόρα ναυάγια στη Μεσόγειο.

Ads

Η έρευνα θα επικεντρωθεί στη συμμετοχή της Frontex σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο και θα επιδιώξει να διευκρινίσει τα γεγονότα γύρω από τη βύθιση του αλιευτικού σκάφους «Adriana» ανοιχτά της Πύλου τον Ιούνιο, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι.

Στον απόηχο του ναυαγίου του Adriana, το οποίο μετέφερε έως και 750 μετανάστες προς την Ευρώπη από τη Λιβύη, προέκυψαν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με το πόσα γνώριζε η Frontex πριν από την τραγωδία και ποιος ήταν ο ρόλος που έπαιξε ή θα μπορούσε να είχε παίξει για την αποτροπή της.

Άνθρωποι που ενημερώθηκαν για την έρευνα, στους οποίους παραχωρήθηκε ανωνυμία για να αποκαλύψουν λεπτομέρειες της υπόθεσης πριν από την εξαγγελθείσα έρευνα, δήλωσαν στο Politico ότι η Διαμεσολαβήτρια της ΕΕ ζήτησε να δει την εσωτερική «Έκθεση Σοβαρών Περιστατικών» της Frontex και αναζητά λεπτομέρειες σχετικά με το πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα κατά τις κρίσιμες ώρες της ανατροπής και βύθισης του Adriana.

Ads

Οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης βρεθεί στο «μικροσκόπιο» μετά τον ισχυρισμό επιζώντων της τραγωδίας ότι το Λιμενικό Σώμα πραγματοποίησε έναν επικίνδυνο ελιγμό προκειμένου να κατευθύνει το υπερπλήρες αλιευτικό σκάφος προς την Ιταλία, προκαλώντας τελικά την ανατροπή του.

Οι επιζώντες ισχυρίστηκαν ότι η προσπάθεια της ελληνικής ακτοφυλακής να ρυμουλκήσει το σκάφος οδήγησε στο ναυάγιο, ενώ διάφοροι λογαριασμοί στα μέσα ενημέρωσης έδειξαν ότι το σκάφος είχε ακινητοποιηθεί για ώρες πριν επέμβει το Λιμενικό. Η τραγωδία αύξησε τις πιέσεις προς την Frontex να τερματίσει τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα λόγω της έλλειψης συνεργασίας της χώρας.

Η Ο’Ράιλι θα διερευνήσει επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ανταλλάσσονται μεταξύ Frontex και εθνικών αρχών και κατά πόσον η ευρωπαϊκή ακτοφυλακή έχει λόγο στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται αυτές οι επιχειρήσεις.

Ο Κρις Μπορόβσκι, υψηλόβαθμος στέλεχος δημοσίων σχέσεων της Frontex, δήλωσε ότι ο οργανισμός «δεν συντονίζει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης», οι οποίες είναι αρμοδιότητα των εθνικών αρχών.

«Τα σκάφη της Frontex διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης όταν τους ζητηθεί», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας παρέχουν στις εθνικές αρχές και τα κέντρα διάσωσης «πληροφορίες ζωτικής σημασίας για τη διάσωση ανθρώπων».