«Κάναμε σε ένα χρόνο, όσα δεν έγιναν χρόνια ολόκληρα», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, με μία φράση η οποία επιδέχεται πολλών και διάφορων ερμηνειών. Σήμερα, συμπληρώνονται 12 μήνες διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ. Πολύ λιγότερο χρειάστηκε η Ιπποκράτους για να «διακτινιστεί», από το περίφημο: «λεφτά υπάρχουν», στη σημερινή ωμή πραγματικότητα. Πολύ περισσότερο θα χρειαστεί για να αντιστρέψει τα δεδομένα και να δώσει στη χώρα αναπτυξιακή προοπτική.

Ads

Το πρώτο έτος διακυβέρνησης ξεκίνησε με το Συνήγορο του Πολίτη στην παρθενική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, συνέχισε με μία δραματική παραδοχή των οικονομικών αδιεξόδων, χαρακτηρίστηκε από την υπογραφή του Μνημονίου, «κοντοστάθηκε» στον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, και συμπληρώθηκε κάπου ανάμεσα στην περαίωση και το «σαφάρι» επενδύσεων από την Ανατολή.

Γ.Α.Π: «Σηκώσαμε τα μανίκια»

Το Μέγαρο Μαξίμου επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι επέλεξε «ανάμεσα στην κατάρρευση ή στη σωτηρία», ζητώντας να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας, που περιλαμβάνει τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ads

Μέσα από έναν απολογισμό δράσεων, με αφορμή τη σημερινή επέτειο, η κυβέρνηση θέτει στη διάθεση της κοινής γνώμης το έργο που έχει διατελέσει έως σήμερα και το οποίο μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και σχολιασμού ανάμεσα στους φίλους του tvxs.gr.

Ανάμεσα σε άλλα, διατυπώνει τα εξής:

-Μείωση του στόλου των κρατικών αυτοκινήτων (από 279 σε 172)
-Περικοπή των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου κατά 1 δις
-«Πρώτο κύμα» καταργήσεων και συγχωνεύσεων 80 δημόσιων οργανισμών και φορέων
-Υπαγωγή όλων των προσλήψεων στο ΑΣΕΠ
-Ψήφιση του «Καλλικράτη», ως θεμέλιου για «νέο επιτελικό και αποτελεσματικό κράτος»
-«Δέσμευση για μεταναστευτική πολιτική που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και «διασφαλίζει τα σύνορα της χώρας»
-«Παρών» της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή με «παράλληλη εμβάθυνση των σχέσεων με το Ισραήλ»
-«Νέα μέτρα διαφάνειας» για τους εξοπλισμούς και υπογραφή της Σύμβασης για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
-«Μείωση της εγκληματικότητας» και «σύλληψη 6 μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας»
-Μείωση των δασικών πυρκαγιών
-«Μείωση στις αμοιβές των διοικητικών στελεχών των ΔΕΚΟ κατά τουλάχιστον 10% και στις αμοιβές των μελών Διοικητικών Συμβουλίων κατά 50%»
-Νέο νομοθετικό πλαίσιο για την «αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης»
-Δημιουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
-Χορήγηση «δεύτερης ευκαιρίας» στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
-«Τριπλασιασμός» απορρόφησης του ΕΣΠΑ (από 3,5% στο 10,6%, το Σεπτέμβριο του 2010)
-Υπογραφή «Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης του Κατάρ»
-«Μείωση τιμών στα φάρμακα κατά 20%» και «εξοικονόμηση πόρων πάνω από 1 δις ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία»
-Χορήγηση «κινήτρων ύψους 1 δις ευρώ για τη δημιουργία 175.000 νέων θέσεων εργασίας –ΟΑΕΔ»
-Στήριξη της επιχειρηματικότητας μέσω ΤΕΜΠΜΕ κ.ά.
-Δημιουργία υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας
-Άρση του καμποτάζ
-Επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες (από το 7% στο 11%) και τη χορήγηση επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης
-Κατάρτιση προγράμματος «που στοχεύει στη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος, των ανανεώσιμων φυσικών πόρων» κλπ.

«Και είμαστε ακόμα στην αρχή»

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα κίνητρα της ασκούμενης πολιτικής, από τη μία πλευρά επικαλείται την απειλή της χρεοκοπίας. Από την άλλη πλευρά, εκφράζει την πεποίθηση ότι, μέσα από τη σημερινή διαδικασία, εφαρμόζονται αλλαγές οι οποίες θα έπρεπε να έχουν γίνει πραγματικότητα εδώ και καιρό.

Ανήκουν άραγε σε αυτές μέτρα τα οποία υλοποιούνται και δεν περιλαμβάνονται στον παραπάνω απολογισμό; Όπως, για παράδειγμα, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, οι ελαστικοποιημένες σχέσεις εργασίας ή η αύξηση του ΦΠΑ και άλλων φόρων; Μπορούν αντίστοιχες ρυθμίσεις να αποτελέσουν προϋπόθεση για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, η οποία «βυθίζεται» ολοένα και περισσότερο στην ύφεση; Το πιστεύουν αυτό οι δανειστές; Το εφαρμόζει αβίαστα η κυβέρνηση στο ευρύτερο πλαίσιο που επιβάλλει η τρόικα;

Αν δεν το έχει κάνει ήδη η ιστορία, το άμεσο μέλλον θα δώσει την απάντηση σε ανάλογα ερωτήματα και θα αξιολογήσει με τον καλύτερο τρόπο δηλώσεις όπως αυτή με την οποία ολοκληρώνει το εισαγωγικό κείμενο του απολογισμού ο κ. Γιώργος Παπανδρέου: «Και λάθη να έγιναν, δεν κάναμε το μεγάλο λάθος: να μείνουμε αδρανείς απέναντι στις εξελίξεις, να αφήσουμε την Ελλάδα να παρακμάσει ακόμα περισσότερο, να θεριεύσουν κατεστημένες αντιλήψεις και πρακτικές. Σηκώσαμε τα μανίκια και έτσι θα συνεχίσουμε. Και είμαστε ακόμα στην αρχή».