«Στις εκλογές της 7η Νοεμβρίου ο ελληνικός λαός μπορεί να στείλει ένα μήνυμα από τα αριστερά», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο φεστιβάλ νεολαίας του κόμματος στο άλσος Γουδί, ενώ απηύθυνε έκκληση για ενωτικό αγώνα και κυρίως για την υποστήριξη του Αλέξη Μητρόπουλου στην Περιφέρεια Αττικής.

Ads

«Αυτό το μήνυμα από τα αριστερά θα είναι και μήνυμα ελπίδας για την ανατροπή του Μνημονίου και μπορεί να φθάσει σε όλη την Ευρώπη», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την συνολική πολιτική της.

«Η χώρα μας είναι σήμερα δεμένη χειροπόδαρα στο Μνημόνιο. Και οδηγήθηκε εκεί με μια συνειδητή επιλογή της σημερινής κυβέρνησης. Μας λέγανε «μνημόνιο ή χρεωκοπία» και μας οδήγησαν στο μνημόνιο της χρεοκοπίας. Υπήρχε άλλος δρόμος; Η απάντηση είναι ναι υπάρχει άλλος δρόμος. Μόνο που δε περνάει από τη αναδιαπραγμάτευση του κοινωνικού συμβολαίου που επιχειρεί η πολιτική του μνημονίου στο όνομα της καταπολέμησης του χρέους αλλά από την αναδιαπραγμάτευση του ίδιου του χρέους προς όφελος της κοινωνίας και του λαού. Με διαγραφή μέρους του, με μορατόριουμ και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής», ανέφερε.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση και για την εκπαιδευτική της πολιτική και τις εξαγγελίες που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στους Δελφούς, τονίζοντας ότι το δικαίωμα της δωρεάν παιδείας αλλοτριώνεται σιγά σιγά τα τελευταία χρόνια.

Ads

«Μεγαλύτεροι ταξικοί φραγμοί, συστηματική απαξίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, ανύπαρκτες υποδομές, μετατροπή της γνωστικής διαδικασίας σε μια ατελείωτη σειρά εξετάσεων. Και μετά ανεργία, ετεροαπασχόληση και αγωνία. Δεκαετίες τώρα, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ οδηγούν την παιδεία σε αδιέξοδο, και μάλιστα εν ονόματι της ανταγωνιστικότητας και του εκσυγχρονισμού. Προχθές στους Δελφούς, με τις πλάτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παίχτηκε η τελευταία πράξη αυτού του έργου», τόνισε.

«Ο πρωθυπουργός ανήγγειλε το τέλος της δημόσιας παιδείας και την γέννηση του επιχειρηματικού πανεπιστήμιου. Του πανεπιστήμιου που θα είναι δέσμιο των χορηγών του αν θέλει να επιβιώσει. Που θα διοικείται όχι μέσα από δικούς του θεσμούς, αλλά από διάφορους διορισμένους απίθανους, οι οποίοι θα φέρουν τον ευγενή τίτλο του «Συμβουλίου Διοίκησης». Που θα πρέπει να στραφεί στα δίδακτρα, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του, αφού το κράτος αποσύρεται από την χρηματοδότηση και δεν σκοπεύει να επενδύσει στην μόρφωση των επόμενων γενεών. Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε ως όνειρο ζωής ένα πανεπιστήμιο δέσμιο των αγορών και του κεφαλαίου, ένα πανεπιστήμιο στο οποίο θα έχουν πρόσβαση μόνο όσοι αντέχουν το δυσβάσταχτο κόστος. Ένα πανεπιστήμιο που διαρκώς θα συρρικνώνεται απέναντι στην πίεση από τα ιδιωτικά μαγαζιά εμπορίας πτυχίων, που θα ονομαστούν επίσης πανεπιστήμια χωρίς να είναι», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.