Στις εκλογές του Ιουνίου το ποσοστό της ΝΔ στους απόδημους – με περιορισμένη έστω τη συμμετοχή τους – έφθασε στο 43,23%. Αυτό και μόνο το ποσοστό αιτιολογεί την σπουδή της κυβέρνησης να φέρει πρώτο προς κύρωση στη νέα Βουλή το νομοσχέδιο που αίρει κάθε περιορισμό στην καθολική ψήφο των αποδήμων, ακόμη κι εάν δεν έχουν καμία φυσική, οικονομική και κοινωνική σχέση με την Ελλάδα.
Για παρεμφερείς λόγους φαίνεται να τάσσεται υπέρ του νομοσχεδίου και η Πλεύση Ελευθερίας, καθώς ήταν έκτο κόμμα στις προτιμήσεις των αποδήμων (με ποσοστό 2,86%). Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μάλιστα, επαυξάνει της ρύθμισης της κυβέρνησης καθώς προτείνει να δοθεί δικαίωμα ψήφου ακόμη και στους αποδήμους που δεν είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
«Η Πλεύση Ελευθερίας προτείνει τη διεύρυνση αυτής της πρόβλεψης, ώστε όλοι οι συμπολίτες μας, όλοι οι συμπατριώτες μας που επιθυμούν να ψηφίσουν και δεν μπορούν, να καταφέρουν επιτέλους να συμμετέχουν στην δημοκρατική διαδικασία», δήλωσε μετά την προχθεσινή της συνάντηση με την υπουργό Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως.
Από εκεί και πέρα, ωστόσο, το τοπίο είναι θολό και η τύχη του νομοσχεδίου παραμένει αβέβαιη, καθώς για να έχει άμεση ισχύ από τις επόμενες εκλογές πρέπει να περάσει με πλειοψηφία 200 ψήφων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το στηρίζει και αναμένεται να καταθέσει δική του πρόταση, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου βγήκε κάθετα απέναντι, ενώ και το ΚΚΕ λέει «όχι» συνδέοντας μάλιστα την σπουδή της κυβέρνησης με τις κυοφορούμενες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.
«Ίσως συνδέεται και με την άλλη βιασύνη της, δηλαδή τον σχεδιασμό να προχωρήσει τις επικίνδυνες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά με αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία, αναζητώντας πολιτικές εφεδρείες και παίζοντας απαράδεκτα παιχνίδια στις πλάτες και των ομογενών», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Περισσός – μια ανακοίνωση, που κατά μία ανάγνωση αφήνει υπόνοιες και για σχέδιο πρόωρων εκλογών στην περίπτωση που προχωρήσει ο διάλογος με την Τουρκία και ανοίξει ο δρόμος για τη Χάγη.
«Κλειδί» για το νομοσχέδιο θα είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ακόμη δεν έχει δηλώσει την τελική του θέση. Το μήνυμα που εκπέμπεται από τη Χαριλάου Τρικούπη είναι πως η ψήφος των αποδήμων αποτελεί μεν «ταυτοτικό ζήτημα» για το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν πρόκειται να δοθεί λευκή επιταγή «για διαδικασίες fast track». Στην πλευρά της κυβέρνησης η στάση αυτή ερμηνεύεται ως μήνυμα για διαπραγμάτευση και εκτιμάται ότι εάν υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις στη ρύθμιση, όπως η επιστολική ψήφος, το πιθανότερο σενάριο είναι το ΠΑΣΟΚ να συναινέσει.
Ακόμη όμως κι εάν πει το «ναι» το ΠΑΣΟΚ το άθροισμα των ψήφων που συγκεντρώνονται υπέρ του νομοσχεδίου είναι 198 (158 της ΝΔ, 32 του ΠΑΣΟΚ και 8 της Πλεύσης). Η θέση της ΝΙΚΗΣ και των Σπαρτιατών δεν είναι γνωστή ακόμη, άρα το εάν ο νέος νόμος θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές εξαρτάται είτε από τη δική τους στάση, είτε από το εάν θα υπάρξουν δύο μεμονωμένοι βουλευτές οποιονδήποτε κομμάτων διατεθειμένοι να δώσουν την αναγκαία πλειοψηφία των 200 ψήφων.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >