Σήμερα και αύριο συνέρχονται στις Βρυξέλλες τα Συμβούλια των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) και των «27» της Ε.Ε. (Ecofin) αντίστοιχα, στα οποία την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, κυρίαρχο θέμα συζήτησης θα είναι η ευρύτερη και ενισχυμένη εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των δημοσιονομικών πολιτικών, καθώς και των μακροοικονομικών πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη- μέλη, αρχής γενομένης από τα κράτη- μέλη της ζώνης του ευρώ.
Για τα κράτη- μέλη που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους (όπως, π.χ. η ταχύτερη και σταθερότερη αποκλιμάκωση του χρέους) προβλέπονται νέοι μηχανισμοί επιβολής (ποινές). Σημειώνεται ότι στο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» που συμφωνήθηκε πρόσφατα, ενσωματώνονται όλες οι αναθεωρημένες και νέες διαδικασίες επιτήρησης σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής.
Πάντως, σήμερα το πρωί οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν την κατάσταση στην Ιρλανδία, η οποία ανακοίνωσε ότι το έλλειμμά της θα φτάσει φέτος το 32% του ΑΕΠ, και στην Πορτογαλία, που ανακοίνωσε χθες νέα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας. Η Ισπανία, η κατάσταση της οποίας προκαλεί επίσης ανησυχίες, πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου της ένα σχέδιο προϋπολογισμού λιτότητας για το 2011.
Ωστόσο, ο διευθυντής του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης Κλάους Ρέγκλινγκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επεσήμανε πως το «Το ταμείο διάσωσης που δημιουργήθηκε για τις χώρες της ζώνης του ευρώ είναι επιχειρησιακό και έτοιμο αν υπάρξει ανάγκη, όμως δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί».
Αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσουν, επίσης, οι εύθραυστες προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη και η αναγκαιότητα δημοσιονομικής εξυγίανσης, που, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταδεικνύουν την ανάγκη αντιμετώπισης των μακροδιαρθρωτικών εμποδίων, ιδίως μέσω της προώθησης βασικών μεταρρυθμίσεων, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Παράλληλα, θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και για την πιθανότητα επιβολής ποινών, καθώς και για το πλαίσιο προώθησης της ανάπτυξης στον χρηματοπιστωτικό τομέα (Βασιλεία ΙΙΙ, χρηματοπιστωτικές εισφορές και φόροι).
Στο Ecofin θα συζητηθεί και το θέμα της διακυβέρνησης του ΔΝΤ, παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, και του υπουργού Οικονομικών της Ελβετίας.
Παρακράτηση φόρου σε εξερχόμενα μερίσματα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα από την Ελλάδα να τροποποιήσει το φορολογικό καθεστώς που αφορά την παρακράτηση φόρου σε εξερχόμενα μερίσματα κρίνοντας ότι η συγκεκριμένη διάταξη εισάγει διακρίσεις. Το αίτημα της Επιτροπής διατυπώνεται σε αιτιολογημένη γνώμη (δεύτερο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας) που απεστάλη στις ελληνικές αρχές.
Ειδικότερα, η Επιτροπή θεωρεί ότι εφαρμόζοντας παρακράτηση φόρου 10% σε μερίσματα που καταβάλλουν ελληνικές θυγατρικές εταιρίες σε ελβετική μητρική, η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της με βάση συμφωνία που έχει συναφθεί μεταξύ της ΕΕ και της Ελβετίας. Η συμφωνία αυτή προβλέπει μέτρα που ισοδυναμούν με αυτά που θεσπίζονται στην κοινοτική οδηγία 2003/48/ΕΚ για τη φορολόγηση των υπό μορφή τόκων εισοδημάτωn από αποταμιεύσεις . Βάσει της συμφωνίας αυτής, τα μερίσματα που καταβάλλονται από θυγατρικές εταιρίες σε μητρικές εταιρίες δεν υπόκεινται σε φορολογία στο κράτος στο οποίο παράγεται το εισόδημα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >