Τουλάχιστον δεκαέξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη νέα κατολίσθηση που σημειώθηκε στο νότιο Μεξικό, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος Καλντερόν, μέσω twitter.

Ads

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο κ.Καλδερόν αναφέρει ότι η κυβέρνηση στέλνει διασώστες για να βοηθήσουν τους κατοίκους της πόλης Αματάν, στην επαρχία Τσιάπας. «Δυστυχώς έγινε μία νέα κατολίσθηση», αναφέρει στο Twitter ο Καλδερόν.

Η Λάουρα Γκούρσα, αξιωματούχος των υπηρεσιών διάσωσης του υπουργείου Εσωτερικών, είπε ότι οι περισσότερες σοροί έχουν ανασυρθεί από τη λάσπη στον απομακρυσμένο δήμο Αματάν, στην πολιτεία Τσιάπας, όπου καλλιεργείται καφές και κατοικούν κυρίως ιθαγενείς. Σωστικά συνεργεία “ανέσυραν 14 σορούς και άλλες δύο έχει επιβεβαιωθεί ότι ανασύρονται τώρα”, δήλωσε η κ. Γκούρσα.

Στη γειτονική πολιτεία Οασάκα, αγνοείται η τύχη άλλων δώδεκα ανθρώπων μετά τις κατολισθήσεις λάσπης. Νωρίτερα το Σεπτέμβριο, οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν λόγος κατέρρευσε σε επαρχιακή περιοχή έξω από την Πόλη του Μεξικού. Εργάτες προσπαθούσαν να καθαρίσουν ένα δρόμο που η λάσπη και τα συντρίμμια είχε καταστήσει απροσπέλαστο όταν κατέρρευσε ο λόφος πάνω τους, σύμφωνα με τις αρχές.

Ads

Από την έναρξη της περιόδου των βροχών τον Μάιο στο Μεξικό καταιγίδες έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 96 ανθρώπων κι έχουν εκτοπίσει άλλους 810.000.

Οι κατολισθήσεις ύστερα από ισχυρές βροχοπτώσεις εκτιμάται ότι αποτελούν ακόμα μία εκδήλωση του φαινόμενου του θερμοκηπίου. Μιλώντας σε μια σύνοδο για ενεργειακά θέματα ο Καλδερόν είπε ότι στις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που θα γίνουν στα τέλη Νοεμβρίου στο Κανκούν του Μεξικού η κυβέρνησή του θα καλέσει να αντιμετωπιστεί το θέμα “κατεπειγόντως” από όλες τις χώρες οι οποίες θα λάβουν μέρος.

Οι ξένοι ηγέτες χρειάζεται “να δουν τις οικογένειες στο Μεξικό που έχασαν τα πάντα” από τις πλημμύρες και τις καταιγίδες, είπε ο Μεξικανός πρόεδρος. «Για μας, είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη υπάρχει. Όταν εμείς ως αναπτυσσόμενα έθνη λέμε ότι δεν μπορούμε να δράσουμε μόνοι μας αλλά τα ανεπτυγμένα έθνη, δίνουμε στις πλούσιες χώρες μια δικαιολογία για να μην κάνουν τίποτα», δήλωσε ο Καλδερόν.