Στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναφέρθηκαν στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα και απάντησαν σε ερώτημα για το αν θα υπάρξουν σύντομα αναμνηστικές δόσεις.

Ads

«Επικρατεί μια διάχυτη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι διανύουμε μια νέα φάση covid μετά την χαλάρωση σε πολλούς τομείς της κοινωνικής ζωής. Ο τομέας των εμβολιασμών δεν επιδέχεται χαλάρωση», τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου Θεοδωρίδου στην αρχή της ενημέρωσης.

Επιπλέον, τόνισε ότι σύμφωνα με τους επιδημιολόγους δεν αποκλείεται η εμφάνιση ενός επιδημικού κύματος.

Novavax και Johnson & Johnson

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Novavax που προορίζεται για τον βασικό εμβολιασμό, ενώ σημείωσε πως άλλα εμβόλια της ίδιας τεχνολογίας θα χρησιμοποιηθούν για την αναμνηστική δόση.

Ads

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα χρειαστεί τρίτη δόση με m- RNA σε όσους έχουν εμβολιαστεί με Johnson & Johnson όπως συμβαίνει σε κάποιες χώρες, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι οι δύο δόσεις παρέχουν επαρκή προστασία. Όπως διευκρίνισε το Johnson & Johnson υστερεί μετά την πρώτη δόση, ενώ προσφέρει ικανοποιητική ανοσία μετά τις δύο δόσεις.

Αναφορικά με την τέταρτη δόση, η επιτροπή εμβολιασμών έχει αποφασίσει για τη χορήγηση της σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που αναφέρονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα

Όπως είπε, στα παιδιά και εφήβους στις κατηγορίες ανοσοκατεσταλμένων έχει εγκριθεί η τρίτη δόση. Η επιτροπή αξιολογεί τις περιπτώσεις και θα προβεί στη σύσταση τέταρτης δόσης.

Πώς επιτυγχάνεται η ανοσία

«Οι γνώσεις για τη φυσική ανοσία και την ανοσία από εμβόλια εμπλουτίζονται με μελέτες και διατυπώνονται αναθεωρήσεις» τόνισε στη συνέχεια και επανέλαβε ότι τα φυσικά αντισώματα μειώνονται με την παροδο του χρόνου τόσο από φυσική νόσο όσο και από τα εμβόλια.

Εάν ένα άτομο κάνει τις δύο βασικές δόσεις εμβολίου και στη συνέχεια νοσήσει θα χρειαστεί μία αναμνηστική δόση εμβολίου μετά από τρεις μήνες.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μελέτη που δείχνει ότι η διστακτικότητα για τα εμβόλια του κορονοϊού έχει επιδράσει συνολικά στη μείωση του εμβολιασμού των παιδιών.

O στόχος του ΠΟΥ είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος για νέες παραλλαγές, ανέφερε.