Ο δημοσιογράφος Λουίς Μαρτίν Σάντσες Ίνιγες, ανταποκριτής της εφημερίδας La Jornada στη μεξικανική πολιτεία Ναγιαρίτ (βορειοδυτικά), βρέθηκε νεκρός χθες Σάββατο, μετά την εξαφάνισή του προ ημερών, έκανε γνωστό το μέσο ενημέρωσης για το οποίο εργαζόταν.

Ads

«Πτώμα που βρέθηκε στην πόλη Ουάτσινες (…) στον δήμο Τέπικ, αναγνωρίστηκε πως ανήκει στον Λουίς Μαρτίν Σάντσες Ίνιγες, 59 ετών, ανταποκριτή της Λα Χορνάδα», ανέφερε η εφημερίδα σε ρεπορτάζ που αναρτήθηκε στην ψηφιακή της έκδοση.

Το πτώμα του ρεπόρτερ βρέθηκε χθες Σάββατο το πρωί σε αγροτική περιοχή κοντά στην Τέπικ, την πρωτεύουσα της πολιτείας Ναγιαρίτ.

Ήταν μέσα σε πλαστική σακούλα μαζί με μήνυμα, προφανώς από τους δολοφόνους του, σύμφωνα με μεξικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ads

Η Χορνάδα, επικαλούμενη αναφορές των τοπικών αρχών, διευκρίνισε ότι η σύζυγος του δημοσιογράφου, η Σεσίλια Λόπες, ενημέρωσε την εισαγγελία πως δεν γνώριζε πού βρισκόταν ο σύντροφός της από το βράδυ της Τετάρτης, όταν θα πήγαινε να επισκεφθεί τους γονείς του σε άλλη πόλη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η σύζυγος είπε επίσης πως βρήκε στο σπίτι της ρούχα που φόραγε ο σύντροφός της την τελευταία ημέρα που τον είχε δει καθώς και προσωπικά του αντικείμενα, με την εξαίρεση της κάρτας του ανταποκριτή.

Η οικογένεια ανέφερε ακόμη πως έλειπαν «ο υπολογιστής του, το κινητό του τηλέφωνο κι ένας σκληρός δίσκος». Πρόκειται για τον τρίτο δημοσιογράφο της Χορνάδα που δολοφονείται τα τελευταία χρόνια.

Προηγήθηκαν η Μιροσλάβα Μπριτς, η οποία σκοτώθηκε τον Μάρτιο του 2017 στην Τσιουάουα (βόρεια)· και ο Χαβιέρ Βαλδές, ο οποίος σκοτώθηκε τον Μάιο της ίδιας χρονιάς στη Σιναλόα (βορειοδυτικά). Ο τελευταίος ήταν επίσης συνεργάτης του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το Μεξικό συγκαταλέγεται στις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου για όσους ασκούν το δημοσιογραφικό επάγγελμα, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).

Δημοσιογραφικές έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς, για το έγκλημα ή για τα καρτέλ των ναρκωτικών στο Μεξικό είναι σχεδόν πάντα επικίνδυνες για όσους και όσες τις τολμούν. Από το 2000, πάνω από 150 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στη χώρα, σύμφωνα με τους αριθμούς της RSF.

Οι μεξικανικές αρχές κατέγραψαν μόνο το 2022 δεκατρείς δολοφονίες δημοσιογράφων. Διενεργούν έρευνες για να εξακριβώσουν εάν οι φόνοι συνδέονταν με την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Στη μεγάλη πλειονότητά τους, τα εγκλήματα σε βάρος δημοσιογράφων στο Μεξικό μένουν ατιμώρητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ