Ο βιολόγος, ερπετολόγος Ηλίας Στραχίνης μίλησε στην ΕΡΤ με αφορμή το περιστατικό με την οχιά, που τσίμπησε την 43χρονη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη.

Ads

«Αρχικά να διορθώσω το ‘’ερπετολόγος’’ για την κοπέλα για να μην είμαστε ανακριβείς, δεν είναι ερπετολόγος η κοπέλα, είναι εθελόντρια στις διασώσεις άγριων ζώων. Δεν ξέρω αν έχει κάνει κάποια εκπαίδευση στο αντικείμενο, δεν υπάρχει κάποιος φορές στην Ελλάδα για να κάνει κάποια εκπαίδευση πάνω στα ερπετά ούτως ή άλλως.

Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι δεν υπάρχει κάποια αρμόδια υπηρεσία, κατάλληλα εκπαιδευμένη για απομακρύνσεις τέτοιων ζώων και όπως καταλαβαίνετε, το βάρος επωμίζονται πολίτες, που εθελοντικά καλούνται να απομακρύνουν τέτοια ζώα.

Η Πυροσβεστική δεν είναι αρμόδια, η Αστυνομία δεν είναι αρμόδια, το δασαρχείο δεν ξέρουμε τελικά αν είναι ή δεν είναι αρμόδιο, οι δήμοι δηλώνουν αναρμόδιοι κι έτσι επωμίζονται εθελοντές αυτό το έργο με όλο το ρίσκο, που μπορεί να υπάρχει», ανέφερε αρχικά ο Ηλ. Στραχίνης.

«Αυτό, που κάνουμε αν νιώθουμε ότι κινδυνεύει η ζωή κάποιου ανθρώπου, καλούμε την Πυροσβεστική ή την Αστυνομία, καλούμε και το δασαρχείο και τα κέντρα περίθαλψης και ενδεχομένως αυτές οι υπηρεσίες να συνεργάζονται με κάποιον ειδικό, που θα έρθει εθελοντικά να απομακρύνει το ζώο. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις έχουμε εθελοντές, που είναι ανεκπαίδευτοι και δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν και οι ίδιοι», πρόσθεσε.

Ads

«Δεν πλησιάζουμε το ζώο, κρατάμε μία απόσταση, τουλάχιστον δύο μέτρων, είναι σημαντικό να βγάλουμε πρώτα πρώτα μία φωτογραφία έτσι ώστε αν χαθεί εντωμεταξύ το φίδι, να ξέρει ο ειδικός με ποιο είδος φιδιού έχουμε να κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.