Το πρωί της Δευτέρας 29 Μαΐου «έπεσε» η πλατφόρμα WEBEX από όπου αντλούν τα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων οι καθηγητές των Λυκείων.

Ads

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) του υπουργείου Παιδείας συστήνει υπομονή, ωστόσο η ταλαιπωρία μαθητών και εκπαιδευτικών παρατείνεται, ιδιαίτερα στους μαθητές της Γ λυκείου, αφού σήμερα είναι η τελευταία μέρα των ενδοσχολικών εξετάσεων και βιάζονται να επιστρέψουν στο σπίτι για μελέτη ενόψει πανελλαδικών. 

Οι καθηγητές αδυνατούν έως τώρα να μπουν στην Τράπεζα Θεμάτων (Τ.Θ.Δ.Δ) για να κληρώσουν, τα θέματα των ενδοσχολικών εξετάσεων.

«Είχαμε διαμηνύσει στην κ. Κεραμέως, ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για αυτή την περίπτωση, ωστόσο μας αγνόησαν» λέει εκπαιδευτικός στο tvxs.

Ads

Σε επικοινωνία του alfavita.gr με τον πρόεδρο του ΙΕΠ Γιάννη Αντωνίου ειπώθηκε ότι «από τη μεριά του ΙΕΠ γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αποκατασταθεί το τεχνικό πρόβλημα».

ΟΛΜΕ: Να καταργηθούν Τράπεζα Θεμάτων – Ελάχιστη βάση εισαγωγής

Την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, «που λειτουργούν σαν φίλτρα απόρριψης μαθητών από τα Λύκεια» απαιτεί η Ομοσπονδία των καθηγητών στην μέση εκπαίδευση, με αφορμή την κατάρρευση της πλατφόρμας.

«Σήμερα το πρωί κατέρρευσε η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων, με αποτέλεσμα τα σχολεία όλης της Ελλάδας να αδυνατούν να βγάλουν θέματα» αναφέρει η ΟΛΜΕ στην ανακοίνωσή της και προσθέτει:

«Εν τω μεταξύ, για να γίνει η κλήρωση των θεμάτων από την Τράπεζα, οι καθηγητές αναγκάζονται να βρίσκονται στα σχολεία από τις 7:00 το πρωί.

Είναι, δε, τόση η επιμονή του υπουργείου στο συγκεκριμένο μέτρο, που προτιμάει να βασανίζει για ώρες καθηγητές και μαθητές, παρά να δώσει μία απλή οδηγία οι εξετάσεις να γίνουν με θέματα που θα βάλουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί.

Αν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το απλό ζήτημα ενδοσχολικές εξετάσεις, μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γίνει αν συμβεί κάτι παρόμοιο στις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν σε λίγες μέρες.

Ακόμα και αν η πλατφόρμα τελικά λειτουργήσει, η ΟΛΜΕ επιμένει να ζητά την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που λειτουργούν σαν φίλτρα απόρριψης μαθητών από τα Λύκεια, που έχουν οδηγήσει σε σημαντική εντατικοποίηση την μαθησιακή διαδικασία και σε αύξηση του άγχους των μαθητών.».

Σε σημερινή της ανακοίνωση με τίτλο «Σταματήστε να παίζετε με τα νεύρα των μαθητών» η ΕΛΜΕ Κέρκυρας σημειώνει:                       

«Η κυβέρνηση της «αξιολόγησης» σχολείων κι εκπαιδευτικών ξαναχτυπά. Από νωρίς το πρωί έχει πέσει η πλατφόρμα της Τράπεζας θεμάτων και σε όλα τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα τα σχολεία αδυνατούν να βγάλουν θέματα προκειμένου να ξεκινήσουν οι εξετάσεις. Εκπαιδευτικοί που έχουν πάει στα σχολεία από τις 6μισή και μαθητές περιμένουν, πότε θα ελεήσουν να φτιάξουν το σύστημα.

Είναι δε, τόση η επιμονή τους στο συγκεκριμένο μέτρο, που δε δίνουν μια απλή οδηγία, οι εξετάσεις να γίνουν με θέματα που θα βάλουν οι εκπαιδευτικοί.

Κι έτσι χιλιάδες μαθητές κι εκπαιδευτικοί περιμένουν, εντείνοντας την αγωνία τους, για το πότε θα δώσουν το μάθημα.

Η κυβέρνηση που κόπτεται για να αξιολογηθούν οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία, της ΕΒΕ και της Τράπεζας θεμάτων, του εξεταστικού μαραθωνίου στα σχολεία, δεν μπορούν εδώ και 3 ώρες να φτιάξουν ένα σύστημα, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο μαθητές, γονείς κι εκπαιδευτικούς.

Απαιτούμε την άμεση κατάργηση της Τράπεζας θεμάτων».

Υπενθυμίζεται ότι κατά το σχολικό έτος 2022-23 οι προαγωγικές, απολυτήριες και επαναληπτικές εξετάσεις στα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων όλων των τύπων Λυκείου διενεργούνται με θέματα που κληρώνονται από την Τράπεζα Θεμάτων.

«Για το σημερινό νέο “επιτελικό” φιάσκο του υπουργείου Παιδείας με το blackout της Τράπεζας Θεμάτων, υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά η κυρία Κεραμέως» τονίζει σε δήλωσή του ο πρώην υπουργός Παιδείας και υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης.

«Υπομονή» συστήνει ο υπηρεσιακός υπουργός Παιδείας Χρήστος Κίττας, που έχει βρεθεί μπροστά σε αυτό το αλαλούμ. Το ερώτημα όμως είναι τι κάνει ο υπεύθυνος για τη λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων Γ. Αντωνίου, εκλεκτός της τ. υπουργού Παιδείας στο ΙΕΠ. «Κατόρθωσε επιτέλους να γυρίσει το ρολόι της εκπαίδευσης πίσω στο 2014, όπως ήταν το διακηρυγμένο όραμά του!» σχολιάζει ο Νίκος Φίλης.

«Η κυρία Κεραμέως έφυγε και αντί για υπουργείο παρέδωσε στον υπηρεσιακό υπουργό τα αποτελέσματα μιας διαλυτικής και καταστροφικής για την εκπαίδευση παρουσίας» καταλήγει ο πρώην υπουργός Παιδείας.