Σαράντα φορές περισσότερο μολυσμένα είναι τα κουμπιά κλήσης των ορόφων στα ασανσέρ σε σχέση με τις δημόσιες τουαλέτες, όπως αποκαλύπτει έρευνα που έλαβε χώρα σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, τράπεζες, γραφεία και αεροδρόμια.

Ads

Από τη μελέτη προκύπτει ότι σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό κουμπιού των ασανσέρ υπάρχουν 313 αποικίες μικροβίων! Την ίδια στιγμή, ένα καπάκι τουαλέτας έχει μόλις 8 αποικίες, όπως υπογραμμίζει ο δρ. Νίκολας Μουν, της εταιρείας Microban Europe, ο οποίος πραγματοποίησε τη μελέτη για το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Ανάμεσα στα μικρόβια που εντοπίστηκαν περιλαμβάνεται και το γνωστό κολοβακτηρίδιο e. coli, το οποίο αποτελεί συνηθισμένη αιτία τροφικών δηλητηριάσεων αλλά και προβλημάτων όπως οι ουρολοιμώξεις.

«Σε ένα πολύβουο κτήριο, τα κουμπιά των ανελκυστήρων μπορεί να τα αγγίξουν εκατοντάδες άνθρωποι, οι οποίοι κάθε ώρα έρχονται σε επαφή με κάθε είδους μικρόβια» εξηγεί στην εφημερίδα Daily Mail ο δρ Μουν. «Ακόμα κι αν καθαρίζονται τα κουμπιά συστηματικά – πράγμα το οποίο σπανίως γίνεται – οι πιθανότητες επαναμόλυνσής τους είναι πάρα πολύ υψηλές».

Ads

Το πανεπιστήμια της Αριζόνα είχε υποστηρίξει, σε παλιότερη μελέτη του, οι χώροι όπου κινούμαστε είναι πολύ πιο βρόμικοι από τις τουαλέτες. Συγκεκριμένα, ο δρ Τσαρλς Γκέρμπα, γνωστός και ως «δρ μικρόβια» (Dr. Germ) – καθηγητής στο Κολέγιο Γεωργίας και Επιστημών Ζωής του πανεπιστημίου, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως το τυπικό γραφείο μιας επιχείρησης περιέχει 400 φορές περισσότερα βακτήρια από το καπάκι στην τουαλέτα. Επίσης, στα πληκτρολόγια των ηλεκτρονικών υπολογιστών στα γραφεία μας τα βακτήρια είναι τετραπλάσια. Ο Γκέρμπα καταγράφει επί μια δεκαετία το μικροβιακό φορτίο σε σπίτια, γραφεία, ξενοδοχεία και σε άλλους χώρους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Χιου Πένινγκτον, πάντως, έναν από τους κορυφαίους μικροβιολόγους στη Βρετανία, η ύπαρξη των βακτηρίων στα κουμπιά των ασανσέρ δεν σημαίνει αυτομάτως πως θα αρρωστήσουμε. Καθιστά, όμως, το πλύσιμο των χεριών μας ακόμη πιο επιτακτικό!