Υπέρ της δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και κατά των σχεδίων που προβλέπουν αραβικές επενδύσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η δημιουργία πλωτού καζίνου, μαρίνα, ξενοδοχεία, τάχθηκαν χθες, Κυριακή, τοπικοί φορείς και επιστήμονες.

Ads

Παρουσιάζοντας μελέτη του ΕΜΠ για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, οι δήμαρχοι Ελληνικού Χρ. Κορτζίδης, Αλίμου Θ. Ορφανός, Γλυφάδας Ι. Θεοδωρόπουλος και Αργυρούπολης Δ. Ευσταθιάδης δήλωσαν χθες την έντονη αντίθεσή τους στα συγκεκριμένα σενάρια. Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις πως το πρώην αεροδρόμιο δεν έχει συμπεριληφθεί στη συμφωνία με το Κατάρ, οι δήμαρχοι προειδοποίησαν πως παραμένουν θα τους βρουν αντιμέτωπους.

Ο επίκουρος καθηγητής και επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης Ν. Μπελαβίλας υπογράμμισε πως «Το μητροπολιτικό πάρκο είναι αναγκαίο, εφικτό και φτηνό». Σύμφωνα με τον ίδιο, το απαιτούμενο κόστος για την υλοποίηση των προτάσεων του ΕΜΠ αναμένεται να κυμανθεί από 50 έως 100 εκατ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης 10-20 χρόνια. Ο κ. Μπελαβίλας χαρακτήρισε «τερατώδη» τα κόστη των 700 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση για τη δημιουργία πάρκου πρασίνου στο πρώην αεροδρόμιο.

Οι βασικές προτάσεις της μελέτης, όπως τις παρουσίασε ο καθηγητής και δημοσιεύει η εφημερίδα «Το Βήμα», περιλαμβάνουν:

Ads

– Ενιαίο αθλητικό πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, που θα ενοποιεί τα Ολυμπιακά Ακίνητα του Ελληνικού με τις Εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά.

– Ναυταθλητικό κέντρο με ήπιες χρήσεις στη μαρίνα του Κέντρου Ολυμπιακής Ιστιοπλοΐας.
– Αμιγές πάρκο 1.700 στρεμμάτων στο Νοτιοδυτικό Ελληνικό και διάσπαρτο πράσινο στα υπόλοιπα τμήματα.

– «Μητροπολιτικές χρήσεις» -όπως εκθέσεις και συνέδρια- στο κτίριο του πρώην ανατολικού αεροδρομίου.

– Τοπικές χρήσεις με κοινωνικό χαρακτήρα -όπως αναψυχή, πρόνοια, εκπαίδευση, διοικητικές χρήσεις και τοπικό εμπόριο- στα κτίρια της πρώην αμερικανικής βάσης.

Θετικά, επίσης, αντιμετωπίζεται η πρόταση για μεταστέγαση του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στο Ελληνικό και για δημιουργία ενυδρείου, όπως και οι προτάσεις για δημιουργία αρχαιολογικής αποθήκης με εργαστήρια και μουσείου αεροπορίας εντός του πρώην αεροδρομίου, σύμφωνα με τον κ. Μπελαβίλα.