Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν τόσο ευχαριστημένος το βράδυ των εκλογών. Φυσικά είχε θριαμβεύσει, αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο. Περίμενε όμως, μετά από μια τελευταία ενημέρωση από συνεργάτες του, ότι στη Βουλή θα έμπαιναν τελικώς 6 κόμματα, το πολύ 7. Ήθελε να έχει ακόμη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη, για την απόλυτη ηγεμονία στη Βουλή.
 
Δεν του είχε βγει ούτε η απόπειρα να βάψει μπλε και τον τελευταίο «κόκκινο» νομό του εκλογικού χάρτη. Η χωρίς ιστορική προηγούμενο αθλιότητα στη Ροδόπη, με την ανάμειξη του τουρκικού προξενείου στις ελληνικές εκλογές, είχε ενισχύσει τα ακροδεξιά κόμματα. Είχε νικήσει κατά κράτος τον ΣΥΡΙΖΑ από τις πρώτες εκλογές, αλλά ήθελε και τον τελευταίο νομό γιατί έτσι είναι η Μητσοτακοκρατία: επεκτατική και βουλιμική.
 
Διαβάστε, Θράκη: Ο γάιδαρος πάλι πετάει
 
Το υπουργικό συμβούλιο που ορκίστηκε χθες είναι το πολυπληθέστερο της μεταπολίτευσης. Το πρώτο του Κωνσταντίνου Καραμανλή μετά την πτώση της χούντας, είχε 35 μέλη. Εκτοτε ανεβαίνει  ο αριθμός, που  απογειώθηκε επί Κυριάκου, ο οποίος το 2019 είχε υποσχεθεί προεκλογικά ένα «μικρό και ευέλικτο» κυβερνητικό σχήμα, υποτίθεται για να δουλέψει το «επιτελικό κράτος» και να μειωθούν οι δαπάνες των σπάταλων συριζαίων.
 
Τα 50 μέλη του υπουργικού συμβουλίου επί ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούλιο του 2019 ανέβηκαν στα 59 και χθες έφτασαν αισίως τα 64.Κανονικά θα χρειαζόταν ένα γηπεδάκι για να συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, αλλά η πρώτη τετραετία Μητσοτάκη διδάσκει ότι οι υπουργοί, εκτός εξαιρέσεων, απλώς διακοσμούν το πραγματικό κέντρο εξουσίας, στο Μέγαρο Μαξίμου.
 
Διαβάστε: Νέο υπουργικό συμβούλιο: Οι απόντες
 
Είχαμε περιστατικά, όπως με την αναζωπύρωση της πανδημίας εν μέσω τουριστικής περιόδου το 2020, όταν ο πρωθυπουργός συγκαλεί κυβερνητική σύσκεψη, στην οποία δεν καλούνται οι δύο κατεξοχήν αρμόδιοι: οι υπουργοί Τουρισμού και Υγείας. Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας είχε ομολογήσει ότι, όταν ταξίδεψε στο Κάιρο το καλοκαίρι του 2020, δεν γνώριζε ότι το πρωθυπουργικό γραφείο είχε κλείσει συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, την οποία ως αρμόδιος υπουργός κλήθηκε να υπογράψει μόλις έφτασε!
 
Ετσι οι τρεις υπουργοί Επικρατείας (Βορίδης, Παπασταύρου, Σκέρτσος) καθώς και ο υφυπουργός και Διευθυντής Γραφείου Πρωθυπουργού Γ. Μπρατάκος είναι που θα διαχειριστούν τις σημαντικές υποθέσεις.Για όλα τα παραπάνω και το σύστημα εξουσίας αλά Μητσοτάκη, οι δύο εκδόσεις για τα πεπραγμένα της πρώτης τετραετίας (Η “Βίβλος” και η “Κενή Διαθήκη του Μωυσή”), περιέχουν άφθονα, διδακτικά παραδείγματα όπως άλλωστε και για το βασικό κριτήριο με το οποίο επιλέγονται οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι: την προσήλωση και υποταγή στον αρχηγό.
 
Διαβάστε, Σταύρος Παπασταύρου: Η επιστροφή στο Μαξίμου, η λίστα Λαγκάρντ και η offshore της Μαρέβας
 
Στη νέα κυβέρνηση, ο πρώτος τη τάξη υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ήταν υπό διπλή παρακολούθηση αλλά ήπιε σιωπηλός το ποτήριον τούτο και ανταμείφθηκε. Το ίδιο ισχύει και για τη χθεσινή υπουργοποίηση στο Υγείας του κ. Χρυσοχοϊδη, τον οποίο παρακολουθούσε ο ανιψιός Δημητριάδης, για το ποιος θα πάρει τη δουλειά με τις νέες αστυνομικές ταυτότητες (ο διαγωνισμός ήταν έτοιμος επί ΣΥΡΙΖΑ το 2019, αλλά στη ΝΔ μαλώνουν ακόμη).
 
Οσοι προερχόμενοι από άλλους χώρους έχουν προσφέρει υπηρεσίες ανταμείβονται επίσης, όπως δείχνει το παράδειγμα των Μενδώνη(Πολιτισμού) και Φλωρίδη(Δικαιοσύνης).  Εντεκα από τα 61 μέλη της κυβέρνησης έχουν πασοκικές καταβολές, τα οποία δεν δίστασε να αξιοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης, αναγνωρίζοντας εμμέσως την πενία στελεχών στο αμιγώς νεοδημοκρατικό στρατόπεδο. Ενα παράδειγμα αξιοποίησης ικανών στελεχών είναι ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου, που ως δήμαρχος  στα Τρίκαλα έχει να επιδείξει πολύ θετικό έργο στον τομέα της ψηφιακής καινοτομίας.
 
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι από το νέο κυβερνητικό σχήμα απουσιάζουν συμπτωματικά(;) τρεις υπουργοί που δεν είχαν δόλωμα predator στο κινητό τους (Γ.Πλακιωτάκης) ή και ήταν κουμπάροι ( Θ.Πλεύρης- Ν.Παναγιωτόπουλος) του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου, φερόμενου ως επικεφαλής της  Intellexa, της  εταιρείας του Predator. Αντίθετα ο  Γ Κεφαλογιάννης, που ως πρόεδρος της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να μην διερευνηθεί το σκάνδαλο και οι ευθύνες Δημητριάδη-Μητσοτάκη, ορκίζεται υφυπουργός Άμυνας. Οι υποκλοπές μπορεί να μην επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά ο ηγεμών της Μητσοτακοκρατίας τις έχει στο μυαλό του..
 

Ads