Το πιο συντηρητικό κοινοβούλιο από τότε που αποκαταστάθηκε η δημοκρατία το 1974 είναι η Βουλή που προκύπτει από τις χθεσινές κάλπες στην Ελλάδα, όπως σημειώνει δημοσίευμα του Politico για το αποτελέσματα εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Ads

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε να διευρύνει το προβάδισμα που είχε έναντι του κύριου αντιπάλου του, του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, και εξασφάλισε 158 έδρες στο κοινοβούλιο των 300 εδρών της χώρας, σημειώνει το δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για απόλυτη πλειοψηφία των συντηρητικών.

Στο δημοσίευμα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ενίσχυση της ακροδεξιάς. «Τα ακροδεξιά κόμματα σημείωσαν επίσης κέρδη, ενώ η αριστερά δυσκολεύτηκε, δίνοντας στο ελληνικό κοινοβούλιο την πιο δεξιά κλίση του από την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974», αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι τέσσερα μικρά κόμματα – κυρίως από την ακροδεξιά – κατάφεραν να ξεπεράσουν το όριο του 3% για να μπουν στη Βουλή.

Διαβάστε επίσης: Τα διεθνή ΜΜΕ για την νίκη της ΝΔ στις εκλογές

Ads

Η ακροδεξιά είχε καλές επιδόσεις στις πρόσφατες εκλογές στη Φινλανδία και την Ισπανία, και έχει φαίνεται να τα πηγαίνει ιδιαίτερα καλά στις δημοσκοπήσεις στη Γερμανία. Οι πιο έξυπνες προσωπικότητές της —όπως η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι— αρχίζουν να επιβεβαιώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Παρόλα αυτά, το βασικό μήνυμα των εκλογών της Κυριακής είναι η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, τονίζει το Politico εκτιμώντας ότι η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι άλλο ένα στοιχείο που συνηγορεί στο γεγονός πως, μετά από μια δεκαετία οικονομική κρίση στην ευρωζώνη που οδήγησε στην άνοδο των αριστερών κομμάτων, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης κινούνται προς τα δεξιά.

«Αυτή είναι μια ξεκάθαρη νίκη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη Νέα Δημοκρατία και για το ΕΛΚ», σχολιάζει στην στήλη Playbook του Politico ο Θανάσης Μπακόλας, επικοινωνιολόγος και πολιτικός αναλυτής και Γενικός Γραμματέας του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Αυτό βλέπουμε στην Ελλάδα, είναι αυτό που είδαμε νωρίτερα φέτος στις εθνικές εκλογές στη Φινλανδία και στις περιφερειακές εκλογές στην Ισπανία. Και αυτό ακριβώς θα δούμε ξανά στις προσεχείς κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ισπανία τον Ιούλιο και στην Πολωνία τον Οκτώβριο. Τα κόμματα του ΕΛΚ κυριαρχούν στο κέντρο, ενώ η κεντροαριστερά περιορίζεται στις παρυφές της», προσθέτει.

«Η ηχηρή νίκη θα προσφέρει στη ΝΔ μια άνετη πλειοψηφία, θέτοντας τον Μητσοτάκη σε καλή θέση να προωθήσει φιλικές προς τους επενδυτές μεταρρυθμίσεις», σχολιάζει από την πλευρά του ο Wolfango Piccoli, συνιδρυτής της εταιρείας ανάλυσης κινδύνου Teneo.

Διαβάστε επίσης: Η ακροδεξιά σφήνα στην αυτοδυναμία Μητσοτάκη

Την ίδια ώρα όμως τα μικρά κόμματα θα έχουν βήμα για να μεταδώσουν το λαϊκιστικό τους μήνυμα και να προσπαθήσουν να διαταράξουν την ατζέντα της κυβέρνησης, εκμεταλλευόμενοι πολιτικά τοξικά ζητήματα όπως η μετανάστευση, η σχέση με την Τουρκία, οι αμβλώσεις, ο ρόλος της θρησκείας στην εκπαίδευση, οι κυρώσεις στη Ρωσία, προσθέτει.

«Μένει να δούμε πώς ο Μητσοτάκης – που συχνά θεωρείται πιο ευάλωτος σε επιθέσεις από την ακροδεξιά λόγω του διακριτού φιλελεύθερου, κεντροδεξιού προσανατολισμού του – θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την πιθανή πρόκληση που θέτουν οι βουλευτές της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης».

Παράλληλα, η εκλογική υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ και η κατακερματισμός της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κυβέρνηση που δρα χωρίς ιδιαίτερο έλεγχο, καταλήγει το δημοσίευμα.

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας: Διεκδικεί μία τελευταία ευκαιρία μέχρι τις ευρωεκλογές