«Ήρθε η ώρα της αναγέννησης του ΕΣΥ. Εμείς ξέρουμε πώς θα επιτευχθεί αυτός ο εθνικός στόχος. Η παράταξη της μεγάλης Αλλαγής θα είναι και πάλι μπροστά στη νέα πορεία ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους στην πατρίδα μας», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε άρθρο του στην εφημερίδα Μακεδονία.

Ads

Ο κ. Ανδρουλάκης επικρίνει τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι «δεν χρησιμοποίησε σωστά τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο ΕΣΥ, με ποιοτικές υπηρεσίες απ’ άκρη σε άκρη στη χώρα μας» και σημειώνει πως για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής η ενίσχυση της χρηματοδότησης της δημόσιας υγείας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.

Όπως τονίζει, «οι ελλείψεις είναι τεράστιες» και φέρνει ως παράδειγμα την Αττική όπου «για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες χρειάζονται 20 επιπλέον ασθενοφόρα σε κάθε βάρδια και 10 επιπλέον το βράδυ, ενώ σε όλη τη χώρα απαιτείται η πρόσληψη τουλάχιστον 700 διασωστών. Γι’ αυτόν τον λόγο, εμείς δεσμευόμαστε να διοχετεύσουμε το 8% έως 10% από το σύνολο των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και όχι το 2% έως 4% όπως έχει επιλέξει, εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επισημαίνει ότι «απαιτούνται τομές, που θα αναβαθμίσουν συνολικά το σύστημα της δημόσιας υγείας» και διατυπώνει επτά θέσεις για την ανασύσταση του ΕΣΥ:

Ads
  1. Πρώτα από όλα, είναι αναγκαίο ένα ισχυρό και ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία, με καλά στελεχωμένα κέντρα υγείας σε κάθε δήμο και υπηρεσίες οικογενειακής ιατρικής για όλους, που φτάνουν στο σπίτι όταν υπάρχει ανάγκη.
  2. Στήριξη και αύξηση των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας, με ενσωμάτωσή τους στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
  3. Σύγχρονα και λειτουργικά δημόσια νοσοκομεία, με αξιοκρατικά επιλεγμένες διοικήσεις, με προκηρύξεις, θητεία, κριτήρια, διαρκή αξιολόγηση. Με ολοήμερη λειτουργία, ιδιαίτερα στον χειρουργικό και επεμβατικό τομέα. Με έναν νέο χάρτη υγείας, για να μην έχουμε 17 νοσοκομεία στο κέντρο της Αθήνας και κανένα στην πολυπληθή Ανατολική Αττική.
  4. Δημιουργία σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός νοσοκομείων. Κέντρα χρόνιων παθήσεων, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας, δημόσια κέντρα αποκατάστασης.
  5. Κάλυψη όλων των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις και αξιοκρατικές διαδικασίες. Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης για τη δημόσια υγεία, χρειάζονται 15.000 μόνιμες προσλήψεις σε όλες τις ειδικότητες, για να φτάσουμε σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο στελέχωσης. Επιπλέον, απαιτείται αύξηση των αμοιβών όλων των υγειονομικών και ένταξή τους στα βαρέα-ανθυγιεινά. Ειδικά, δε, για τους νέους γιατρούς, είναι αναγκαία όσο ποτέ η ριζική αναμόρφωση του συστήματος για απόκτηση ειδικότητας και αύξηση των αποδοχών τους.
  6. Σε κάθε μεγάλο νησί, δεσμευόμαστε για ένα επαρκώς στελεχωμένο νοσοκομείο. Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με πλήρη στελέχωση για τα μικρότερα νησιά και διασύνδεση με το πλησιέστερο νοσοκομείο. Παράλληλα, θεσπίζουμε οικονομικά κίνητρα (όπως πρόσθετες αμοιβές, κάλυψη κόστους στέγασης) για την προσέλκυση επιστημονικού δυναμικού και μοριοδότηση για μόνιμες θέσεις σε νοσοκομεία επιλογής τους μετά από συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
  7. Επαναφέρουμε την πρόταση για κατάργηση του ποσοστού συμμετοχής στην αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων, για τις ευάλωτες ομάδες, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανέργους, που σήμερα πλήττονται ιδιαίτερα από την ακρίβεια.

«Στις 25 Ιουνίου, ψήφος στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα είναι ψήφος για ένα ισχυρό και ποιοτικό κοινωνικό κράτος στην υπηρεσία του ελληνικού λαού», καταλήγει ο κ. Ανδρουλάκης.