Η Κομισιόν τόνισε την Πέμπτη ότι δεν σχεδιάζει την παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ύψους 110 δισ. ευρώ. Και η Γερμανία απέκλεισε κάθε σχετική συζήτηση. Για «μόνιμο μηχανισμό στήριξης» των κρίσεων στην ευρωζώνη μετά το 2013, έκανε λόγο ο Όλι Ρεν. Στο μεταξύ, το ΔΝΤ εκτίμησε ότι η Ελλάδα «ίσως επιστρέψει στις αγορές μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες».

Ads

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέου Αλταφάζ, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας του Μνημονίου. Το πρόγραμμα είναι τριετές και δεν βλέπω γιατί θα έπρεπε να σχεδιάσουμε μια επέκταση στο χρονοδιάγραμμα». Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία της Επιτροπής για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές πριν από τη λήξη του μηχανισμού.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε αρνήθηκε ότι συζήτησε με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Παπακωνσταντίνου το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού, Μπέρτραντ Μπενουά δήλωσε ότι ουδέποτε έγιναν συζητήσεις «παράτασης της περιόδου αποπληρωμής» του δανείου.

Παράλληλα, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση του μνημονίου» και ότι «δεν υπήρξε αίτημα και δεν τίθεται ζήτημα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου». Είπε, εξάλλου, ότι ήδη, με την απαρέγκλιτη τήρηση των στόχων του Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, βλέπουμε να υπάρχει προοπτική να βγούμε από την κρίση και βεβαιότητα ότι μέσα στο 2013 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο, που κάνουμε».

Ads

Σημειώνεται ότι χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε φιλικό γεύμα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο κατόπιν του οποίου δεν έγιναν δηλώσεις, σύμφωνα όμως με πληροφορίες το θέμα ήταν στην ατζέντα. Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών συμμετέχει στο συνέδριο του οικονομικού περιοδικού Economist με τον Όλι Ρεν.

Όλι Ρεν: Μόνιμος μηχανισμός μετά το 2013

Από την πλευρά του, ο Φινλανδός επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Ζητημάτων της ΕΕ, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι «Η ευρωζώνη θα κάνει πρώτα τον απολογισμό της από την εμπειρία του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης των κρατών-μελών της και στη συνέχεια θα σκεφτεί το ενδεχόμενο κατάρτισης ενός πιο μόνιμου πλαισίου».

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο, είπε ότι η Κομισιόν θα καταρτίσει μια ανάλυση με βάση τα διδάγματα που έχει αποκομίσει από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης και μόνο τότε θα εισηγηθεί έναν πιο «μόνιμο μηχανισμό» αντιμετώπισης των κρίσεων, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το 2013.

Τέλος, απέρριψε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και οποιοδήποτε άλλο κράτος της ευρωζώνης.