Το πώς θα βρει τη χώρα το 2027 περιέγραψε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα, αναπτύσσοντας το πραγματικό, όπως είπε, σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη και των δανειστών.
Περιγράφοντας, συγχρόνως, τις διαφορές του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη από τα άλλα κόμματα της Αριστεράς, επιχειρηματολόγησε γιατί είναι χρήσιμο να είναι και πάλι στη Βουλή.
Εισαγωγικά ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη έκανε λόγο για εκλογική αναμέτρηση «πολύ διαφορετική από κάθε άλλη» – και τούτο, όπως εξήγησε, γιατί ενώ «γνωρίζουμε τη μορφή που θα έχει η επόμενη κυβέρνηση», από την άλλη «δεν γνωρίζουμε τι αντιπολίτευση θα βρει μπροστά της». Η αντιπολίτευση, προσέθεσε, πολλές φορές είναι εξ ίσου σημαντική με το ποιον της κυβέρνησης.
Ένα θέμα στο οποίο έδωσε έμφαση ο κ. Βαρουφάκης, ήταν ο απολογισμός, ο δικός του απολογισμός δηλαδή, της τετραετίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι ξόδεψε 60 δισ. σε 2,5 χρόνια, εξειδίκευσε λέγοντας ότι οι πραγματικά ωφελημένοι ήταν το «καρτέλ ενέργειας», οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ και το «καρτέλ πετρελαιάδων». Όπως είπε, η κυβέρνηση μετέτρεψε «το δημόσιο ταμείο σε ταμείο αγωγής ολιγαρχών, τινάζοντας το δημόσιο χρέος πάνω από 400 δισ.».
Ειδική αναφορά έκανε στο δανεισμό, τον περασμένο Δεκέμβριο, 49 δισ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία. Και, θέτοντας, στο σημείο αυτό, το ερώτημα από πού θα καλυφθεί το άνοιγμα αυτό, είπε ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος δεν ήταν εν τέλει «μαρτυριάρης» μόνο για το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για όλο το μνημονιακό τόξο: με αύξηση εισφορών, είναι η απάντηση.
Ταυτοχρόνως, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της εισαγωγικής του τοποθέτησης, στην περιγραφή του σχεδίου που έχει, όπως υποστήριξε, ο κ. Μητσοτάκης για τη χώρα. Ξεκινώντας από το ερώτημα γιατί οι δανειστές συνεχίζουν να βάζουν πλάτη στη φούσκα χρέους – κάτι που δεν έκαναν με προηγούμενες κυβερνήσεις -, απάντησε: «Ο λόγος είναι το μόνιμο Μνημόνιο που έχουν συνυπογράψει ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ» (κατά χρονολογική σειρά διακυβέρνησης). «Δεν είναι στα πλάνα των δανειστών να πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Ξέρουν ότι αυτό δεν γίνεται. Θα τα πάρουν με άλλο τρόπο», ισχυρίστηκε και συμπλήρωσε: «Με όπλο το υπέρογκο, αβάστακτο, μη βιώσιμο δημόσιο χρέος, οι δανειστές έχουν βάλει μπροστά τη διαδικασία μεταφοράς πλούτου από την Ελλάδα». Και, εν είδει συμπεράσματος, «αυτή τη στιγμή όλη η Ελλάδα εξαγοράζεται». Επιπροσθέτως, αυτό το χρέος θα λειτουργήσει ως απειλή για την επιβολή νέας, σφιχτής λιτότητας. Ενώ η επενδυτική βαθμίδα θα αναδειχθεί στο «νέο μπαμπούλα της νέας λιτότητας», με θύμα, τις δαπάνες για την παιδεία, την υγεία, τις συντάξεις, τη στέγη κ.ά.
Στο σημείο αυτό, όμως, έθεσε σειρά ερωτημάτων προς τους πολίτες, «φωτογραφίζοντας» συγχρόνως και τις διαφορές του πολιτικού φορέα του οποίου ηγείται, από άλλα, όμορα κόμματα είτε αυτά είναι ήδη στη Βουλή είτε φιλοδοξούν να εισέλθουν. «Σας αρκεί μια αναιμική αντιπολίτευση στη Βουλή, που βαυκαλίζεται ότι τα μνημόνια τελείωσαν και πως εκείνη, ως κυβέρνηση, θα τα έκανε καλύτερα; Σας αρκεί ένα αντιπολιτευτικό σόου, μια νέα σειρά κοκορομαχιών με μπόλικη φασαρία αλλά χωρίς ουσία; Σας αρκεί μια αντιπολίτευση που, ναι μεν κακίζει -και σωστά- τον καπιταλισμό, αλλά αρνείται να κατονομάζει τους ολιγάρχες;».
Για να καταλήξει να πει για το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, ότι «ζητά την ψήφο του προοδευτικού κόσμου ως η μόνη κοινοβουλευτική δύναμη πλουραλιστικής, οικολογικής, ενωτικής, κινηματικής, συμμαχικής Αριστεράς. Στις 25 (Ιουνίου) η χρήσιμη φωνή του ΜέΡΑ25, σε πείσμα του συστήματος, θα βρεθεί ξανά στη Βουλή».
Σε άλλο σημείο, πάντως, έκανε λόγο για επανασύνταξη της Αριστεράς, της οικολογίας και των κινημάτων, θυμίζοντας ότι εκεί που υπήρχε κοινός τόπος (π.χ. πτωχευτικό), η συνεργασία με το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν άψογη, όπως σημείωσε. «Ο κόσμος δεν θέλει άλλο έναν ενδο-αριστερό εμφύλιο», είπε ακόμη, επέρριψε, ωστόσο, στον Αλέξη Τσίπρα λάθη στρατηγικής για την προοδευτική κυβέρνηση που θα μπορούσε να προκύψει μετά την 21η Μαΐου. Λάθη που επέτρεψαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη να εμφανισθεί ως μόνος εγγυητής της σταθερότητας. «Είμαστε εδώ, ενωτικά, απέναντι στο ζόφο της άκρας Δεξιάς», κατέληξε. Κάνοντας, εξ άλλου, την αυτοκριτική του, αναγνώρισε πως στις κάλπες του Μαΐου απορρίφθηκε το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη. Αυτοκριτική που θα διατυπωθεί, μετά τις εκλογές, σε διήμερη Κεντρική Επιτροπή.
Σε άλλο σημείο, τέλος, και με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από την ημέρα που έκλεισε η ΕΡΤ, ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε επί λέξει: «Την ΕΡΤ καταφέραμε να την ξανανοίξουμε. Όμως, το “μαύρο” δεν έφυγε. Ποτέ στα χρονικά της χώρας, η ενημέρωση δεν ήταν τόσο ξεπουλημένη».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >