Περισσότερες δόσεις και χαμηλότερη προκαταβολή και συντελεστές για τον υπολογισμό του ποσού της περαίωσης ζήτησαν οι παραγωγικοί φορείς, στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο τη διαβούλευσης για το σχέδιο της ρύθμισης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Ads

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «Η περαίωση δεν είναι συγχωροχάρτι, ο συνεπής φορολογούμενος ούτε εκβιάζεται, ούτε υποχρεώνεται να υπαχθεί». Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αποστείλει τα ειδοποιητήρια περαίωσης στα οποία θα αναγράφεται ο φόρος που θα πρέπει να καταβάλλουν όσοι υπαχθούν για να κλείσουν τις υποθέσεις τους.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε, επίσης, ότι στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τις «δίκες εξπρές» που προωθείται σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα προβλέπεται αυτόφωρος διαδικασία για όποιους εντοπίζονται από το ΣΔΟΕ με μεγάλη φοροδιαφυγή. «Βάζουμε γερά θεμέλια για να φτιάξουμε ένα νέο πλαίσιο φορολογικής συμμόρφωσης» δήλωσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι η περαίωση αποτελεί μια τελευταία ευκαιρία για ρύθμιση όλων των φορολογικών υποθέσεων παρελθόντων ετών και σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας νέας αρχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον κ. Παπακωνσταντίνου, οι ανέλεγκτες χρήσεις φτάνουν τα 2,5 εκατομμύρια, στα δικαστήρια εκκρεμούν φορολογικές υποθέσεις 30 δισ. ευρώ, οι φορολογικές δίκες φτάνουν τις 150.000 , ο χρόνος εκδίκασης αγγίζει τα 7 με 10 χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσουν, 1,3 φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 30 δισ. ευρώ ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μπορούν να ελέγξουν μόνο το 3% των φορολογικών υποθέσεων κάθε χρόνο.

Ads

Οι παραγωγικοί φορείς ζήτησαν επίσης να αυξηθεί το όριο των ακαθάριστων εσόδων των 20 εκατ. ευρώ που τίθεται για να υπαχθεί μία επιχείρηση στην περαίωση. Ζήτησαν ακόμη να διευκρινισθεί αν η περαίωση θα οδηγεί στη δυνατότητα καταστροφής των βιβλίων.

Το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να προχωρήσει σε διορθώσεις σημείωση του σχεδίου της ρύθμισης με βάση τις προτάσεις των φορέων έτσι ώστε να καταθέσει το σχέδιο νόμου για την περαίωση την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Προηγουμένως το σχέδιο νόμου θα τεθεί προς έγκριση σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Οι προτάσεις των επιμελητηρίων για την περαίωση

Μείωση προκαταβολών και συντελεστών υπολογισμού πρόσθετου φόρου, καθώς και αύξηση των δόσεων για την εξόφληση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, ζητούν μεταξύ άλλων τα επιμελητήρια Εμποροβιομηχανικό (ΕΒΕΘ), Επαγγελματικό (ΕΕΘ) και Βιοτεχνικό Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ). Οι θέσεις τους κοινοποιούνται με επιστολές, που εστάλησαν στον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαβούλευσης για την κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, προτείνει να ενταχθούν στη διαδικασία περαίωσης όλες οι εταιρίες, ανεξαρτήτως τζίρου. Επίσης, οι συντελεστές υπολογισμού φόρου να είναι στο 0,7% για εταιρίες με επαρκή βιβλία, στο 1,5% για ανεπαρκή βιβλία και σε 2,3% για ανακριβή. Ζητά ακόμη την τμηματική καταβολή του φόρου που θα προκύψει από την περαίωση, σε μέχρι 36 δόσεις κατ’ ανώτατο όριο και συμψηφισμό του ΦΠΑ, που θα προκύψει από την περαίωση, με το ΦΠΑ του 2011. Παράλληλα, προτείνει να υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολοίπου ζημίας στις επόμενες χρήσεις. Ζητά, τέλος, να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο δύο ακόμη προτάσεις του: ρύθμιση του οφειλόμενου ΦΠΑ τρέχουσας χρήσης, μέχρι την ψήφιση του νόμου και πρόβλεψη για τμηματική καταβολή του μέχρι 24 μήνες, καθώς και επίλυση εκκρεμούντων θεμάτων επιστροφών ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος, π.χ., με έκδοση ομολόγων ελληνικού δημοσίου.

Αναγκαία χαρακτηρίζει, λόγω της κρίσης, την προσφυγή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη ρύθμιση η διοίκηση του ΕΕΘ, προτείνοντας όμως βελτιώσεις. Ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, προτείνει την εξαίρεση -από την περαίωση- όσων εταιριών είχαν προβεί σε αυτοπεραίωση για τις χρήσεις 2003-2009. Ζητά να μειωθεί ο συντελεστής υπολογισμού επιπλέον φόρου για τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα σε 1% από 2% , αλλά και να “πέσει” στο 10% από 25% το ύψος της προκαταβολής για όποιον επιτηδευματία θέλει να ρυθμίσει ανέλεγκτες υποθέσεις. Το ΕΕΘ εισηγείται ακόμη να υπάρξει τμηματική καταβολή του φόρου, που θα προκύψει λόγω περαίωσης, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 300, 500 και 800 ευρώ.

Για τελευταία φορά πρέπει να εφαρμοστεί το μέτρο της περαίωσης, γιατί αλλιώς «όλοι θα περιμένουν την ύστατη στιγμή για να προχωρήσουν σε αντίστοιχες ρυθμίσεις» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Σωτήρης Μαγόπουλος. Κάνει λόγο για κίνδυνο επιβράβευσης της φοροδιαφυγής και των ασυνεπών φορολογούμενων, σε βάρος των συνεπών.

Η ΝΔ για την περαίωση

«Κίνηση που αδικεί τους συνεπείς φορολογούμενους και ευνοεί σκανδαλωδώς όσους συστηματικά φοροδιαφεύγουν» χαρακτηρίζει την περαίωση ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ, Θόδωρο Καράογλο, προτείνοντας παράλληλα ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους φορολογούμενους που θα προχωρήσουν σε περαίωση των εκκρεμοτήτων τους.

Σχετικά με τις προτάσεις της κυβέρνησης, ο κ. Καράογλου σημειώνει πως:

1. Είναι πολύ μεγάλο το ύψος του ετήσιου τζίρου των 20 εκατ. ευρώ για ένταξη επιχειρήσεων στην περαίωση.
2. Θα πρέπει να εξαιρεθούν της ρύθμισης όσοι έχουν εμπλακεί με πλαστά ή εικονικά τιμολόγια.
3. Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να μπορέσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση όσες επιχειρήσεις δεν έχουν αποδώσει ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος
4. Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν συμψηφισμοί οφειλών σε όσες επιχειρήσεις τους οφείλει το Δημόσιο χρήματα

Παράλληλα, προτείνει:

1. Επιμήκυνση του αριθμού των δόσεων και μείωση της προκαταβολής
2. Επιμήκυνση της περιόδου της περαίωσης, τουλάχιστον ως το τέλος του έτους.