Σύμφωνα με το Βιβλίο της Εξόδου, η διαφυγή των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο οδηγούμενοι από το Μωυσή, πριν από περίπου 3.000 χρόνια, έγινε χάρη στη θεϊκή παρέμβαση που άνοιξε τα νερά της Ερυθράς Θάλασσας για να περάσουν ανάμεσά τους. Ωστόσο, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει ότι είναι δυνατό οι ισχυροί άνεμοι να παραμέρισαν τα νερά.

Ads

Η έρευνα, υπό τον Carl Drews του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών Ερευνών (NCAR) και του πανεπιστημίου Κολοράντο των ΗΠΑ, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS ONE και αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης έρευνας του αμερικανού επιστήμονα σχετικά με τις επιπτώσεις των ανέμων στα βάθη των υδάτων.

Οι υπολογιστικές προσομοιώσεις που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες δείχνουν ότι ένας ισχυρός ανατολικός άνεμος με ταχύτητα 100 χιλιομέτρων/ώρα, που φυσούσε όλη τη νύχτα, μπορεί να απώθησε τα νερά ύψους περίπου δύο μέτρων, σε ένα σημείο όπου ο αρχαίος ποταμός Νείλος, σε κάποια καμπή του με σχήμα U, πιστεύεται ότι ενωνόταν με μια παράκτια λιμνοθάλασσα.

Έτσι, είναι δυνατό να δημιουργήθηκε μια στενή χερσαία δίοδος, που έκλεισε ξανά μόλις ο άνεμος κόπασε – πνίγοντας τον αιγυπτιακό στρατό που καταδίωκε τους Ισραηλίτες, σύμφωνα με τη Βιβλική αφήγηση. H «γέφυρα» αυτή εκτιμάται ότι είχε μήκος 3 – 4 χλμ. και πλάτος 5 χλμ. και παρέμεινε ανοικτή επί τέσσερις ώρες τουλάχιστον.

Ads

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα η οποία βασίζεται σε ανακατασκευή των πιθανών τοποθεσιών και βαθών των πλωτών διαύλων στο δέλτα του ποταμού Νείλου, που έχουν μεταβληθεί σημαντικά με το πέρασμα του χρόνου. Μάλιστα, εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα ήταν μέσω αυτού του σημείου και όχι της σημερινής Ερυθράς Θάλασσας, όπου έγινε το πέρασμα των Ισραηλιτών.

«Ο διαχωρισμός των υδάτων μπορεί να κατανοηθεί μέσω της δυναμικής των υγρών. Ο άνεμος μετακινεί το νερό με τρόπο σύμφωνο με τους φυσικούς νόμους, δημιουργώντας ένα ασφαλές πέρασμα ανάμεσα στο νερό και μετά επιτρέπει ξανά στο νερό να εισβάλει και να καλύψει το πέρασμα», δήλωσε ο Drews.

Κατά το παρελθόν, επιστήμονες έχουν διατυπώσει διάφορες θεωρίες προσπαθώντας να ερμηνεύσουν το πέρασμα της Ερυθράς Θάλασσας μέσω φυσικών εξηγήσεων. Κάποιοι πρότειναν ότι ένα τσουνάμι μπορεί να ανάγκασε τα νερά αρχικά να υποχωρήσουν και έπειτα να επανέλθουν γρήγορα. Άλλοι υποστήριξαν ότι είναι εφικτό ένας ισχυρός και επίμονος άνεμος να χαμηλώσει πολύ το επίπεδο του νερού σε μια περιοχή, ώστε να μπορούν να τα διασχίσουν περπατώντας οι άνθρωποι.