Περισσότερα από 3.100 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με θύματα γυναίκες κλήθηκε να διαχειριστεί η αστυνομία το πρώτο τετράμηνο του 2023, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου.

Ads

Η ίδια σημείωσε στην ΕΡΤ, ότι υπάρχουν 18 γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε όλη τη χώρα, τονίζοντας ότι μια καταγγελία μπορεί να γίνει και σε ένα απλό αστυνομικό τμήμα. 

Πρόσθεσε, ότι το 70% του προσωπικού στα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας αποτελείται από γυναίκες καθώς στην πλειονότητά τους τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας είναι γυναίκες. 

Αναφέρθηκε επίσης στο «κουμπί πανικού». Οι γυναίκες «ζητούν να λάβουν τον κωδικό και να κατεβάσουν αυτή την εφαρμογή, να την έχουν στη διάθεσή τους και να τη χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε στιγμή βρίσκονται σε κίνδυνο» σημείωσε.

Ads

Όσον αφορά την ποινική εξέλιξη μιας καταγγελίας για ενδοοικογενειακή βία τόνισε ότι ασκούνται διώξεις από την Εισαγγελία αυεπάγγελτα.

Για το εξίσου ανησυχητικό φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης που όπως είπε αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό την περίοδο της καραντίνας μίλησε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Νικολαϊδης, επικεφαλής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας στο Ινστιτούτο Υγείας Παιδειού λέγοντας ότι «στην Ελλάδα, μόνο 1 στα 40 περιστατικά σωματικής κακοποίησης καταγγέλλεται σε κάποια υπηρεσία και 1 στα 100 περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού».

Όπως τόνισε, «έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να πούμε ότι όντως κάθε περιστατικό βρίσκει το δρόμο προς την προστασία και τη δίωξη των δραστών».

Να σημειωθεί ότι παρέχεται δωρεάν νομική βοήθεια στις γυναίκες – θύματα βίας που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Οι νομικές υπηρεσίες προσφέρονται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου οι γυναίκες να προσφεύγουν στις αρμόδιες αρχές και στα αρμόδια δικαστήρια για την προστασία τους από τον κακοποιητή και να διεκδικούν τα νόμιμα δικαιώματά τους