Ένα σχολείο στο Μαϊάμι περιόρισε την πρόσβαση των μαθητών του στο ποίημα της Αφροαμερικανής Αμάντα Γκόρμαν, το οποίο διαβάστηκε κατά την ορκωμοσία του προέδρου Τζο Μπάιντεν το 2021, θεωρώντας ότι δεν είναι κατάλληλο για τις μικρότερες ηλικίες, όπως έγινε γνωστό σήμερα από μια οργάνωση που αντιτίθεται με τις απαγορεύσεις των βιβλίων στις ΗΠΑ.

Ads

Μια μητέρα μαθητών, η Ντέιλι Σαλίνας, είχε ζητήσει στα τέλη Μαρτίου να αποσυρθούν πέντε βιβλία από τη βιβλιοθήκη του σχολείου Μπομπ Γκρέιαμ, με το επιχείρημα ότι έκαναν «πολιτική κατήχηση» στα παιδιά, αποκαλύπτουν τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της οργάνωσης Florida Freedom to Read Project. Μεταξύ των βιβλίων αυτών ήταν και το ποίημα «Ο λόφος που ανεβαίνουμε», το οποίο είχε απαγγείλει η Γκόρμαν στην ορκωμοσία του Μπάιντεν.

Η ποιήτρια, 22 ετών τότε, είχε προκαλέσει αίσθηση και πολλά έργα της βρέθηκαν στις λίστες των ευπώλητων εκείνη την εποχή.

«Ο λόφος που ανεβαίνουμε» είχε ως στόχο να δώσει ένα μήνυμα ελπίδας και ενότητας σε μια διχασμένη χώρα. Γράφτηκε μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Ads

Το βιβλίο μετακινήθηκε στο τμήμα της βιβλιοθήκης που απευθύνεται σε μαθητές άνω των 11 ετών.

Η απόφαση αυτή επαναφέρει στην επικαιρότητα τη συζήτηση για την απαγόρευση βιβλίων, ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο στις ΗΠΑ. Με φόντο τον «πολιτιστικό πόλεμο» μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, ορισμένες συντηρητικές Πολιτείες επιχειρούν να αστυνομεύσουν τη λογοτεχνία, αποκλείοντας από τις σχολικές βιβλιοθήκες έργα που πιστεύουν ότι προωθούν την ομοφυλοφιλία, τις προοδευτικές απόψεις ή που τα θεωρούν απλώς πολύ σοκαριστικά. Στο στόχαστρο των σχολικών περιφερειών βρέθηκαν ακόμη και κλασικά έργα, όπως τα μυθιστορήματα της Τόνι Μόρισον ή το βραβευμένο «Μάους» του Αρτ Σπίγκελμαν.

Η Αμάντα Γκόρμαν, η τελευταία μέχρι στιγμής στον κατάλογο των «απαγορευμένων», δήλωσε «κατάπληκτη», σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό «παραβιάζεται η ελευθερία της έκφρασης και του λόγου».

Πάντως στη γραπτή απόφασή του, το σχολικό συμβούλιο του σχολείου του Μαϊάμι παραδέχτηκε την παιδαγωγική αξία του ποιήματος, σχολιάζοντας ότι η Γκόρμαν είναι «η νεότερη ποιήτρια στην ιστορία των ΗΠΑ, έργο της οποίας διαβάστηκε σε τελετή ορκωμοσίας προέδρου».