Τα σενάρια της επόμενης ημέρας, απέναντι σε κάθε εκδοχή του εκλογικού αποτελέσματος, επεξεργάζονται, ήδη τα κομματικά επιτελεία. Η αποτίμηση της προεκλογικής περιόδου ουσιαστικά ολοκληρώθηκε και οι συνεργάτες των δύο μεγάλων μονομάχων, όπως αναμενόταν, δηλώνουν αισιόδοξοι ενόψει της λαϊκής ετυμηγορίας. Στη ζυγαριά τους , εντούτοις, έχουν τοποθετήσει τα δυνατά και αδύνατα σημεία των επιδόσεων Τσίπρα – Μητσοτάκη επιχειρώντας να σταθμίσουν τον αντίκτυπο τους στην κάλπη. Το TVXS συνομίλησε με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στους προέδρους των δύο κομμάτων που διεκδικούν την διακυβέρνηση.  

Ads

Ν.Δ.  

Το στοίχημα: Από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, θεωρούν σίγουρη την προεκλογική πρωτιά και δηλώνουν αισιόδοξοι ότι «το ποσοστό της αυριανής κάλπης θα αποτελέσει βατήρα για την διεκδίκηση της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές.  Δεν κρύβουν, ωστόσο, τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι η δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το TVXS αποτυπώνει μεν διαφορά 6,6% υπέρ της Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου μεν αλλά το 31,5% απέχει από τον πήχη (34-35%) που έχουν θέσει. Θεωρούν, ωστόσο, ότι η Ν.Δ., στο παρά ένα της κάλπης, θα απορροφήσει τμήματα της δεξιόστροφής βάσης του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, πονοκεφάλους προκαλεί η τιμωρητική στάση των υποστηρικτών των κομμάτων που κόπηκαν από τον Άρειο Πάγο.     

Το δυνατό σημείο: Οι συνομιλητές του πρωθυπουργού θεωρούν ότι, ανεξαρτήτως αν διαφωνούν ή συμφωνούν κάποιοι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε μία σαφή πρόταση διακυβέρνησης. Αντίθετα, όπως ισχυρίζονται, το εγχείρημα Τσίπρα για τη συγκρότηση προοδευτικής διακυβέρνησης προσέκρουσε στις αξιώσεις Ανδρουλάκη (άγνωστος Χ πρωθυπουργός) και στις κάθετες αρνήσεις των Κουτσούμπα – Βαρουφάκη. Ο πρωθυπουργός επενδύει στο χαρτί της συνέπειας, μεταξύ λόγων και έργων, ενώ οι προσωπικές απόψεις Κατρούγκαλου και η «Δήμητρα» του Γ. Βαρουφάκη αξιολογούνται ως «προεκλογικά δώρα».   

Ads

Το αδύναμο σημείο και τα λάθη: Η παραδοχή του κ. Μητσοτάκη ότι οι υποκλοπές συνιστούν σκάνδαλο καθώς και οι δηλώσεις του περί «εργαλειοποίησης» της τραγωδίας των Τεμπών, όπως παραδέχονται γαλάζια στελέχη. Η αποστροφή του ότι «δεν μασάμε στις απειλές για ειδικά δικαστήρια» αποκαλύπτουν στοιχεία πανικού σε περίπτωση διερεύνησης του σκανδάλου των υποκλοπών από μία προοδευτική κυβέρνηση. Αμηχανία προκάλεσε δε, η παρουσία των συγγενών των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας έξω από το Παλαι Ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης. Την αμηχανία δε – σύμφωνα με παρευρισκομένους – μεγέθυνε η σχετική σιωπή του κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. 

Το κλίμα στις περιοδείες: Η απουσία ρυθμίσεων για το ιδιωτικό χρέος, η έλλειψη μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας καθώς και η ανυπαρξία των συλλογικών συμβάσεων από το γαλάζιο πρόγραμμα, πυροδοτούν τις διαμαρτυρίες των ψηφοφόρων –που αυτοτοποθετούνται στη μεσαία τάξη –  προς τους υποψηφίους που περιοδεύουν. Τη δυσφορία επιτείνει και η επίμονη απροθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να δεσμευτεί για την αποκλιμάκωση των έμμεσων φόρων, προκειμένου να τιθασευτεί το κύμα της ακρίβειας.  

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 

Το στοίχημα: Από την Κουμουνδούρου θεωρούν ότι το στοίχημα της εκλογικής πρωτιάς – που θα ανοίξει το δρόμο της προοδευτικής διακυβέρνησης – είναι ανοιχτό. Προϋποθέτει εντούτοις, τη μαζική συμμετοχή των νέων στις κάλπες. Ο Αλέξης Τσίπρας στοχεύει στους 438.000 νέους που θα ασκήσουν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα. 

Το δυνατό σημείο: Οι συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα τονίζουν ότι το Συμβόλαιο Αλλαγής έχει μεγάλη απήχηση στην  κοινωνία και ακουμπά τις ανάγκες και προτεραιότητες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Παράλληλα, οι μεγάλες συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. έχουν τονώσει το ηθικό των στελεχών – τις χαρακτηρίζουν «παράσταση νίκης» – και τις φέρνουν σε αντιδιαστολή με τις εκδηλώσεις της Ν.Δ. που πέρασαν κάτω από τον πήχη των γαλάζιων προσδοκιών. 

Το αδύναμο σημείο και τα λάθη: Η υλοποίηση του στόχου για την προοδευτική διακυβέρνηση εμφανίζει πολλά προσκόμματα λόγω της δημοσκοπικής εικόνας και της στάσης των κομμάτων της ελάσσονος Αριστεράς. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι δεν ελήφθησαν εγκαίρως αποστάσεις από τον Γ. Βαρουφάκη. Τα «τοπικά νομίσματα», τα παράθυρα που άνοιξαν προβεβλημένα στελέχη περί συγκρότησης κυβέρνησης ηττημένων και (κυρίως) οι θέσεις Κατρούγκαλου για αύξηση εισφορών έπληξαν τις σχέσεις του κόμματος με τη μεσαία τάξη. Στον ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ., εντούτοις, αντιπαραβάλλουν την απόσυρση Κατρούγκαλου  με την υποψηφιότητα του Κώστα Αχ. Καραμανλή στο ψηφοδέλτιο Σερρών.   

Το κλίμα στις περιοδείες: Τα προγραμματικά προτάγματα αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, τις μειώσεις ΦΠΑ – ΕΦΚ και την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής είχαν απήχηση. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, τονίζουν ότι δεν χτίστηκαν ή δεν αποκαταστάθηκαν οι δεσμοί αξιοπιστίας με μεγάλα τμήματα των πολιτών.