Διαβουλεύσεις με τους παραγωγικούς φορείς ξεκινά αυτή την εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τους όρους που θα περιλαμβάνει η περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της δεκαετίας 2000-2009. Στόχος, να ολοκληρωθεί ακόμα και μέσα στην εβδομάδα η ρύθμιση για την περαίωση – «σκούπα», προκειμένου να εισρεύσουν περί τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία. Αύριο το υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει στους φορείς το πλαίσιο για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Ads

Μετά τις διαβουλεύσεις με τους φορείς το υπουργείο Οικονομικών θα μελετήσει τις προτάσεις τους και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση για την περαίωση. Στα σχέδια του υπουργείου είναι να μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, με τζίρο άνω των 9 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να εξαιρεθούν οι 1.000 περίπου μεγαλύτερες επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών του Χρηματιστηρίου, των Τραπεζών και των Ασφαλιστικών.

Στη ρύθμιση θα ενταχθούν ακόμα όσοι έχουν υποθέσεις που αφορούν σε πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία, ενώ σύμφωνα πληροφορίες που επικαλείται ο Τύπος, θα δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης του ποσού που θα προκύπτει από την περαίωση σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις με προκαταβολή έως το 25% του ποσού αυτού. Στην περαίωση θα μπορούν να ενταχθούν επίσης και περιπτώσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται στα διοικητικά δικαστήρια και το Συμβούλιο της Επικρατείας, από τις οποίες το Δημόσιο χάνει έσοδα 32 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών μελετά να προχωρήσει και σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Ads

Οι βασικές αρχές της νέας ρύθμισης συζητήθηκαν το απόγευμα τη Παρασκευής κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, με τους υφυπουργούς, Φ. Σαχινίδη και Δ. Κουσελά, τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου, Ηλ. Πλασκοβίτη και Δημ. Γεωργακόπουλο, το γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, Δ. Σπινέλλη, τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη και κορυφαία στελέχη του υπουργείου.

«Η περαίωση που προωθεί η κυβέρνηση συνιστά επιβράβευση των κατ’ επάγγελμα φοροφυγάδων, κοροϊδία για όσους είναι συνεπείς με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και πρόκληση απέναντι στην κοινωνία που δοκιμάζεται σκληρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπο του ΣΥΝ, Πάνος Σκουρλέτης.

Την πλήρη αντίθεσή της στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων εκφράζει η Δημοκρατική Αριστερά διά του υπεύθυνου οικονομικής πολιτικής του κόμματος κ. Δ. Χατζησωκράτη. «Λέμε κατηγορηματικά, ως Δημοκρατική Αριστερά, όχι στην περαίωση. Πρόκειται για πανηγυρική παραίτηση του δημοσίου από τον έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων και θα υπονομεύσει για πολλά χρόνια κάθε προσπάθεια οικοδόμησης υπεύθυνης σχέσης κράτους – πολίτη», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο κ. Χατζησωκράτης, ζητώντας την άμεση εγκατάλειψη της υλοποίησής της.