Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να ανασκευάσει τη δήλωση του για τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις, λόγω των ισχυρότατων αντιδράσεων. Στην πραγματικότητα όμως, όσα είπε εκφράζουν απόλυτα τον κ. Μητσοτάκη. Μαρτυρούν επαρχιωτισμό αλλά και πλήρη άγνοια των διεθνών εξελίξεων: τον Μάιο του 2021, η Γερμανία συμφώνησε για τα εγκλήματά της στη Ναμίμπια, να πληρώσει αποζημιώσεις ύψους 1,1 δις ευρώ.

Ads

Αφορούσαν μάλιστα ένα πολύ πιο μακρινό παρελθόν, από αυτό που απαξίωσε ο κ. Σκέρτσος: την αποικιοκρατική κυριαρχία της Γερμανίας στην αφρικανική χώρα τα χρόνια μεταξύ 1904- 1908!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.«Μιλάτε για μια υπόθεση η οποία αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο », απάντησε ο κ. Σκέρτσος στον Σωτήρη Πολύζο(τηλεόραση TRT). «Νομίζω ότι αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον. Και πρέπει να αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια».

Διαβάστε: Αναδίπλωση Σκέρτσου για τις γερμανικές αποζημιώσεις μετά τις προκλητικές δηλώσεις

Ads

Oμως τα τελευταία χρόνια σημειώνονται διεθνώς εντυπωσιακές εξελίξεις για την ιστορική δικαίωση λαών,  οι οποίοι είχαν πέσει θύματα πολέμων και αποικιοκρατικής εκμετάλλευσης. Σημείο καμπής αποτέλεσε το κίνημα Black Live Matters, που ξέσπασε μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ το 2020: στις ΗΠΑ ακολούθησαν αποκαθηλώσεις αγαλμάτων αξιωματούχων  και συμβόλων της δουλείας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα άγαλμα του Έντουαρντ Κόλστον, ενός διαβόητου δουλεμπόρου, αποκαθηλώθηκε από διαδηλωτές και πετάχτηκε σε ένα ποτάμι στο Μπρίστολ, ενώ ζητήθηκε η αφαίρεση αγαλμάτων ακόμη και του Ουίνστον Τσόρτσιλ, ως συμβόλου του βρετανικού ιμπεριαλισμού και  ρατσισμού.

Στον Καναδά, η πόλη της Βικτώριας αφαίρεσε το άγαλμα του Sir John A. Macdonald, του πρώτου πρωθυπουργού του Καναδά για την καταπίεση των ιθαγενών πληθυσμών. Στη Νότια Αφρική, έγιναν μαζικές κινητοποιήσσεις για την αφαίρεση αγαλμάτων ανθρώπων που συνδέονται με το απαρτχάιντ, όπως ο Cecil Rhodes, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αποικιοποίηση και την εκμετάλλευση της Νότιας Αφρικής.

Στη Ναμίμπια πάλι το 2015,  ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ζήτησε δημόσια συγγνώμη για τη γενοκτονία των φυλών Χερέρο και Νάμα μεταξύ 1904 και 1908. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι γερμανικές αποικιακές δυνάμεις δολοφόνησαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και οδήγησαν πολλούς περισσότερους στην έρημο για να πεθάνουν από την πείνα και τη δίψα.

Διαβάστε: Πολεμικές αποζημιώσεις: Ας γίνουμε Ναμίμπια…

Το 2019, η γερμανική κυβέρνηση επέστρεψε στη Ναμίμπια έναν λεηλατημένο πέτρινο σταυρό του 15ου αιώνα, ο οποίος είχε αφαιρεθεί από τα γερμανικά αποικιακά στρατεύματα το 1893. Ο σταυρός είχε γίνει σύμβολο αντίστασης κατά της αποικιοκρατίας και της βίας που είχαν υποστεί οι λαοί Herero και Nama. (Αλλά τι λέμε; η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ζητά πίσω ούτε τις κλεμένες αρχαιότητες). Και το 2021 η Γερμανία συμφώνησε με τη Ναμίμπια, να πληρώσει τα 1,1 δις ευρώ. Οι «καθυστερημένοι » ηγέτες της «αναλωνόνταν σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν», κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. αλλά την αποζημίωση την πήραν!

Στα πλαίσια των γενικότερων εξελίξεων είχαμε και τις απαιτήσεις της πολωνικής κυβέρνησης.
Το 2017, συστήθηκε στη Βαρσοβία κοινοβουλευτική επιτροπή για την εκτίμηση των απωλειών που υπέστη η χώρα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την 1η Σεπτεμβρίου 2022, την 73η επέτειο της εισβολής της Γερμανίας στην Πολωνία, δημοσιεύθηκε η τελική έκθεση της επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η χώρα δικαιούται 6,2 τρισεκατομμύρια ζλότι (περίπου 1,32 τρισεκατομμύρια ευρώ).

Στις αρχές της φετινής χρονιάς η Γερμανία απέρριψε τις αξιώσεις της Πολωνίας, ισχυριζόμενη ότι το θέμα έχει ρυθμιστεί οριστικά. Αλλά η Πολωνία κατέφυγε στον ΟΗΕ και την Ουνέσκο και το θέμα παραμένει ανοικτό.

Διαβάστε: Αριστομένης Συγγελάκης στο tvxs.gr για δηλώσεις Σκέρτσου: «Αιδώς Αργείοι!»

Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να αξιοποιήσει τις πολωνικές αξιώσεις, αντί να κλείνει το ζήτημα δια μέσου Σκέρτσου. Αλλά ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης αισθάνεται μειονεκτικά και υποχρεωμένος
απέναντι στη Γερμανία. Δεν θέλει σε καμία περίπτωση να σταθεί αγνώμων απέναντι στον κ. Βέμπερ, τον Βαυαρό ηγέτη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και βασικό του στήριγμα στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί ότι δεν πρέπει να «προκαλούμε» τους μεγάλους συμμάχους ούτε με το παρόν, ούτε πολύ περισσότερο το παρελθόν.  «Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και προβλέψιμος σύμμαχος στον οποίο η Ουάσιγκτον μπορεί να βασίζεται», είχε δηλώσει μπροστά στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου απευθυνόμενος στον τότε Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό το αίσθημα υποτέλειας, εξέφρασε ο κ. Σκέρτσος, με αφοπλιστική ειλικρίνεια.