Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για τους επιχειρηματίες Γιάννη Λαβράνο και του Φέλιξ Μπίτζιο, πρωταγωνιστές του σκανδάλου των υποκλοπών, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Ads

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει η «Εφημερίδα των Συντακτών» και ο Δημήτρης Τερζής, τα συγκεκριμένα πρόσωπα εμπλέκονται σε σειρά διαγωνισμών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Σκάνδαλο υποκλοπών: «Θα ιδρώσει το αυτί κανενός;» διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις νέες αποκαλύψεις

Εκτός από τις επαφές με τον ανιψιό του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, φέρονται σύμφωνα με την εφημερίδα να είχαν και συνεργασία με μέλη της οικογένειας του εμπόρου αμυντικών συστημάτων Σταύρου Κομνόπουλου, ιδιοκτήτη της εταιρείας ΚΕΣΤΡΕΛ και μετείχαν την τελευταία τριετία ως «αφανείς διαμεσολαβητές» σε διαγωνισμούς εκατομμυρίων όπως αυτοί των νέων ταυτοτήτων και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Κυβερνοασφάλειας, όπως επίσης και σε άλλες προμήθειες μεγάλου ύψους.

Ads

Κάποιοι διαγωνισμοί ακυρώθηκαν όταν αποκαλύφθηκε η εμπλοκή των συγκεκριμένων προσώπων στο σκάνδαλο των υποκλοπών, κάποιοι ολοκληρώθηκαν ενώ κάποιοι εκκρεμούν.

Υπενθυμίζεται πως την εμπλοκή των εταιρειών του εμπόρου αμυντικών συστημάτων Σταύρου Κομνόπουλου στην υπόθεση των υποκλοπών αποκάλυψε πρώτο το InsideStory στις 15 Ιουνίου 2022. Συγκεκριμένα η σχετιζόμενη με τον όμιλο ΚΕΣΤΡΕΛ συμφερόντων Κομνόπουλου εταιρεία RAFNAR HELLAS, είχε μεσολαβήσει τον Οκτώβριο του 2020 προκειμένου να νοικιαστεί το τριώροφο κτίριο στο Ελληνικό που στέγαζε τα γραφεία της Intellexa, της εταιρείας που εμπορεύεται το λογισμικό Predator.

Όπως αναφέρει η «Εφ.Συν», η RAFNAR HELLAS είχε παράσχει την εγγύησή της προς τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, τον όμιλο Φάις, καθώς η εκπρόσωπος της Intellexa, Σάρα Χάμου σύζυγος του ιδρυτή της Intellexa Ταλ Ντίλιαν, ήταν πρόσωπο άγνωστο στις ελληνικές φορολογικές και τραπεζικές αρχές χωρίς περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η RAFNAR HELLAS έχει την ίδια έδρα και τηλέφωνο με την ΚΕΣΤΡΕΛ, ενώ ιδρύθηκε από τον Παντελή Στούμπη, συγγενικό πρόσωπο του Σταύρου Κομνόπουλου, στις αρχές του 2019 και ανέλαβε αντιπρόσωπος του ισλανδικού ομίλου Rafnar Maritime Group.

«Αν και νεοσύστατη βρέθηκε μέσα σε τρία χρόνια να λαμβάνει πλήθος παραγγελιών για την κατασκευή σκαφών του Λιμενικού Σώματος,  οι παραγγελίες αυτές στην πλειονότητά τους αφορούσαν δωρεές της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών προς το Λιμενικό Σώμα τις οποίες ζητούσε ή πρότεινε το Μαξίμου», αποκαλύπτει η έρευνα της ΕφΣυν.

Επιπλέον, ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ Παντελής Στούμπης δηλώνει ως έδρα συγκεκριμένη οδό στην Κηφισιά Παύλου Μελά 5 που συμπίπτει με την οικία του Ηλία Κυριακίδη, λογιστή του Φέλιξ Μπίτζιου, ο οποίος εκπροσωπούσε αρχικά τις εταιρείες συμφερόντων του Ταλ Ντίλιαν.

Σχετικά με τον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες, εμφανίζεται συγγενικό πρόσωπο του Σταύρου Κομνόπουλου και συγκεκριμένα ο γαμπρός του, Νώντας Πασχαλίδης πρώην CEO της Kestrel Information Systems και νυν CEO της NEUROSOFT, θυγατρικής του ΟΠΑΠ.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο διαγωνισμός ακυρώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2022 ημέρα που λόγω των υποκλοπών παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Κώστας Τσουβάλας ο οποίος είναι φίλος του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου.

«Ο Λαβράνος μαζί με τον Μπίτζιο από το 2018 ξεκίνησαν επαφές με στελέχη της IDEMIA, αμερικανικών συμφερόντων τεχνολογικής εταιρείας με έδρα τη Γαλλία, προκειμένου να την εκπροσωπήσουν στην Ελλάδα στο έργο των ταυτοτήτων. Αρχικά επιδίωξαν να το κάνουν με νομικές οντότητες που ανήκαν στον εφοπλιστή Λογοθέτη για τον οποίο εργαζόταν ο Φέλιξ Μπίτζιος και όταν ο εφοπλιστής σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας μας απαγόρευσε τη χρήση των εταιρειών του και αρνήθηκε την εμπλοκή στο project τότε απευθύνθηκαν στον Νώντα Πασχαλίδη, τον γαμπρό του κ Κομνόπουλου. Έτσι η IDEMIA βρέθηκε να διεκδικεί το έργο των ταυτοτήτων σε κοινοπραξία με τη NEUROSOFT», γράφει συγκεκριμένα η ΕφΣυν.

Η ανάδειξη της συγκεκριμένης εταιρείας ως αναδόχου έγινε λόγω της προσθήκης συγκεκριμένων τεχνικών προδιαγραφών, που οδηγούσαν εκτός διεκδίκησής τις περισσότερες ανταγωνίστριες εταιρείες, ενώ μετά τις αντιδράσεις η μεθόδευση αυτή απέτυχε. Ο ανασχηματισμός με την απομάκρυνση Χρυσοχοΐδη αποδίδεται μάλιστα στον ρόλο που έπαιξε προκειμένου να μην προχωρήσουν τα παραπάνω σχέδια.

Η εφημερίδα παρουσιάζει και μέρος της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Ιζαμπέλ Λοζόν, της Καναδέζας manager που κατέχει τη θέση της Senior Vice President στην IDEMIA με τους Λαβράνο και Μπίτζιο.

Η Λοζόν είναι εκείνη που είχε αναλάβει να διεκδικήσει το έργο των νέων ταυτοτήτων στην Ελλάδα πριν ακόμη υπάρξει η συγχώνευση της Oberthur Technologies με τη Safran-Morpho η οποία και γέννησε την IDEMIA. Η ίδια και οι συνεργάτες της έχουν ασχοληθεί με το project αυτό ήδη από to 2017 και συνέχιζαν να το διεκδικούν έως και τov Σεπτέμβριο του 2022.

Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, την NEUROSOFT τη συναντάμε και στον εν εξελίξει διαγωνισμό για τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Κυβερνοασφάλειας.

Ο διαγωνισμός για τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Κυβερνοασφάλειας ύψους 40,4 εκατ. ευρώ υλοποιείται από το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης Ανάπτυξης και Καινοτομίας ΚΕΤΥΑΚ της ΕΥΠ, από τις εγκαταστάσεις του οποίου γίνονταν οι παρακολουθήσεις μέσω του λογισμικού Predator και το οποίο είναι ήδη στο επίκεντρο της εισαγγελικής έρευνας.

Στον διαγωνισμό έχουν κατέβει δύο κοινοπραξίες. Η Cosmote με δύο εταιρείες τεχνολογίας και η κοινοπραξία των Vodafone IBM και NEUROSOFT.  Πηγές της ΕφΣυν αναφέρουν πως ως εργολάβος της δεύτερης κοινοπραξίας εμφανίστηκε αρχικά η Intellexa η οποία μετά τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές αποσύρθηκε τυπικά και έμεινε να επικουρεί άτυπα τη NEUROSOFT.

Να σημειωθεί ότι η Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας συντάχθηκε από το γραφείο του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη σε συνεργασία με την προηγούμενη αποπεμφθείσα ηγεσία της ΕΥΠ, προβλέπει τη δημιουργία Κέντρου Επιχειρήσεων Κυβερνοασφάλειας Security Operations Center SOC και μηχανισμού ανίχνευσης δικτυακών ανωμαλιών και αντιμετώπισης επιθέσεων άρνησης υπηρεσίας DDoS εντός του ΚΕΤΥΑΚ.