Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι σπάνια ένα debate έχει αποδειχθεί καθοριστικό για το εκλογικό αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά κανένας πολιτικός δεν μπορεί να αδιαφορήσει για την παρουσία του εκεί, αφού μπορεί να μην μετρήσει θετικά στην κάλπη αν τα πάει καλά, αλλά σίγουρα θα μετρήσει αρνητικά αν τα πάει άσχημα.

Ads

Κυριάκος Μητσοτάκης:  Βασικός στόχος του είναι να φανεί σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης από τη δική του (αυτοδύναμη ΝΔ) γιατί ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ-ΜέΡΑ 25 δεν μπορούν να συνεννοηθούν για τη συγκρότηση προοδευτικής διακυβέρνησης. Προσβλέπει σε ένταση μεταξύ Τσίπρα-Ανδρουλάκη, Τσίπρα-Βαρουφάκη και Τσίπρα-Κουτσούμπα, για να δημιουργηθεί εντύπωση απομόνωσης από δυνητικούς συμμάχους για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλέξης Τσίπρας: Προσβλέπει στην ανάδειξη ενός αντιδεξιού μετώπου απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη, με σημεία αιχμής τις υποκλοπές, τη διαφθορά, την ακρίβεια και την τραγωδία των Τεμπών, ώστε να υπογραμμιστεί το διακύβευμα της πολιτικής αλλαγής. Επιδιώκει τη σύγκριση ανάμεσα στον ίδιο και στον πρόεδρο της ΝΔ κυρίως σε θέματα που αγγίζουν την ποιότητα της δημοκρατίας (ελευθερία των ΜΜΕ, κράτος δικαίου) και θα προσπαθήσει να δείξει ότι είναι εφικτή η συγκρότηση προοδευτικής διακυβέρνησης αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές έστω και με μια ψήφο.

Νίκος Ανδρουλάκης: Επειδή δεν είναι βουλευτής, δεν έχει τύχει μέχρι τώρα να συμμετάσχει σε αναμέτρηση με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Αυτό από μόνο του κάνει το debate δοκιμασία για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Θα επιμείνει στη γραμμή “ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας πρωθυπουργός” και θα προσπαθήσει να δείξει ότι το κόμμα του υπερέχει σε επίπεδο προγραμματικού λόγου και αξιοπιστίας, κρατώντας διακριτή απόσταση και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Δημήτρης Κουτσούμπας: Με τη δημοτικότητά του ενισχυμένη και το ΚΚΕ να δείχνει δυναμική αύξησης του εκλογικού του ποσοστού, δεν έχει άγχος. Πηγαίνει στο debate για να φανεί ως ο αρχηγός του πιο συνεπούς, και επομένως αξιόπιστου, κόμματος που δεν πρόκειται να συνεργαστεί σε καμία περίπτωση με τον “μολυσμένο” δικομματισμό. Δυνατό του σημείο, επικοινωνιακά, είναι το χιούμορ και η ανεπιτήδευτη λαϊκότητα.

Κυριάκος Βελόπουλος: Τον ενδιαφέρει πρωτίστως να απευθυνθεί στους “ανέστιους” ψηφοφόρους δεξιά της ΝΔ. Και γι αυτό θα δείξει όσο περισσότερο αντισυστημικός μπορεί. Καμία συνεργασία, καμία ανοχή σε κυβέρνηση ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, κανένας εφησυχασμός μπροστά στον κίνδυνο αποστασιών, ακόμη και νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος! Σπανίως εμφανίζεται στα μεγάλα κανάλια και γι αυτό επενδύει πολλά στο debate.

Γιάνης Βαρουφάκης: Έχει μόνο να κερδίσει από το debate. Από τη στιγμή που μετά τα Τέμπη φάνηκε πως το ΜέΡΑ 25 απέφυγε τον κίνδυνο συρρίκνωσης και με τη “Δήμητρα” να τον έχει φέρει στο κέντρο της προεκλογικής συζήτησης, ο Γ. Βαρουφάκης θα παίξει το χαρτί του ριζοσπαστισμού απέναντι στην ολιγαρχία και τα μεγάλα συμφέροντα. Θα προσπαθήσει να κάνει τη διαφορά στην ενότητα για την κλιματική αλλαγή, την οποία ζήτησε ο ίδιος.