«Τα νέα ινδάλματα» της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι άλλα από τους Γάλλους Matthieu Pigasse, τραπεζίτης, Daniel Cohen, οικονομολόγος, Baudouin Prot, γενικός διευθυντής BNP Paribas και ο οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος του Φρανσουά Μιτεράν Jacques Attali, υποστηρίζει χθεσινό άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro που υπογράφει η Αλεξία Κεφαλά.

Ads

«Μέχρι σήμερα, οι Έλληνες πολιτικοί εμπιστεύονταν, κυρίως, Αμερικανούς τραπεζίτες για τη ρύθμιση των χρηματοοικονομικών τους προβλημάτων. Ύστερα όμως από την υπόθεση με την Goldman Sachs, αυτό άλλαξε. Και είχε κάθε λόγο, καθώς η αμερικανική τράπεζα φέρεται να έχει βοηθήσει τους Έλληνες στην απόκρυψη του πραγματικού ύψους του χρέους της χώρας το 2000, πριν από την είσοδό της στο ευρώ, και στη συνέχεια να έχει συμβουλέψει την ελληνική κυβέρνηση κερδοσκοπώντας, παράλληλα, έναντι του χρέους της» υπενθυμίζει η συντάκτρια.

«Από ευρωπαϊκή σκοπιά, οι Έλληνες παραμένουν επιλεκτικοί» συνεχίζει το δημοσίευμα. «Οι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου δεν ξεχνούν τις επιφυλάξεις της Γερμανίας τη στιγμή των δυσκολιών της χώρας και ξέρουν ότι το Βερολίνο παραμένει δύσπιστο απέναντι στην Αθήνα».

«“Η κρίση μας επέτρεψε να δούμε ποιοι είναι οι φίλοι μας” σχολιάζει στενός συνεργάτης του Έλληνα πρωθυπουργού. Το περιβάλλον του αναγνωρίζει το ρόλο της Γαλλίας στην επεξεργασία του σχεδίου διάσωσης – του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος υπήρξε πιο ενθουσιώδης από την Αγγέλα Μέρκελ καθώς και των Ντομινίκ Στρος-Καν και Ζαν-Κλωντ Τρισέ, χωρίς τους οποίους το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας δεν θα είχε επιτευχθεί».

Ads

Το άρθρο συνεχίζεται σχολιάζοντας ότι «η Ελλάδα ξέρει να δείχνει την ευγνωμοσύνη της» και αναφέρει ότι «από την αρχή του έτους, η τράπεζα Lazard συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση. Ο Matthieu Pigasse, γενικός διευθυντής για τη Lazard στη Γαλλία, και ο Daniel Cohen έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Αθήνα, κλέβοντας την παράσταση από τους εκπροσώπους της Deutsche Bank και της HSBC».

«Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών έχει σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Baudouin Prot. Η BNP Paribas έχει αναλάβει τον γύρο συναντήσεων του υπουργού με επενδυτές στο Παρίσι. Στη συνέχεια, η BNP Paribas αναμένεται να κληθεί από τους Έλληνες στο πλαίσιο του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων» καταλήγει η ανταπόκριση της κας Κεφαλά.

Στην ίδια εφημερίδα φιλοξενείται και δεύτερο άρθρο με θέμα την Ελλάδα, αυτό του Arnaud Rodier με τίτλο «Η Ελλάδα πωλείται σε ξένους επενδυτές» όπου γίνεται αναφορά στην επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη στο Παρίσι προχθές καθώς και σε αυτήν του Γ. Παπακωνσταντίνου χθες.

«Ο Χάρης Παμπούκης ανέλαβε επισήμως την προηγούμενη εβδομάδα την προσέλκυση “στρατηγικών επενδύσεων” στη χώρα. Παρουσίασε στην κυβέρνηση έναν νόμο για την διευκόλυνση των επιχειρήσεων που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα, ο οποίος θα έρθει στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση στα τέλη Οκτωβρίου.Κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι συναντήθηκε, κυρίως, με τους οικονομολόγους, Ζακ Αταλί και Ντανιέλ Κοέν. Όπως δήλωσε στη Le Figaro ο Χάρης Παμπούκης: «Η Ελλάδα δεν είναι σήμερα ανταγωνιστική και για να γίνει θα πρέπει να υπάρξουν μεγάλα έργα με ιδιαίτερο χαρακτήρα». Για τον ίδιο, οι επενδύσεις αυτές αφορούν σε όλους τους τομείς όπου το δημόσιο κατέχει σήμερα την πλειοψηφία, δηλαδή την ενέργεια, την ύδρευση, τις μεταφορές, τους λιμένες. Και σε αυτήν την προσπάθεια όλες οι επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες, τόσο οι ελληνικές όσο και οι ξένες. Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές επενδύσεις, σκέφτεται πρωτίστως τους εφοπλιστές. Σε ό,τι αφορά τις ξένες επενδύσεις, δεν φοβάται να σπάσει ορισμένα ταμπού. Ήταν παρών από την αρχή στο συμβόλαιο ύψους 3,4 δισ. ευρώ που υπεγράφη με τους Κινέζους για την εκμετάλλευση δύο προβλητών στο λιμένα Πειραιά, ένα συμβόλαιο το οποίο επικρίθηκε πολύ από τους Έλληνες.

Σήμερα επιμένει και υπογράφει. «Η Κίνα είναι μία πολύ σημαντική χώρα που έχει τεράστιες ανάγκες στον τομέα των μεταφορών και ο Πειραιάς αποτελεί για τους Κινέζους μία πύλη εισόδου στην Ευρώπη. Ως αντάλλαγμα μας προσφέρουν την τεχνογνωσία τους και έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας» υπογραμμίζει ο κ. Παμπούκης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο εκτιμά ότι η επόμενη επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Αθήνα, στις 2 Οκτωβρίου, αναμένεται να φέρει και νέες επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών.

«“Υπάρχουν, όμως, και άλλοι επενδυτές πέραν αυτών”, συνεχίζει ο Χάρης Παμπούκης. “Υπάρχουν οι χώρες του Κόλπου, οι Ρώσοι, η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία”». Στο σημείο αυτό, ο συντάκτης υπενθυμίζει ότι «η Γερμανία στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης πρότεινε στην Αθήνα να πωλήσει τα νησιά της». Ο κ. Παμπούκης σχολιάζει ότι πρόκειται για «“Ένα πολύ πικρό αστείο. Ποτέ δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα».

Επανερχόμενο στις επενδύσεις το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο κ. Παμπούκης «υπολογίζει να προωθήσει 5 με 6 μεγάλα σχέδια κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους μετά την εφαρμογή του νόμου “κανένα κάτω από 300 εκατ. ευρώ” και τα οποία αναμένεται να αποφέρουν “ένα minimum 2,5 δισ. ευρώ”, δηλαδή ένα ποσό ανώτερο των 2,4 δισ. καθαρών εισροών ξένων κεφαλαίων που κατέγραψε η Ελλάδα το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, κοντινός συνεργάτης του διαβεβαιώνει ότι η φιλοδοξία του είναι να συγκεντρώσει όχι λιγότερα από 5 δισεκατομμύρια!».

«Οι ενέργειες αυτές θα περάσουν φυσικά και από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης το οποίο αναμένεται ότι θα αποφέρει 1 δισ. ευρώ έως το 2013. Η έκτασή του, ωστόσο, αναμένεται να καθοριστεί βήμα-βήμα. “Σε ορισμένους τομείς, όπως τα καζίνο, το κράτος θα εκχωρήσει όλα τα μερίδια που κατέχει, σε άλλους και, κυρίως, τους τομείς που συνδέονται με τους φυσικούς πόρους, θα διατηρήσει ένα μειοψηφικό ποσοστό ελέγχου. Αυτό που έχει σημασία, είναι να διατηρηθεί το πνεύμα της υπηρεσίας κοινής ωφέλειας καθώς και η εξασφάλιση του εφοδιασμού”, διευκρινίζει ο κ. Παμπούκης.

Ο ίδιος δεν αναφέρει πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, αλλά αρνείται την “πώληση των φιλέτων” της Ελλάδας. Όπως δηλώνει, μάλιστα, “Αντιθέτως, μέσα από παραγωγικές επενδύσεις θα προσθέσουμε κι άλλα φιλέτα, τα οποία θα αποφέρουν μία προστιθέμενη αξία που θα βοηθήσει τη χώρα στην ανάκαμψη της οικονομίας της”» καταλήγει το δημοσίευμα.