Εκτενή αναφορά στο ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ads

«Είναι ένα κρίσιμο θέμα το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα. Πηγαίνουμε για πρώτη φορά σε εκλογές ισοτιμίας ψήφου», σημείωσε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η εναλλακτική για τη χώρα είναι να υπάρξει μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, σενάριο εφικτό» πρόσθεσε και επεσήμανε ότι «αν δεν βγαίνουν οι αριθμοί τα υπόλοιπα κόμματα της αριστεράς πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους».

Διαβάστε επίσης: Ο Τσίπρας συζητά με τη Zoe Pre για τους νέους και την πολιτική – «Να πάνε μαζικά στην κάλπη, δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος»

Ads

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο ΚΚΕ και στο ΜέΡΑ 25, -και αφού πρώτα υπενθύμισε με νόημα πως η απλή αναλογική συνεπάγεται ευθύνες- ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «αν υπολείπονται 5-10 βουλευτές για να έχουμε πλειοψηφία για προοδευτική σύγκλιση, θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη αν θα στηρίξουν αυτήν την κυβέρνηση ή αν θα ανοίξουν τον δρόμο στον κ. Μητσοτάκη με απανωτές εκλογές και με περιπέτειες για τη χώρα να επανέλθει και να συνεχίσει αυτά που έκανε εδώ και 4 χρόνια».

Το «σχέδιο Δήμητρα» αφορά τις εμμονές Βαρουφάκη

Αναφερόμενος στα ζητήματα της οικονομίας, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως η επενδυτική βαθμίδα ήταν το μόνο που είχε να υποσχεθεί ο Κ. Μητσοτάκης το 2019 γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ρύθμισε την οικονομία και άφησε μαξιλαράκι 37 δισ. ευρώ. υπογραμμίζοντας ότι το μόνο που υποσχέθηκε πριν από τις εκλογές του 2019 ο πρωθυπουργός «και το υποσχόταν κάθε 6 μήνες στη διάρκεια της θητείας του» δεν το πραγματοποίησε. «Όσο το είδατε εσείς άλλο τόσο και εμείς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα επεσήμανε ότι ο Κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ αφήνει μεγαλύτερο το δημόσιο χρέος κατά 46 δισ. ευρώ και κατά 40 δισ. το ιδιωτικό. Παράλληλα, αφήνει το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μεγαλύτερο κατά 10 φορές.

Έχουμε ολιστικό σχέδιο με αναπτυξιακή πνοή στην οικονομία και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι πλέον «το ζήτημα για τη χώρα δεν είναι αν θα μείνουμε στην Ευρώπη αυτό έχει λήξει. Ζήτημα είναι αν θα γίνουμε Ευρώπη. Μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα».

Στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει τα ζητήματα που τέθηκαν από τον Γ. Βαρουφάκη σχετικά με το «σχέδιο Δήμητρα» ξεκαθάρισε ότι ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 ανοίγει ένα θέμα που δεν απασχολεί την ελληνική κοινωνία, δεν αφορά στην πραγματικότητα και «αφορά στις δικές του εμμονές».

«Αυτές δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και συζήτησης» υπενθυμίζοντας την αποχώρηση Βαρουφάκη το 2015 και τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δοκιμαστεί, δεν έρχεται από το πουθενά».

Το νέο παραγωγικό μοντέλο

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι εθνικός στόχος να επουλώσουμε τις πληγές της 8ετίας των μνημονίων που παραμένουν στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας.

Αναφερόμενος σε δέσμη παρεμβάσεων, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου με επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στήριξη των νέων ζευγαριών και των νέων μητέρων και την ανάγκη να φύγουμε από τη δογματική προσήλωση στην αδιέξοδη μεταναστευτική πολιτική της ΝΔ.

«Ξέρω ότι η ΝΔ δεν μπορεί να το ξεπεράσει λόγω όσων προέρχονται από την άκρα δεξιά» σημείωσε ο ο Αλ Τσίπρας εξηγώντας ότι το μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό μπορεί να στηρίξει την ελληνική οικονομία μέσα από την ένταξή τους σε αυτή. «Άνθρωποι από την Αλβανία μένουν 30 χρόνια και δεν έχουν υπηκοότητα.Πρέπει να έχουμε σχέδιο ένταξης και ενσωμάτωσης των μεταναστών» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η απάντηση Τσίπρα στα περί νέων μνημονίων

Απαντώντας σε ερώτηση για το που θα βρεθούν τα χρήματα για την υλοποίηση όσων εξαγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς o Κ. Μητσοτάκης μιλάει κίνδυνο νέων μνημονίων, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε ότι πάει πολύ να κουνούν το δάχτυλο «αυτοί που δεν πέτυχαν ποτέ δημοσιονομικούς στόχους και έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια».

Επανέλαβε ότι όλες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοστολογημένες και ότι χρειάζονται δημόσιες επενδύσεις στην υγεία και σε υποδομές.

Επιπλέον, σχετικά με τα χρήματα για την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι για επιδοτήσεις στην ενέργεια έχουν δοθεί πάρα πολλά χρήματα, πολύ μικρό ποσοστό από τα οποία θα μπορούσε να δοθεί από το δημόσιο ώστε να ανακτήσει το 51% της ΔΕΗ. Η επανακρτικοποίηση της ΔΕΗ θα λειτουργήσει προστατευτικά για την κοινωνία σημείωσε ο ίδιος προσθέτοντας ότι η ΔΕΗ «θα πάψει να είναι λαγός στην κούρσα της κερδοσκοπίας με τους υπόλοιπους παρόχους ενέργειας».

Η αναφορά στα σκάνδαλα της ΝΔ και το debate

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου για τα 10 δισ απευθείας αναθέσεις και σε κλειστούς διαγωνισμούς κάνοντας λόγο για κάνοντας λόγο για «εικόνα σκανδάλων, διαφθοράς και αδικίας» που βλέπουν οι πολίτες.

Δεν παρέλειψε αναφερθεί στο το Μαξίμου ΑΕ υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Χειμάρας, η κα Νικολάου ο κ. Πάτσης ήταν στο κόμμα της ΝΔ ενώ υπενθύμισε ότι το κυβερνών κόμμα χρωστά 400 εκατ στις τράπεζες. «Αυτή είναι η εικόνα σήμερα» ανέφερε.

Όσον αφορά στη διεξαγωγή debate ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται γιατί φοβάται τη σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ και υπενθύμισε ότι το 2015 κα ο κ. Μεϊμαράκης κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε τηλεμαχία των δύο και ο τελευταίος ανταποκρίθηκε.

«Έχει καταντήσει ανέκδοτο. Εκτός από το debate με όλους του πολιτικούς αρχηγούς πρέπει να βρεθούμε και οι δυο μας για να μάθει ο ελληνικός λαός το πρόγραμμά μας. Θα συζητήσουμε τι θα γίνει με τα μεγάλα θέματα για την Υγεία. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει το debate γιατί θέλει να κρύψει τις ευθύνες του».