Ο László Andor, Ούγγρος οικονομολόγος και πρώην ευρωπαίος Επίτροπος θα βρεθεί στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή. Η παρουσία του στην Ελλάδα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ των προοδευτικών αξιών και της προστασίας της δημοκρατίας. Επιπλέον, φέρνει γνώσεις και εμπειρίες από τις Βρυξέλλες και τον πλούσιο ακαδημαϊκό του βίο.
Ο László Andor έχει μια μακρά πορεία τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο, όσο και στα κοινά. Έχει διδάξει οικονομικά σε σημαντικά πανεπιστήμια, όπως το Ελεύθερο πανεπιστήμιο Βρυξελλών (ULB) και το Sciences Po. Σήμερα είναι Γενικός Γραμματέας του FEPS. Το Ίδρυμα Ευρωπαϊκών Προοδευτικών Μελετών (Foundation for European Progressive Studies) είναι το think tank της προοδευτικής πολιτικής οικογένειας (Σοσιαλδημοκράτες) σε επίπεδο ΕΕ.
Πέρα από την ακαδημαϊκή του δραστηριότητα σε επίπεδο πολιτικής δράσης, προερχόμενος από μια χώρα η κυβέρνηση της οποίας επικρίνεται διεθνώς για το διαρκές ολίσθημα του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν σε αυταρχικές πολιτικές, ο László Andor ασκεί διαρκώς τεκμηριωμένη και σφοδρή κριτική.
«Γνωρίζω ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις στο ΕΛΚ […] Κάποιοι επιλέγουν να είναι, ας πούμε, πιο τακτικιστές και κάνουν τα στραβά μάτια, αφού γνωρίζουν ότι η αποπομπή του Fidesz, του οποίου ηγείται ο Όρμπαν, θα τους κοστίσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», έχει δηλώσει σε συνέντευξή του στο Euractiv, το 2017, αναδεικνύοντας την αδικαιολόγητη προστασία του Όρμπαν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), παρά την πίεση που δέχεται η δημοκρατία και το κράτους δικαίου.
Η δικαίωση του ίδιου ήρθε τέσσερα χρόνια μετά, όταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ήρθε σε οριστική ρήξη με το κυβερνών ουγγρικό κόμμα Fidesz, το οποίο αποχώρησε από την κοινοβουλευτική ομάδα, επιχειρώντας να αποφύγει τις επικοινωνιακές συνέπειες που μια ατιμωτική εκδίωξη θα επέφερε.
Παράλληλα, στέκεται συχνά στον κίνδυνο, που ελλοχεύει λόγω της ακροδεξιάς ρητορικής. Σε ένα κείμενό του για το Hertie School στο Βερολίνο, που εξειδικεύεται στη δημόσια πολιτική, ο Ούγγρος οικονομολόγος, László Andor αποτυπώνει ανάγλυφα σε ένα δεκάλογο τα αίτια της ανόδου του αυταρχικού ηγέτη, Βίκτορ Όρμπαν στην εξουσία, κάνοντας ειδική αναφορά στην αντιμεταναστευτική υστερία:
«Η προσφυγική κρίση του 2015 ήταν χρήσιμη και ο Όρμπαν κατάφερε να εκμεταλλευτεί τον φόβο των Ούγγρων για τους μετανάστες. Η αντιμεταναστευτική υστερία τα τελευταία τρία χρόνια ήταν άνευ προηγουμένου και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη συσπείρωση της βάσης των ψηφοφόρων του Orbán».
Έχοντας μακρά πορεία τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο, όσο και στα κοινά, στο Φόρουμ θα συζητήσει με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, διευθυντή του Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, και την Azita Berar Awad, πρόεδρο του συμβουλίου του UNRISD του OHE (United Nations Research Institute for Social Development), για τη σημασία της κοινωνικής συμπερίληψης και τους τρόπους ενίσχυσής της.
Εξάλλου, αυτό το επιστημονικό πεδίο αποτελεί εξειδίκευση του Γενικού Γραμματέα του FEPS και πρώην Επιτρόπου. Πρόσφατα μάλιστα, αναφέρθηκε στην κοινωνική συμπερίληψη των Ρομά, αναφέροντας: «Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (της οποίας ήμουν μέλος, που εργαζόμουν για αυτήν την πολιτική, μεταξύ πολλών άλλων) εισήγαγε το πλαίσιο της ΕΕ για τις εθνικές στρατηγικές ένταξης των Ρομά το 2011, ο στόχος ήταν να γίνουν “απτές” βελτιώσεις στις ζωές των πιο ευάλωτων πολιτών. Η τελευταία έρευνα της Υπηρεσίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) δείχνει ότι αυτό δεν έχει συμβεί για τέσσερις στους πέντε Ρομά, που ζουν σήμερα σε κίνδυνο φτώχειας».
Παράλληλα, έχει αναφερθεί και στο φαινόμενο του λαϊκισμού, εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο η υπερβολική χρήση του όρου «λαϊκισμός» αντικαθιστά έννοιες, που περιγράφουν με μεγαλύτερη ακρίβεια ιδεολογίες, πολιτικές και πολιτικούς: «Αν και δεν είναι καθόλου αχρείαστη ως έννοια, η υπερβολική χρήση του λαϊκισμού σήμερα είναι σημάδι πνευματικής οκνηρίας και υποκατάστατο της ορθής πολιτικής ανάλυσης. Ποτέ δεν εξηγήθηκε επαρκώς, γιατί οι εθνικιστικές, αυταρχικές, ακροδεξιές και νεοφασιστικές τάσεις δεν πρέπει να ονομάζονται εθνικιστικές, αυταρχικές, ακροδεξιές ή νεοφασιστικές, αλλά λαϊκιστικές».
Καθίσταται λοιπόν φανερό, ότι η συμμετοχή του στο φόρουμ των Δελφών φέρει ένα σημαντικό συμβολικό βάρος, το οποίο ενισχύει τις φωνές που κάνουν λόγο για ανάγκη περιφρούρησης του κράτους δικαίου και προώθηση της κοινωνικής συμπερίληψης.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >