Φωτιές στη Νέα Δημοκρατία άναψε η τρίτη κατα σειρά κατάθεση της συμβολαιογράφου και συζύγου του Γιώργου Βουλγαράκη, Αικατερίνης Πελέκη χθες, κατά την οποία εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για τις ευθύνες του στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, λέγοντας ότι υπήρξε «κεντρική πολιτική απόφαση, που ελήφθη με ευθύνη του πρωθυπουργού».

Ads

Η κατάθεση Πελέκη αναζωπύρωσε το διάλογο για κατάθεση του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής για τις ανταλλαγές εκτάσεων γης μεταξύ της Μονής και του Δημοσίου. Σήμερα, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης επανέφερε θέμα της κατάθεσης του ίδιου του Κώστα Καραμανλή όμως η Επιτροπή επιφυλάχτηκε να απαντήσει λόγω απουσίας του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και η απόφαση μετατέθηκε για την επόμενη συνεδρίαση.

Πάντως ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Γιάννης Αμοιρίδης είπε στους δημοσιογράφους ότι είναι «ορατό το ενδεχόμενο να κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά καλό θα ήταν η απόφαση να ληφθεί μετά την κλήση των υπό κατηγορία υπουργών», ενώ αντιθέτως ο κ. Πλεύρης αντέτεινε ότι ακριβώς για να μην ταυτισθεί με τους ελεγχομένους θα πρέπει να προηγηθεί. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος είπε ότι το κόμμα του δεν θα έφερνε αντίρρηση σε μία τέτοια ενδεχόμενη κλήτευση.

Τη θέση ότι πρέπει να κληθεί ο Κώστας Καραμανλής στην Εξεταστική Επιτροπή, εξέφρασε και ο Γιώργος Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Υποστήριξε ότι η κατάθεση της κας Πελέκη συμπληρώνει αυτά που είχε ισχυρισθεί και ο κ. Δούκας παλιότερα, ενώ πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να γίνει ουσιαστικά ανάλυση του θέματος, αν ο πρώην πρωθυπουργός δεν εκθέσει στην Επιτροπή αναλυτικά την θέση του.

Ads

Κατά τα άλλα, ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαγιάννης, που εξετάσθηκε σήμερα από την Επιτροπή, επιβεβαίωσε έπειτα από συνέντευξη που είχε πάρει από τον πρώην υπουργό Πέτρο Δούκα όσα είχε παραδεχθεί ο πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος ότι δέχθηκε πιέσεις από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο Λέανδρος Ρακιντζής, Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, εξεταζόμενος είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η ζημιά του Δημοσίου από την ανταλλαγή με τη Μονή ξεπερνά τις 73.000 ευρώ, που είναι το όριο για να χαρακτηρισμό της πράξης ως κακουργήματος. Πρόσθεσε όμως ότι η εκτίμησή του αυτή είναι πρόχειρη και κατά προσέγγιση, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται πραγματογνωμοσύνη, ενώ εξέφρασε την απορία του γιατί δεν έχει γίνει ακόμη.

Τελευταίος κατέθεσε ο επιχειρηματίας Ιορδάνης Παπαϊωάννου, ο οποίος εμπλέκεται με επιχειρηματικές αγοραπωλησίες με τον Όμιλο Πάπιστα για ακίνητα που δεν έχουν πάντως σχέση με τη Μονή Βατοπεδίου. Φέρεται να έχουν γίνει εντός της ίδιας ημέρας αγοραπωλησίες ύψους 4 εκατ. ευρώ με τριπλάσιο τίμημα πώλησης έναντι του τιμήματος αγοράς. Ο ίδιος, κατά πληροφορίες των Νέων, υποστήριξε ότι ήθελε να «διευκολύνει» τον κ. Πάπιστα για να παίρνει μεγάλα δάνεια από την τράπεζα, προκειμένου να έχει ρευστότητα, που θα εξασφάλιζε και στον ίδιο τα απαιτούμενα.

Καλύπτει Καραμανλή η ΝΔ

«Ήταν μια καθόλα νόμιμη και αξιοπρεπής απόφαση και η Ν.Δ. είχε συνομολογήσει ότι ήταν πολιτική απόφαση», σχολίασε για τις ανταλλαγές ακινήτων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στην κατάθεση της Κατερίνας Πελέκη. «Τα περί παντελονιών δεν θα τα σχολιάσουμε [σ.σ. η κ. Πελέκη είχε καταθέσει ότι ο πρώην πρωθυπουργός “δεν φορά παντελόνια” επειδή δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του]. Θυμίζουμε ότι η Βουλή ερευνά το πολιτικό χρήμα. Τα πορίσματα που έχουν κατατεθεί δεν δείχνουν ζημία. Αν υπάρχει έκθεση με άλλη μεθοδολογία υπολογισμού, να τη δούμε», πρόσθεσε σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Σκάι, ο Κ. Τζαβάρας εξέφρασε την ενόχλησή του για την κατάθεση, σημειώνοντας πως «η κ. Πελέκη δεν ανακάλυψε την Αμερική».

Επίσης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευρυπίδης Στυλιανίδης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, σχετικά με την κατάθεση της Αικ. Πελέκη τόνισε πάντως ότι «η βαρύτητα της μαρτυρικής κατάθεσης ενός μάρτυρα εξαρτάται από τη δυσμενή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο ίδιος, ιδιαίτερα όταν είναι κατηγορούμενος».

Συνομιλητές του Κώστα Καραμανλή, αναφέρει ο σημερινός Τύπος, σχολιάζοντας όσα είπε για τον πρώην πρωθυπουργό στην κατάθεσή της στην προοανακριτική για την υπόθεση του Βατοπεδίου η κα Πελέκη έλεγαν πως όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Επεσήμαναν μάλιστα ότι προέρχονται από πρόσωπο που δεν είχε καμία σχέση με την κυβερνητική λειτουργία.

Ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό 9,84, απέφυγε να σχολιάσει όσα κατέθεσε η κα Πελέκη αλλά εξέφρασε ωστόσο την άποψη ότι η ΝΔ δεν έπρεπε να έχει αποχωρήσει από την επιτροπή για την υπόθεση του Βατοπεδίου. «Είμαι κατά, γενικά, της λογικής της αποχώρησης από τη Βουλή, για οποιοδήποτε λόγο. Ελπίζω να μην επιλέξουμε να αποχωρήσουμε και από άλλες επιτροπές στο μέλλον. Έστω και αν έχουμε βάσιμες υποψίες ότι οι επιτροπές αυτές γίνονται για λόγους πολιτικών διώξεων, πάλι οφείλουμε αυτό να το αποδείξουμε μέσα από την κοινοβουλευτική μας δραστηριότητα και όχι μέσα από την αποχώρησή μας», είπε.

«Πρέπει να έρθει (στην επιτροπή), πρέπει να μας πει πως έγινε», είπε σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης για τον Κώστα Καραμανλή, ενώ για τις απαντήσεις που έχει δώσει μέχρι σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός για το θέμα, αρκέστηκε να πει ότι όπως δεν μπόρεσε να χειριστεί το κράτος με αποτέλεσμα να πτωχεύσει, έτσι δεν μπόρεσε να χειριστεί και μία υπόθεση, αυτή του Βατοπεδίου.

«Η κατάθεσή της στην προκαταρκτική επιτροπή για το Βατοπέδι εκθέτει ανεπανόρθωτα τη Ν.Δ και προσωπικά τον πρώην πρωθυπουργό» σημειώνει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης και προσθέτει ότι είναι υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό.

«Με τις χθεσινές εξελίξεις επιβεβαιώνεται απολύτως η εκτίμηση της Δημοκρατικής Αριστεράς ότι η αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας τόσο από την επιτροπή του Βατοπεδίου όσο και από την επιτροπή των ομολόγων συνιστά πλήγμα στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και στη λειτουργία της δικαιοσύνης. Εμείς από την πρώτη στιγμή διερεύνησης του σκανδάλου είμαστε απολύτως συνεπείς απέναντι στη θέληση των Ελλήνων πολιτών να βρεθεί η αλήθεια χωρίς λαϊκισμούς, διάθεση ανθρωποφαγίας και αισθήματα ρεβανσισμού. Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από τη ΝΔ και από τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό εξηγήσεις» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Πελέκη έχει κληθεί από τη Δικαιοσύνη ως ύποπτη σε βαθμό κακουργήματος λόγω του ότι συνέταξε τα περισσότερα συμβόλαια των ανταλλαγών με τη Μονή Βατοπεδίου, κυρίως στην περιοχή της Ουρανούπολης.

Κατηγορούμενοι της Κτηματικής Εταιρίας Δημοσίου στην ανακρίτρια

Πρώην στελέχη της Κτηματικής Εταιρίας Δημοσίου (ΚΕΔ) καλεί προς απολογία από την ερχόμενη εβδομάδα η εφέτης ειδική ανακρίτρια της υπόθεσης των ανταλλαγών Δημοσίου και μονής Βατοπεδίου, Ειρήνη Καλού. Κατηγορούνται για απιστία και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Ήδη έχει σταλεί από το ανακριτικό γραφείο η πρώτη κλήση προς τον πρώην πρόεδρο της ΚΕΔ, Πέτρο Παπαγεωργίου, ο οποίος καλείται να λογοδοτήσει ενώπιον της κ. Καλού την άλλη εβδομάδα, ενώ ακολουθούν άμεσα οι κλήσεις προς πέντε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας.

Στα υπομνήματα που είχαν παραδώσει στους Εισαγγελείς στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, οι εμπλεκόμενοι της ΚΕΔ αρνούνταν ότι έχουν ποινική ευθύνη για τις λεγόμενες “ιερές” ανταλλαγές, υποστηρίζοντας πως οι ίδιοι ήταν εκτελεστικά όργανα, που εφάρμοζαν πολιτικές αποφάσεις.