Ο πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης δήλωσε χθες  πως οφείλουν μία συγγνώμη στην κ. Μενδώνη «…όλοι οι ευαίσθητοι που μιλούσαν για το τσιμέντωμα της Ακρόπολης, οι οποίοι διαδήλωναν εξοργισμένοι κατά της Υπουργού Πολιτισμού» αφού «..η έκθεση αξιολόγησης της Ακρόπολης από την αρμόδια επιτροπή της UNESCO, κρίνει τη διαχείριση και την προστασία του μοναδικού αυτού πολιτιστικού θησαυρού ως υποδειγματική».

Ads

Αυτό αναπαρήγαγαν όλα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, που δεν μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν τις 70 σελίδες της έκθεσης για να διαπιστώσουν αν ο πρωθυπουργός λέει την αλήθεια.

Από μια  προσεκτική ανάγνωση της έκθεσης, συμπεραίνει κανείς πως αν κάποιος πρέπει να ζητήσει συγγνώμη είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Λίνα Μενδώνη, αφού οι εμπειρογνώμονες υπογραμμίζουν κακοτεχνίες, ελλείψη τουριστικού και γενικού σχεδίου, αλλά κυρίως έργα που έγιναν χωρίς να προηγηθεί η έγκριση των μελετών από την UNESCO, ως όφειλε να πράξει το υπουργείο.

Η φράση που επαναλαμβάνεται στην έκθεση είναι η εξής: «Τα σχέδια και οι μελέτες θα πρέπει  να κοινοποιούνται στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς για έλεγχο από το Συμβουλευτικά Όργανα, πριν από την έναρξη εφαρμογής των εργασιών»

Ads

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν διαστρευλώνει υπέρ της μόνο ρεπορτάζ του διεθνούς τύπου, αλλά και εκθέσεις εμπειρογνωμόνων, όπως αυτή της UNESCO, αφού απο αυτήν κρατά μόνο τα συμφέροντα -όπως το γενικό συμπέρασμα ότι η Ακρόπολη είναι προστατευμένη- κι όχι παρατηρήσεις που εκθέτουν την κυβέρνηση και τη χώρα, όπως την επικινδυνότητα του λόφου για ΑμΕΑ.

Ο επίλογος της έκθεσης της  Επιτροπής λέει εξάλλου ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μια σημειακή μελέτη της Δυτικής Πρόσβασης της Ακρόπολης, χωρίς να γίνει σοβαρή συζήτηση πάνω σε μελέτες (και όχι ιδέες ή προσχέδια) και  πως η συζήτηση αυτή να γίνει και σε διεθνές φόρουμ και πάντα σε συνεργασία με την UNESCO.

Η αποστολή της Επιτροπής και οι συναντήσεις με ειδικούς της αρεσκείας της υπουργού

Μετά την κατακραυγή για τις τσιμεντένιες διαστρώσεις στην Ακρόπολη και των ερωτημάτων που τέθηκαν για το αν είχε ενημερωθεί για οποιαδήποτε εργασία η UNESCO, ήρθε στην Ελλάδα Μικτή Συμβουλευτική Αποστολή (Joint Advisory Mission) αποτελούμενη από δύο εκπροσώπους του διεθνούς ICOMOS και ενός του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, οι οποίοι πραγματοποίησαν (27-29 Απριλίου 2022), επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργείου Πολιτισμού.

Με ποιους συναντήθηκε αυτή η επιτροπή; Με τους ανθρώπους που επέλεξε η υπουργός, όπως ο Πρόεδρος της ΕΣΜΑ Μ. Κορρές, και με τη Διευθύντρια της Εφορείας Αθηνών και στενή συνεργάτιδα της Υπουργού Ε. Κουντούρη. Η κ. Μενδώνη φρόντισε ώστε να μην βρεθούν με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων αλλά ούτε και με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχιτεκτόνων που είχαν εκφράσει εμπεριστατωμένες αντιρρήσεις. «Ο μόνος αντίλογος διατυπώθηκε από το ελληνικό ICOMOS σε μία συνάντηση που κράτησε  μισή ώρα, γιατί τόσο επέτρεψε το ΥΠΠΟΑ!» λέει η πρόεδρος των Ελλήνων αρχαιολόγων Δ.Κουτσούμπα, στο tvxs. Η Επιτροπή δεν ενημερώθηκε για μια σειρά θεμάτων όπως ότι ο ανελκυστήρας για ΑμΕΑ βρίσκεται συχνά πυκνά εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να καλείται η πυροσβεστική για να εξυπηρετήσει αναπήρους όπως έχει αναδείξει το tvxs. 

Οι παρατηρήσεις της UNESCO που αποκρύπτει η κυβέρνηση

Παρ’όλα αυτά όμως, η Επιτροπή -η οποία χρησιμοποιεί πάντα διπλωματική γλώσσα και δεν κάνει ευθείες επιθέσεις σε κυβερνήσεις- κάνει πλήθος παρατηρήσεων, τις οποίες τόσο ο πρωθυπουργός όσο και το δελτίο τύπου του Υπ. Πολιτισμού, αποκρύπτουν. Όπως για παράδειγμα, πως οι διαδρομές για τα τυφλά άτομα είναι προβληματικές. Κι  αυτό, ενώ μετά τους τραυματισμούς τυφλών ατόμων στον Ιερό βράχο (ένας είχε μεταφερθεί με κατάγματα στο νοσοκομείο) είχαν γίνει διορθωτικά έργα το 2022.

image
Δείχνει τον κίνδυνο να γλιστρήσει κανείς στις μαρμάρινες σκάλες της δυτικής εξόδου

image
Κουπαστή ειδικά σχεδιασμένη για την τοποθεσία της Ακρόπολης για να καθοδηγεί τυφλούς. Η κουπαστή έχει πληροφορίες για τους επισκέπτες σε γραφή Braille. Αυτή τη στιγμή η κουπαστή διασχίζει αρκετά αρχαιολογικά παράθυρα που μπορούσαν να αποτελούν κίνδυνο για ορισμένες κατηγορίες επισκεπτών και ιδιαίτερα για τυφλούς

Το πιο σημαντικό από όλα είναι πως η UNESCO υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της αρχαιολογικής περιοχής πρέπει να κοινοποιείται στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς για αξιολόγηση από τα Συμβουλευτικά Όργανα πριν από την προώθηση της υλοποίησης του και όχι εκ των υστέρων!

Η Επιτροπή αναφέρει επίσης, πως πριν από κάθε παρέμβαση, θα πρέπει να διεξάγεται μια μελέτη των επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει η κάθε επέμβαση στη διατήρηση των χαρακτηριστικών που συνιστούν την Οικουμενική Αξία του μνημείου και πως δεν έχει κατατεθεί για την Ακρόπολη Σχέδιο Τουριστικής Διαχείρισης, το οποίο πρέπει να κατατεθεί το συντομότερο σε συνάρτηση με τον ευρύτερο σχεδιασμό διαχείρισης των αρχαιολογικών τόπων και της πόλης της Αθήνας. Σε αυτό το πλαίσιο θέτει θέμα διαχείρησης τουριστικών ροών, ως ένα από τα προβλήματα που δεν έχουν ρυθμιστεί.

Άλλες παρατηρήσεις με τις οποίες η έκθεση υπογραμμίζει πως το υπουργείο κινήθηκε αντίθετα από τις προβλεπόμενες από την UNESCO  διαδικασίες.

Η έκθεση επισημαίνει πως η γεωτεχνική μελέτη σχετικά με το σύστημα αποστράγγισης των ανακαινισμένων διαδρόμων που βρίσκεται σε εξέλιξη  πρέπει να κοινοποιηθεί στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς για αναθεώρηση από τα συμβουλευτικά όργανα. Δικαιώνει τους αρχαιολόγους σημειώνοντας πως «Οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους το βάρος των οχημάτων που μεταφέρουν υλικά για την προστασία του ευαίσθητου αρχαίου βράχου και πως  πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικοί τρόποι οργάνωσης του σημερινού χώρου αποκατάστασης προκειμένου να μειωθεί η κίνηση βαριών μηχανημάτων και εξοπλισμού στο βράχο της Ακρόπολης».

Σημειώνει πως νέος ανελκυστήρας δεν έχει αρνητική επίπτωση στην Εξέχουσα Οικουμενική Αξία της Ακρόπολης και πως η επέμβαση αυτή φαίνεται να είναι πλήρως αναστρέψιμη όμως η UNESCO δεν έλαβε ποτέ έκθεση ούτε για αυτή τη μελέτη.

Γράφει ότι το πλάτος των μονοπατιών έχει διευρυνθεί κατά την ανάπλαση πράγμα λειτουργικά χρήσιμο, αλλά προσθέτει πως «Η εμφάνιση (υφή, χρώμα) του υλικού επίστρωσης και το πλάτος των μονοπατιών θα μπορούσε να είχε σχεδιαστεί για να προσαρμοστεί καλύτερα στο σκηνικό της Ακρόπολης».

image
Οι συνδέσεις από τη μια κουπαστή στην άλλη θα πραγματοποιηθούν μόλις ολοκληρωθεί το έργο σε όλο τον χώρο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη συνέχειας και ποικιλία υλικών που μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία πρόσβασης στον χώρο. 

Σχετικά με το νέο έργο φωτισμού  συμπεραίνει ότι δεν έχει αρνητικό αντίκτυπο στον βράχο της Ακρόπολης όμως «…συσκευές και εξοπλισμός πρέπει να ενσωματωθούν καλύτερα στα μνημεία και το τοπίο καθώς σήμερα καλώδια και λάμπες είναι πολύ ορατά σε όλη την Ακρόπολη».

Η Επιτροπή σημειώνει ότι επείγει και ουσιαστικό το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης της Ακρόπολης. «Θα πρέπει να περιλαμβάνει τουριστικό σχεδιασμό, ανάπτυξη υποδομών μέσα και γύρω από το ακίνητο, συμπεριλαμβανομένης της αποχέτευσης, φωτισμό, νερό, πεζοδρόμιο και μονοπάτια, κυκλοφορία, πρόσβαση και στάθμευση οχημάτων και τουριστικών λεωφορείων, ενσωμάτωση μιας προοπτικής βιώσιμης ανάπτυξης· σχέδια για την αξιοποίηση των άλλων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στην Αθήνα.