Τουλάχιστον τρεις άμαχοι είναι νεκροί από τις συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στο Σουδάν, όπως ανακοίνωσε μία τοπική ιατρική οργάνωση.

Ads

Το κλίμα είναι τεταμένο καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται μέσω των διεθνών πρακτορείων, η κρατική αεροπορική εταιρία της Σαουδικής Αραβίας (Saudia) ανακοίνωσε ότι ένα από τα αεροσκάφη της, τύπου Airbus «είχε ένα ατύχημα» στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ στο Σουδάν, πριν από την προγραμματισμένη σημερινή αναχώρησή του για το Ριάντ, χωρίς να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η Saudia ανέφερε επίσης ότι οι πτήσεις της προς και από το Σουδάν έχουν ανασταλεί μέχρι να υπάρξει μία νέα ανακοίνωση.

Η κρατική αεροπορική εταιρία της Αιγύπτου EgyptAir ανακοίνωσε επίσης ότι αναστέλλει τις πτήσεις της προς και από το Χαρτούμ για 72 ώρες, μετά το ξέσπασμα των πολεμικών συγκρούσεων στο Σουδάν.

Παράλληλα, ο διοικητής των πανίσχυρων παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στρατηγός Μοχάμεντ Χάμνταν Νταγκάλο, που είναι ευρύτερα γνωστός ως Χεμεντί, χαρακτήρισε τον αρχηγό του στρατού του αρχηγού του στρατού, που προχώρησε στο πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου 2021, Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν ως εγκληματία, σε μία σημερινή ζωντανή τηλεφωνική συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Ads

Νωρίτερα, διεθνή πρακτορεία έκαναν λόγο για μάχες ακόμα και μέσα στο κτήριο της κρατικής τηλεόρασης της χώρας. Σύμφωνα με μία μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα στο Reuters, πυροβολισμοί ακούγονταν στο ευρύτερο περιβάλλον των εγκαταστάσεων της τηλεόρασης.

Όπως έγινε γνωστό μέσω ανακοίνωσης του στρατού, η Πολεμική Αεροπορία του Σουδάν διεξάγει επιχειρήσεις κατά των επιθέσεων των πανίσχυρων παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF). Πλάνα τηλεοπτικού σταθμού παρουσίασαν ένα μαχητικό αεροσκάφος να πετάει στον ουρανό της πρωτεύουσας Χαρτούμ, χωρίς το Reuters να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα το αναφερόμενο τηλεοπτικό υλικό. Επίσης, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και της RSF στην πρωτεύουσα του Βόρειου Νταρφούρ, Ελ Φάσερ.

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του Σουδάν ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι έχουν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου, της κατοικίας του αρχηγού του στρατού, στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, αλλά και του διεθνούς αεροδρομίου στο Χαρτούμ. Στην ανακοίνωση οι δυνάμεις RSF ανέφεραν ότι έχουν τον έλεγχο άλλων δύο αεροδρομίων στην πόλη Μερόβε στα βόρεια της χώρας, αλλά και του αεροδρομίου της πόλης Ελ Ομπέιντ που βρίσκεται στο Νότιο Σουδάν.

Ο σουδανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) αποπειράθηκε να επιτεθεί σε διάφορες θέσεις των στρατευμάτων του, ενώ η RSF κατηγόρησε τον στρατό ότι αυτός προκάλεσε τις συγκρούσεις που ξέσπασαν και ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό τον έλεγχό της το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ και την στρατιωτική βάση στην Μέροβε, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Reuters δήλωσαν ότι σφοδρά πυρά ακούγονταν σήμερα στο Χαρτούμ κοντά στο προεδρικό μέγαρο, στο αρχηγείο του σουδανικού στρατού και το υπουργείο Άμυνας στο κέντρο της σουδανικής πρωτεύουσας.

Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε στο AFP ότι συγκρούσεις ξέσπασαν νωρίτερα σήμερα στο Χαρτούμ όταν οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, γνωστού ως “Χεμέντι” και μεγάλου αντιπάλου του ντε φάκτο ηγέτη του Σουδάν και αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων του αρχηγού του στρατού, Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, επιτέθηκαν σε βάσεις του στρατού.

Η αιτία της έντασης

Η αντιπαλότητα μεταξύ του αρχηγού του στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχά και του διοικητή των πανίσχυρων παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), στρατηγού Μοχάμεντ Χάμνταν Νταγκάλο ξεκίνησε από το πραξικόπημα του Οκτωβρίου 2021

Παρά την συνεργασία τους στο παρελθόν, η ένταση μεταξύ των RSF και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, εκτοξεύθηκε όταν ο στρατός ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι κινήσεις τους τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκαν χωρίς προηγούμενη συνεννόηση και στερούνται νομιμότητας.

Υπενθυμίζεται πως το 2021 ο αρχηγός του στρατού και ο επικεφαλής των Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης Μοχάμεντ είχαν εμφανιστεί μαζί συμμαχόντας για να καταλάβουν την εξουσία από τις πολιτικές δυνάμεις.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, ουσιαστικά οι εντάσεις πηγάζουν από μια διαφωνία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η RSF πρέπει να ενσωματωθεί στον στρατό. Πρόκειται για όρο που εμπεριέχεται σε μια συμφωνία που υπέγραψαν οι πολιτικές δυνάμεις με τους πραξικοπηματίες με στόχο να επιστρέψει, φαινομενικά, η δημοκρατική ομαλότητα στη χώρα. Δεν υπάρχει όμως συμφωνία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, ενώ τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν αναφορές πως είχε επέλθει συμφωνία.

Ο Kholood Khair, ιδρυτής και διευθυντής του think tank Confluence Advisory, με έδρα το Χαρτούμ, δήλωσε στο AJ πως οι δύο πλευρές βρίσκονταν πάντα σε σύγκρουση, λόγω των διαφορετικών οραμάτων για την εδραίωση της εξουσίας.

«Αλλά επειδή και οι δύο θέλουν να αποφύγουν τη λογοδοσία και τη δέσμευση για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας που μπορεί να περιορίσουν τις εξουσίες τους, συνεργάζονται», τόνισε.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι συνεργάζονται για να κλιμακώσουν τις εντάσεις και δημόσια δείχνουν αυτή την κλιμάκωση για να πάρουν παραχωρήσεις από τις δυνάμεις υπέρ της Δημοκρατίας, έτσι ώστε στη συνέχεια να αποκλιμακώσουν αυτές τις εντάσεις. Αυτός ήταν ένας κύκλος που επαναλαμβανόταν τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε ο Khair.

Ανησυχεί η Μόσχα

Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Σουδάν ανακοίνωσε σήμερα ότι ανησυχεί για την «κλιμάκωση της βίας» στη χώρα, καλώντας για την ανάγκη εκεχειρίας, αλλά και για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η πρεσβεία ανέφερε ότι η ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα Χαρτούμ είναι τεταμένη, αλλά οι Ρώσοι διπλωμάτες είναι ασφαλείς.

Μπλίνκεν: «Εύθραυστη» κατάσταση

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στο Σουδάν είναι «εύθραυστη», αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι υπάρχει ακόμη η δυνατότητα μιας συνολικής μετάβασης σε μία κυβέρνηση υπό την ηγεσία των πολιτικών κομμάτων.

Μιλώντας στο Ανόι, ο Μπλίνκεν περιέγραψε την κατάσταση ως «εύθραυστη» καθώς μερικοί παίκτες «είναι ενδεχόμενο να ασκούν πιέσεις κατά της μετάβασης σε μία πολιτική διαδικασία».

Η πρεσβεία της Βρετανίας συμβουλεύει τους Βρετανούς πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους

H πρεσβεία της Βρετανίας στο Σουδάν συνιστά στους Βρετανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να παραμείνουν στα σπίτια τους, ανακοινώνοντας ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές του Σουδάν, όπου έχουν ξεσπάσει πολεμικές συγκρούσεις», ανέφερε η πρεσβεία στο Twitter.

«Συμβουλεύουμε όλους τους Βρετανούς στο Σουδάν να παραμείνουν στα σπίτια τους και να παρακολουθούν τις ταξιδιωτικές οδηγίες μας για περισσότερες ενημερώσεις»