Ξεκίνησε χθες ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής, στο Σαρμ ελ Σέιχ παρουσία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Το μεγαλύτερο εμπόδιο παραμένει ωστόσο η ισραηλινή εποικιστική πολιτική που απειλεί να δυναμιτίσει τις απευθείας συνομιλίες. Στην Ιερουσαλήμ συνεχίζονται σήμερα οι απευθείας συνομιλίες.

Ads


Οι χτεσινές συνομιλίες
δεν οδήγησαν σε κάποιο αποτέλεσμα. Οι δύο ηγέτες, Μπ. Νετανιάχου και Μ. Αμπάς, θα συνεχίσουν σήμερα τις απευθείας συνομιλίες στη συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ. Οι ΗΠΑ περιμένουν από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να δώσει εντολή για την παράταση του «παγώματος» στην εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική Οχθη πέρα από την καθορισμένη ημερομηνία λήξης τους, στα τέλη του Σεπτέμβρη. Οι ΗΠΑ ευελπιστούν ωστόσο ότι και ο Αμπάς θα συμβιβαστεί με πιο χαλαρούς περιορισμούς στην εποικιστική δραστηριότητα.

Ο Νετανιάχου είχε δηλώσει πριν από μερικές ημέρες ότι θα παραμείνουν ορισμένοι περιορισμοί στην εποικιστική δραστηριότητα, αλλά αυτή η απάντηση δεν ικανοποιεί την παλαιστινιακή πλευρά, η οποία υποστηρίζει ότι το θέμα στις διαπραγματεύσεις δεν είναι απλά η διακοπή της εξάπλωσης των ισραηλινών οικισμών, αλλά η διάλυσή τους. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δέχεται πιέσεις εκ των έσω, ακροδεξιούς και υπερορθόδοξους εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό οι οποίοι είναι κάθετα αντίθετοι σε οποιονδήποτε περιορισμό οικοδόμησης.

Περίπου 300.000 έποικοι ζουν σε πάνω από εκατό οικισμούς στη Δυτική Οχθη και άλλοι 250.000 ζουν στην ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία πριν από τον πόλεμο του 1967 κατοικούνταν σχεδόν αποκλειστικά από Παλαιστίνιους. Σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση «Ειρήνη Τώρα», πρόκειται να κατασκευαστούν 13.000 νέες κατοικίες στους εβραϊκούς οικισμούς από τον Οκτώβριο. «Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν η κυβέρνηση δεσμευτεί να μην εγκρίνει κανένα νέο αναπτυξιακό έργο, οι έποικοι έχουν ήδη εξασφαλίσει την άδεια να χτίσουν 13.000 σπίτια», τονίζεται σε ανακοίνωση της Peace Now.

Ads

Κατά του μορατόριουμ στον εποικισμό η κοινή γνώμη του Ισραήλ

Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην Yedioth Ahronoth, το 51% των Ισραηλινών απαντούν ότι επιθυμεί να ξαναρχίσουν οι κατασκευές στους ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Το 39% απαντά ότι πρέπει να επεκταθεί το πάγωμα των δραστηριοτήτων και ένα 10% δεν απαντά.

Επιπλέον, το 32% είναι κατά της άρσης στο πάγωμα της οικοδόμησης, το 20% είναι κατά του ολικού παγώματος οικοδόμησης και το 42% υποστηρίζει συμβιβασμό με μερικό πάγωμα οικοδόμησης, δηλαδή να υπάρχει οικοδόμηση μόνο στα μπλοκ των εποικισμών. Το 68% των ερωτώμενων υποστηρίζουν ότι επανέναρξη της οικοδόμησης στους εποικισμούς θα ανατινάξει τις διαπραγματεύσεις έναντι του
24% που θεωρεί το αντίθετο.

Εκτός αυτού, το 36% των Ισραηλινών θεωρεί ότι ο Νετανιάχου είναι σοβαρός στις προθέσεις του ενώ το 56% υποστηρίζει ότι ο Νετανιάχου δέχθηκε τις συνομιλίες λόγω της πίεσης των Αμερικάνων.

Το 71% των ερωτώμενων δεν πιστεύει ότι υπάρχει πιθανότητα οι διαπραγματεύσεις που διεξάγει ο Νετανιάχου με τους Παλαιστίνιους να οδηγήσει σε συμφωνία ειρήνης, έναντι ενός 25% που θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία.

Όσο για το σχέδιο ειρήνης που προβλέπει ότι οι Παλαιστίνιοι θα αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος, το Ισραήλ θα παραχωρήσει τους περισσότερους από τους εποικισμούς που βρίσκονται σε Ιουδαία και Σαμάρεια, ενώ τα μπλοκ των εποικισμών θα παραμείνουν στην ισραηλινή κυριότητα και σε αντάλλαγμα το Ισραήλ θα επιστρέψει στους Παλαιστίνιους ίσα σε μέγεθος ισραηλινά εδάφη, το 48% των Ισραηλινών δηλώνει κατά και ένα 45% υπέρ.

Μεσολαβητικό ρόλο για τα υψίπεδα του Γκολάν επιδιώκει το Παρίσι

Ενοχλημένη από την περιθωριοποίηση της ΕΕ στην επανάληψη του διαλόγου μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων τον οποίο μονοπωλούν οι ΗΠΑ, η Γαλλία επιδιώκει να έχει ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή με τη μεσολάβησή της μεταξύ της Συρίας και του Ισραήλ για το μέλλον των υψιπέδων του Γκολάν.

Ο Ζαν Κλοντ Κουσεράν, πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας σε αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής και πρώην επικεφαλής των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών (DGSE) επελέγη τον Αύγουστο ως απεσταλμένος από τη γαλλική κυβέρνηση. Ο Κουσεράν μετέβη στην Ιερουσαλήμ και τη Δαμασκό.

Το Παρίσι κρίνει πως η διακοπή της μεσολάβησης της Τουρκίας μετά την υπόθεση του στολίσκου που μετέφερε την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, αφήνει ελεύθερο το πεδίο για μια νέα πρωτοβουλία.

Τα συριακά υψίπεδα του Γκολάν κατελήφθησαν από το Ισραήλ τον Ιούνιο του 1967 στον Πόλεμο των Έξι Ημερών και προσαρτήθηκαν στο έδαφός του 1981. Η προσάρτηση αυτή δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Η Δαμασκός θέλει να της επιστραφεί το σύνολο των υψιπέδων, όπου ζουν τουλάχιστον 18.000 Σύροι, στην πλειοψηφία τους Δρούζοι, και όπου έχουν εγκατασταθεί σχεδόν 20.000 Εβραίοι έποικοι.

Οι γαλλικές αρχές αναγνωρίζουν ότι η μεσολάβηση αυτή πρέπει να γίνει ύστερα από συνομιλίες με την Τουρκία και βεβαίως με τις ΗΠΑ που πιλοτάρουν σχεδόν αποκλειστικά τον ισραλινο-παλαιστινιακό διάλογο. Μετά τη Συρία, ο Κουσεράν αναμένεται να συνεχίσει με μια επίσκεψη στην Άγκυρα, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.