Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Ογκώδης άγνοια ή παβλοφική αντίδραση υπέρ της κάθε εξουσίας; Οι φιλοκυβερνητικοί αρθρογράφοι δεν άργησαν να πάρουν το μέρος του Μακρόν στην αντιπαράθεση που συγκλονίζει τη Γαλλία. Κορυφαία πριμαντόνα, ο Γιάννης Πρετεντέρης, αφιέρωσε μια ολόκληρη σελίδα στα Νέα, για να πλέξει το εγκώμιο του Γάλλου Προέδρου και να αποδομήσει τις αντιδράσεις. Τις οποίες «ένας εμβριθής αναγνώστης του “Αστερίξ” θα αποδώσει ενδεχομένως στον παραδοσιακά καβγατζίδικο ή φιλέριδα χαρακτήρα των αρχαίων Γαλατών».
Οι απολογητές του Μακρόν, δεν έχουν μελετήσει ούτε στο ελάχιστο το γαλλικό συνταξιοδοτικό. Η ιδέα που διαπερνά τη σχετική αρθρογραφία είναι ότι οι Γάλλοι διαδηλωτές και τα συνδικάτα επαναλαμβάνουν το λάθος που έγινε στην Ελλάδα, όταν είκοσι και πλέον χρόνια πριν απορρίφθηκε λόγω των αντιδράσεων το νομοσχέδιο Γιαννίτση: «Εχει αποδειχθεί ότι το ασφαλιστικό σύστημα αποτέλεσε έναν από τους βασικούς παράγοντες χρεοκοπίας της χώρας. Ήταν όμως οι ‘’κοινωνικές αντιδράσεις’’ του 2001 και η υποχωρητικότητα της τότε κυβέρνησης που δεν επέτρεψαν να προχωρήσει μια επιβεβλημένη μεταρρύθμιση», εξοργίζεται ο Πρετεντέρης ( «Ο νόμος των σουλατσαδόρων» 24-3).
Διαβάστε: Συμβούλιο της Ευρώπης κατά Γαλλίας για «υπερβολική βία» των αστυνομικών στις διαδηλώσεις
Στην πραγματικότητα συγκρίνουν μήλα με πορτοκάλια: η κατάσταση του συνταξιοδοτικού στη σημερινή Γαλλία δεν έχει την παραμικρή σχέση με αυτό της Ελλάδας, πριν τη χρεοκοπία. Η επίσημη υπηρεσία που παρακολουθεί τις συντάξεις στη Γαλλία (Conseil d’orientation des retraites -COR) σημειώνει στο σχετικό πόρισμα της:
«Μετά από χρόνια ελλειμμάτων, το συνταξιοδοτικό σύστημα είχε πλεόνασμα 900 εκατομμυρίων ευρώ το 2021. Αυτό το καλό αποτέλεσμα οφείλεται κυρίως στην ανάκαμψη της δραστηριότητας μετά την κρίση στον τομέα της υγείας.. Το 2022, το πλεόνασμα αναμένεται να φθάσει τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ».
Το COR προβλέπει ότι τα επόμενα χρόνια «η κατάσταση του συνταξιοδοτικού συστήματος αναμένεται να επιδεινωθεί», αλλά χωρίς δραματικές συνέπειες. «Το 2021, οι συνταξιοδοτικές δαπάνες αντιπροσωπεύουν το 13,8% του ΑΕΠ και το ποσοστό αυτό αναμένεται να παραμείνει σταθερό έως το 2027 (13,9% του ΑΕΠ). Από το 2028 έως το 2032, το μερίδιο της συνταξιοδοτικής δαπάνης στο ΑΕΠ θα μπορούσε να φθάσει το 14,2% ή ακόμη και το 14,7% του ΑΕΠ, ανάλογα με το σενάριο. (Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό αυτό ήταν 14,7% το 2020) ».
Η υπηρεσία «προβλέπει μικρό έλλειμμα από -0,5 έως -0,8 μονάδες του ΑΕΠ», το οποίο είναι απολύτως διαχειρίσιμο. Το γαλλικό δημόσιο έχασε πολύ περισσότερα χρήματα όταν «ο πρόεδρος των πλουσίων» μείωσε τους φόρους για τους τελευταίους, μόλις εκλέχθηκε. Για το COR «τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει ανεξέλεγκτη δυναμική στις συνταξιοδοτικές δαπάνες» και στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν αναλύσεις όπως των New York Times, που δεν τρέφουν ιδιαίτερη συμπάθεια για τους διαδηλωτές:
«Ακόμη και ο επίσημος φορέας που παρακολουθεί το συνταξιοδοτικό σύστημα της Γαλλίας αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει άμεση απειλή χρεοκοπίας και ότι τα μακροπρόθεσμα ελλείμματα είναι δύσκολο να προβλεφθούν με ακρίβεια».(23/3)
Διαβάστε: Ο Μακρόν βγάζει το ακριβό ρολόι του την ώρα που μιλάει για τις συντάξεις και την φτώχεια [Βίντεο]
Το στρατόπεδο που χρεοκόπησε την Ελλάδα δεν έχει καλή σχέση με τους αριθμούς και τις προβλέψεις. Ο θαυμασμός προς τον Μακρόν έχει περισσότερο να κάνει με τη βίαιη επίδειξη πυγμής του Γάλλου Προέδρου. «Ο Μακρόν που δεν χαμπαρίζει από εγχειρίδια του τύπου ‘’Ακτιβισμός και Κοινωνική Συνείδηση άνευ Διδασκάλου’’, θριαμβολογεί ο αρθρογράφος των Νέων, που λιγουρεύεται ανάλογες πρακτικές στην Ελλάδα. «Πέρασε τη μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού μέσα στη φασαρία και παρά τις ‘’κοινωνικές αντιδράσεις’’.. δεν έκανε πίσω παρά τα καουμποϊλίκια της ‘’κοινωνίας’’».
Κανείς από τους εγχώριους θαυμαστές του δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει τις τόσο μεγάλες αντιδράσεις που σημειώνονται στη Γαλλία. Mόνο ο Πρετεντέρης το αποδίδει στους Γαλάτες! Παραγνωρίζουν ότι το κράτος πρόνοιας είναι αναπόσπαστο μέρος της γαλλικής κουλτούρας και οι Γάλλοι είναι υπερήφανοι που το έχουν διατηρήσει.
Επίσης αγνοούν, ή καμώνονται πώς δεν ξέρουν, ότι οι αλλαγές του Μακρόν στρέφονται κατά των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Τα «μπλε κολάρα», τα εκατομμύρια των Γάλλων εργατών που δουλεύουν στις βιομηχανίες, είναι που πλήττονται περισσότερο: αρχίζουν να εργάζονται σε νεαρή ηλικία, αμέσως μετά το Λύκειο, συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες, και έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής από τα «λευκά κολάρα». Μετά από 40 και πλέον χρόνια δουλειάς, θέλουν επιτέλους να ζήσουν ανθρώπινα το υπόλοιπο της ζωής τους.
Διαβάστε: Γαλλία: Διαδηλώσεις και για το νερό με συγκρούσεις και δεκάδες τραυματίες
Όσο για το γεγονός ότι ο Μακρόν προχωρεί στις αλλαγές του με βία και κόντρα στους δημοκρατικούς κανόνες, εδώ προτιμούν να πετάξουν τη μπάλα στην εξέδρα. «Υποσχέθηκε πριν επανεκλεγεί ότι θα αλλάξει το Συνταξιοδοτικό», γράφει ο Πρετεντέρης. Επανεξελέγη αλλά χωρίς να έχει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία (sic).Και τι έκανε μετά την επανεκλογή του; Αλλαξε το Συνταξιοδοτικό».
Ο Μακρόν κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2022 με ποσοστό 27,8%. Αυτό είναι το ποσοστό που θεωρητικά υποστήριξε τις προτάσεις του στο συνταξιοδοτικό. Κέρδισε το δεύτερο γύρο για να μην εκλεγεί η Λε Πεν, στην οποία τώρα στρώνει το δρόμο με την πλήρη απαξίωση των δημοκρατικών κανόνων που επιχειρεί. Στους εγχώριους λάτρες των δημοσκοπήσεων αρέσει ξαφνικά ότι ο Μακρόν δεν τις υπολογίζει, αλλά κάνουν την πάπια όταν περιφρονεί το Κοινοβούλιο, επιβάλλοντας μια τόσο αμφιλεγόμενη αλλαγή με προεδρικό διάταγμα.
Αλλά είναι ακριβώς η απαξίωση της δημοκρατίας που τους συναρπάζει. «Τόσα χρόνια είμαι στην τηλεόραση και πάντα εντυπωσιάζομαι από το δέος που προκαλούν οι διαδηλώσεις στο τηλεοπτικό προσωπικό», γράφει ο Πρετεντέρης. «Με την ίδια αφελή ευκολία θαυμάζουν τις ‘’κοινωνικές αντιδράσεις’’ για τα πτυχία των καλλιτεχνών, την τραγωδία στα Τέμπη και την αξιολόγηση των δασκάλων.. Πάμε πίσω στον Μακρόν…Απέδειξε ότι οι “κοινωνικές αντιδράσεις” μπορεί να παίζουν ωραία στα δελτία ειδήσεων αλλά αφορούν μετρίως τη διακυβέρνηση της χώρας..
..Κάπως έτσι προχωρούν οι χώρες. Κάπως έτσι θα έπρεπε να προχωράει και η Ελλάδα. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι κάποιος μας έχει ρίξει στη μοιρασιά. Στη Γαλλία έδωσε τον Μακρόν. Και σε εμάς τους σουλατσαδόρους».
Εννοεί άραγε τον Μητσοτάκη;
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >