O Aλέξης Τσίπρας δεν είπε πολλά για την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha. Την επίσημη απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ την έδωσε η εκπρόσωπος Πόπη Τσαπανίδου και στην Κουμουνδούρου λένε πως ακόμη περισσότερα είπαν τα ίδια τα νούμερα της τηλεθέασης: Το 9,7% που έγραψε η (πολυσυζητημένη) συνέντευξη στον Σταύρο Θεοδωράκη ερμηνεύεται ως μια ακόμη απόδειξη του πλήγματος που έχει δεχθεί η κυβέρνηση, και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την τραγωδία των Τεμπών.

Ads

Κατά την ίδια ανάγνωση, πέραν της επικοινωνιακής ήττας η εμφάνιση του πρωθυπουργού είχε και στοιχεία πολιτικής ήττας – για την ακρίβεια, στοιχεία αποδοχής της πολιτικής φθοράς και των νέων δυσμενών για την κυβέρνηση δεδομένων μετά το δυστύχημα. Ως τέτοια αποδοχή διάβασαν στην Κουμουνδούρου το άνοιγμα Μητσοτάκη σε πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες, με τις αναφορές του στον Νίκο Ανδρουλάκη να εκλαμβάνονται ως πρόσκληση προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «να το ξανασκεφτεί».

Στην Κουμουνδούρου λένε πως και στο Μαξίμου γνωρίζουν πια ότι η προοπτική της αυτοδυναμίας έχει καεί οριστικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάζεται να ενεργοποιήσει το Plan B, ή και το Plan C, που θα κρατήσει ζωντανές τις πιθανότητές του να παραμείνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Δεν δίνουν μεγάλη τύχη σ’ αυτή την επιχείρηση, βλέπουν όμως ότι έως τις εκλογές θα υπάρξει σκληρό παρασκήνιο και διεργασίες που δεν θα στοχεύουν ούτε μόνον στο ΠΑΣΟΚ, ούτε μόνον στην ηγεσία του.

Το δεύτερο που εντοπίζουν ως στοιχείο πολιτικής δυσχέρειας και άμυνας για τον πρωθυπουργό είναι η πολλοστή αλλαγή γραμμής: Το νέο αφήγημα είναι εκείνο της μάχης με το αναχρονιστικό κράτος, το κατά Σκέρτσο «ή με την πρόοδο ή με τον σταθμάρχη», το οποίο επίσης θεωρείται αδύναμο με δεδομένο το γεγονός ότι εκφράζεται από μια κυβέρνηση που έχει ήδη παρελθόν τετραετίας και από ένα κόμμα που ήταν στην διακυβέρνηση σχεδόν στα μισά χρόνια της μεταπολίτευσης.

Ads

Παρά ταύτα το προφίλ του ικανού μεταρρυθμιστή υπερτονίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην συνέντευξη στον Alpha και εμπλουτίστηκε και από την προαναγγελία της συνταγματικής αναθεώρησης εάν κερδίσει δεύτερη θητεία. Ως κορωνίδα αυτής της αναθεώρησης έθεσε την αλλαγή του άρθρου 16 υπέρ των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, αρκετοί ωστόσο ήταν εκείνοι στον ΣΥΡΙΖΑ που είδαν να ανοίγει παράθυρο και για άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο στο πλαίσιο της «σύγκρουσης με το βαθύ κράτος» που υπόσχεται ο πρωθυπουργός.

Το τρίτο στοιχείο που κρατούν στην Κουμουνδούρου από την συνέντευξη Μητσοτάκη ήταν η επαναβεβαίωση του «όλοι φταίμε» για την τραγωδία των Τεμπών – ένα στοιχείο το οποίο θεωρούν και το πλέον κρίσιμο καθώς το βλέπουν έως την politicaly correct εκδοχή του «όλοι ίδιοι είμαστε». Με αυτό το υπόγειο μήνυμα πιστεύουν ότι θα πάει έως τις εκλογές η κυβέρνηση και αυτή θα είναι ίσως και η πιο δύσκολη πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τρόπος με τον οποίο προτίθεται να το κάνει είναι επιμένοντας στην ίδια τακτική που έχουμε δει έως τώρα: Μετριοπαθείς τόνοι, τεκμηριωμένη αποδόμηση της κυβερνητικής επιχείρησης διάχυσης των ευθυνών – όπως έγινε με την αυτοψία Τσίπρα στο ανύπαρκτο κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας – και διαρκής πόλεμος φθοράς για να αναδειχθούν τα Τέμπη σε σύμβολο: Το σύμβολο που θα αποδεικνύει ότι επί των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη αντί «της μεταρρύθμισης ήρθε η διάλυση του κράτους». Και αντί της αριστείας ήρθε «ο θρίαμβος της αναξιοκρατίας και της φαυλότητας».