Το podcast του Κωνσταντίνου Βρεττού και του Αντώνη Παπαβομβολάκη «Από το θαύμα στο τραύμα» κέρδισε δικαίως το βραβείο podcast στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Και χάρη στο περιεχόμενο, αλλά και χάρη στον τρόπο που προσέγγισαν το θέμα των γυναικοκτονιών, που εμπεριείχε τρυφερότητα και απεριόριστο σεβασμό.
Η Κούλα Αρμουτίδου (μητέρα Ελένης), η Ελένη Κρεμαστιώτη (μητέρα Ερατώς) και η Αλεξάνδρα Μάκου (μητέρα Γαρυφαλλιάς) έμειναν πίσω και περιγράφουν πώς το θαύμα της ζωής έγινε το τραύμα μιας ζωής.
Οι μανάδες της Ελένης, της Ερατούς, της Γαρυφαλλιάς, παλεύουν με το τραύμα τους, μας αφηγούνται την οδύνη και τον αγώνα τους ώστε να μην υπάρξουν άλλα θύματα. Παλεύουν έστω «και με το ένα πόδι» όπως λέει η μητέρα της Γαρυφαλλιάς.
Η περιπλάνηση της μάνας στο σκοτάδι, της μάνας που δεν υπάρχει λέξη να περιγράψει τι είναι πια μετά από τη δολοφονία του παιδιού της. Γιατί όπως ακούγεται στο podcast «Αν χάσεις τον σύζυγο σου, υπάρχει λέξη, χήρα. Αν χάσεις τους γονείς σου, υπάρχει λέξη, ορφανός. Αν χάσεις το παιδί σου; Εκείνη την στιγμή, το κατά τα άλλα πολύ πλούσιο ελληνικό λεξιλόγιο, γίνεται τρομακτικά φτωχό. Γιατί αν χάσεις το παιδί σου, δε μπορεί μια και μόνο λέξη να περιγράψει την απώλεια.Υπάρχουν πολλές και βγαίνουν από τα στόματα των μανάδων που μείναν πίσω. Μανάδες που υπερασπίζονται την ψυχή του παιδιού τους. Μανάδες που βάζουν πλάτη η μία για την άλλη. Μανάδες που αναζητούν δικαιοσύνη».
«Ένα βράδυ δεν έχει έρθει το παιδί μου στον ύπνο μου. Πως να με καθοδηγήσει; Είναι σε άλλη διάσταση…. Προσπαθώ να θυμηθώ τη μορφή της. Η χαρά δεν υπάρχει η ελπίδα δεν υπάρχει, όλη μας η ζωή αναποδογυρίστηκε. Να μη βρεθεί άλλη μάνα στη θέση που είμαι εγώ» λέει η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη.
«Εμείς για ποιον λόγο βρισκόμαστε στις αίθουσες των δικαστηρίων; Στα δικαστήρια να είναι μόνο οι φονιάδες και οι γονείς τους. Μας υποχρεώνουν να ζούμε ξανά και ξανά τη δολοφονία του παιδιού μας. Νιώθουμε ότι δικάζουν και τα παιδιά μας. Πόσα να αντέξει μια μάνα ένας πατέρας; Να βλέπεις να προσπαθεί ο δολοφόνος του παιδιού σου ότι του αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία; Ότι χάλασε η φάση; Και πληρώνουμε αδρά για να τα ζήσουμε όλα αυτά» λέει η μητέρα της Ερατώς που εκφράζει την ευχή «…μακάρι να μεγαλώνω το παιδί της όπως θα ήθελε η μάνα της».
Το τραγούδι του Φοίβου Δεληβοριά για την Ελένη Τοπαλούδη χρησιμοποιείται ως γέφυρα ανάμεσα στην αφήγηση, συμπληρώνοντας ποιητικά τα όσα λένε οι μανάδες και οι αφηγητές.
«Αισθάνθηκα σαν κάποιος να μου έχει κλέψει το παιδί μου τη δυναμη μου την ασφάλεια μου, σαν να μην έχω εμπιστοσύνη στους ανθρώπους…..Αρχίζεις να θέλεις να τιμωρήσεις τον εαυτό σου, να νιώθεις ότι αυτό το τραύμα βαθαίνει και εσύ προσπαθείς να μη γίνει σηψαιμία. Με έχει βοηθήσει το φως που μου έχει αφήσει η Γαρυφαλλιά….Αισθάνομαι ότι την κυοφορώ πάλι, απλά δεν ξέρω πως θα την ξαναδώ» λέει η μάνα της Γαρυφαλλιάς
To podcast που κέρδισε το πρώτο βραβείο της κατηγορίας του στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κλείνει η ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση στο τραύμα Δέσποινα Μπάλλιου, λέγοντας: «Όση δύναμη κι αν έχουν αυτές οι μανάδες, όλες οι μανάδες, δεν είναι δυνατόν να τα καταφέρουν μόνες τους. Σε ένα κόσμο ενσυναίσθησης, αλληλεγγύης και σεβασμού, τα θαύματα δεν γίνονται τραύματα. Παραμένουν θαύματα. Αυτή είναι και η λύση της εξίσωσης. Όσο παραμένουν τραύματα, θα πρέπει να ανακαλύπτουμε καινούργιες φρικτές λέξεις για να τα περιγράφουμε. Μέχρι τότε, σε αυτή την τραυματισμένη κοινωνία, όσοι δεν είναι τραυματίες είναι τραυματιοφορείς».
Το σκεπτικό της επιτροπής του Φεστιβάλ:
«Ένα podcast που μας συγκίνησε με τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το δύσκολο θέμα της μάνας που χάνει το παιδί της. Το σενάριο απέδωσε ισορροπημένα τη διαδρομή από το θαύμα στο τραύμα, ενώ οι μαρτυρίες των τριών μανάδων ανέδειξαν τη διαχείριση της απώλειας, αλλά και τη δυσκολία επούλωσης του τραύματος. Παράλληλα, η δύναμη των τριών αυτών γυναικών και η προτροπή τους να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων εγκλημάτων φωτίζει έναν ενεργό τρόπο αντιμετώπισης της έμφυλης βίας».
Από το Θαύμα στο Τραύμα (podcast)
Δημοσιογραφική επιμέλεια, εκφώνηση: Κωνσταντίνος Βρεττός
Κείμενα: Κωνσταντίνος Βρεττός και Αντώνης Παπαβομβολάκης
Ηχοληψία/Μιξάζ: Αντώνης Παπαβομβολάκης
Μια παραγωγή του Music Row Studios
Ακούστε το podcast εδώ
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >