Στην υπόθεση της κράτησης της Εύας Καϊλή, στο πλαίσιο του σκανδάλου διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γνωστό ως «Qatar Gate», επανέρχεται με δημοσίευμά του το Politico, αναφέροντας μάλιστα πως τα χρήματα που έχουν κατασχεθεί μέχρι στιγμής αποτελούν την «κορυφή του παγόβουνου».

Ads

Το δημοσίευμα επικαλείται το ένταλμα σύλληψης σε βάρος της Εύας Καϊλή που εκδόθηκε στις 9 Δεκεμβρίου. Όπως σημειώνει, αναφέρεται ότι η Εύα Καϊλή «είναι η βασική οργανωτής ή συνδιοργανωτής του κυκλώματος δημόσιας διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος».

Το Politico αποκαλύπτει επίσης ότι το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από τις βελγικές αρχές κάνει λόγο για «αρκετά εκατομμύρια ευρώ» που παραδόθηκαν στους βασικούς ύποπτους.

Επομένως, σημειώνει το δημοσίευμα, το συνολικό ποσό των 1,5 εκατ. ευρώ που έχει δεσμευθεί υπολείπεται πολύ από τα «αρκετά εκατομμύρια» που αναφέρονται στο ένταλμα, υποδηλώνοντας ότι οι ύποπτοι έλαβαν πρόσθετες πληρωμές που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Μάλιστα, το μέσο απευθύνθηκε στην εισαγγελία των Βρυξελλών ζητώντας διευκρινίσεις για την αναφορά περί «αρκετών εκατομμυρίων ευρώ», η οποία του απάντησε ότι οι εισαγγελικές αρχές δεν έχουν καταλήξει ακόμα στην τελική τους εκτίμηση για τις παράνομες πληρωμές που έγιναν στα πλαίσια του Qatargate.

Ads

Τα «σημαντικά χρηματικά ποσά», αναφέρεται επίσης στο ένταλμα, που γράφει πως έχει δει το Politico, «καταβλήθηκαν κρυφά, σε μετρητά από το Μαρόκο και το Κατάρ».

Το έγγραφο περιγράφει σε γενικές γραμμές ένα δίκτυο με έδρα τις Βρυξέλλες που εργαζόταν για λογαριασμό του υπουργού Εργασίας του Κατάρ, ο οποίος από το 2021 είναι ο Ali bin Samikh Al Marri. Σύμφωνα με το ένταλμα, το Κατάρ διεύθυνε τις επιχειρήσεις του μέσω του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος συνελήφθη και προχώρησε σε συμφωνία με τις αρχές. «Ο Υπουργός Εργασίας», αναφέρει το ένταλμα, «φαίνεται να ελέγχει τις δραστηριότητες του κ. Παντσέρι».

Αναφορικά με τον σύντροφο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος επίσης έχει συλληφθεί, το έγγραφο αναφέρει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι λειτουργούσε ως ενδιάμεσος- μεσολαβητής μεταξύ του Παντσέρι και της Καϊλή.

Σύμφωνα με το ένταλμα, ο Παντσέρι στράφηκε στον Τζόρτζι έτσι ώστε κατά κάποιο τρόπο να καθοδηγήσει τη συμπεριφορά της Καϊλή. Αναφέρει μάλιστα ένα περιστατικό, κατά το οποίο ο Παντσέρι  ήταν ενοχλημένος από τις συνομιλίες που είχε η Εύα Καϊλή με μια «μυστηριώδη φιγούρα», μια «Ολλανδή» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Ο Παντσέρι επέκρινε το γεγονός ότι η Καϊλή είχε μιλήσει στην Ολλανδή» αναφέρεται στο ένταλμα, σημειώνοντας ότι ένιωθε ότι η τότε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε ξεφύγει. «Θα ήταν καλή ιδέα να της πεις να σταματήσει» φέρεται να είχε πει τότε ο Παντσέρι στον Τζόρτζι.

Το ένταλμα αναφέρει επίσης ότι η Τζόρτζι βοηθούσε ανεπίσημα την Καϊλή να εξοφλήσει ένα «δεύτερο διαμέρισμα» που αγόρασε στο όνομά της, αναφέροντας τη συμφωνία ως απόδειξη ότι γνώριζε τα έσοδα του συντρόφου της.

Τέλος, με βάση το έγγραφο που εξασφάλισε η ιστοσελίδα, η Εύα Καϊλή δήλωσε ότι είχε δώσει οδηγίες στον πατέρα της, Αλέξανδρο να πάρει τα χρήματα από το σπίτι της στις Βρυξέλλες: «Η κατηγορούμενη παραδέχεται ότι έδωσε οδηγίες στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα. Δηλώνει ότι γνώριζε τις δραστηριότητες του συζύγου της και του Παντσέρι και ότι βαλίτσες με χρήματα είχαν περάσει από το διαμέρισμά της στο παρελθόν», αναφέρεται.